WALES – TREDEGAR 2, BEDWELLTY HOUSE and PARK

Glad påsk till er alla!

I lördags skrev jag om påsk och påskpynt, så idag blir det en fortsättning från den gamla gruvstaden Tredegar.

Tredegar 2

Bedwellty House och Park

Bedwelly House ligger inne i staden Tredegar i en av Wales gruvdalar. Läs gärna första avsnittet om staden Tredegar!

Bedwelly House byggdes 1818 av stadens mäktige järnverks. och kolgruveägare som bostad för familjen. Huset är idag k-märkt…

…parken runt huset är på 11 ha och öppen för allmänheten. Vid kortsidan av huset finns denna cirkel…

…parken och huset ägs idag av staden Tredegar och parken är öppen för allmänheten. En stor tillgång för stadens invånare.

Runt omkring i parken finns skulpturer som denna, gjorda i plåt…

…denna byggnad kallas The Long Shelter, det långa skyddet och ser ut som en trevlig paviljong. Som ett hus med en stor veranda, men det finns inget hus där, bara en vägg. Kanske var det menat att skydda för solen när man satt där eller kanske mer troligt, skydda för regnet.

Där under tak kunde man och kan man sitta och titta ut över…

…denna vy. Fast då tror jag att man såg mer av vyn än man gör idag. Träden har vuxit mycket sedan början av 1800-talet…

… i parken finns också detta band stand. Inuti kunde en orkester spela och runt omkring satt folk på gräset och lyssnade. Fortfarande förekommer musik här, bl a under sommaren. T ex spelade förra sommaren Monmouth Big Band, Oakland Silver Band här. Men kanske allra viktigast är Tredegar Town Band, som har blivit rankat som 2:a i världen bland brass bands eller Tredegar Male Voice Orpheus Choire som grundades i staden redan 1909. Wales är ju känt för sina skönsjungande körer.

Det är gratis att komma hit och lyssna…

…jag älskar dessa band stand från den victorianska tiden, med sina järnpelare och ofta vackra tak…

… parken innehåller också en holländsk trädgård med vatten i olika nivåer. Vattnet kommer från Nant Rhos, en å som korsar trädgården…

…under tak och bakom galler finns denna kolbit. Säjs vara den största i världen, men man ska alltid vara försiktig med störst, längst, tyngst m m. Vi kan i alla fall konstatera att den är rejält stor och väger 15 ton. Från början var en ännu större, 20 ton, och användes för The Great Exhibition 1851 och vid transporten gick det sönder, men 15 ton blev i alla fall kvar.

The Great Exhibition, också kallad Crystal Palace Exhibition eller på svenska Londonutställningen 1851, hölls i Hyde Park i London och brukar räknas som den första världsutställningen. Den var anordnad av bl a Prince Albert, gemål till drottning Victoria. Den hade ca 14 000 utställare från 94 länder och hade drygt 6 miljoner besökare under de fem och en halv månad utställningen var öppen.  Här visades upp nyheter inom kultur och industri…

…i parken finns också denna köksträdgård och…

…detta lite hus, ett ishus. Det var ju alltid ett problem att ha varor kylda under sommaren, så dessa typ av ishus var ganska vanliga hos välbeställda familjen och på gods, även i Sverige, där man tog upp stora isblock under vintern, placerade dem nedgrävda under ishuset och la sågspån över isen så den höll sig bättre. Här i Wales var det under många vintrar svårt att få tag på is, så till detta hus importerade man is från bl a Kanada och de Baltiska staterna vissa vintrar.  Vad man använde själva huset till vet man inte riktigt, kanske ett litet kapell eftersom det har en klocka i järn på byggnaden…

…parken är uppdelad i flera olika delar, som t ex denna lilla damm…

…som leder till denna vackra stenbåge…

…med vackra stenbänkar under…

…det finns i parken också flera stenar utplacerade som skulpturer. Denna tycket jag ser ut som en katt…

…och denna påminner om en kamel…

…och denna såg jag som en val, med fenan upp till vänster. Mannen höll inte med, han tyckte att det såg ut som säl, med huvudet till vänster. Så roligt vad man kan se i dessa naturliga stenar…

…vad finns inne i byggnaden idag? Ja, det får ni reda på i nästa avsnitt!

Var ligger Tredegar?

Mer om påskfirandet kommer på onsdag!

Det här inlägget postades i Besökta platser. Bokmärk permalänken.

42 kommentarer till WALES – TREDEGAR 2, BEDWELLTY HOUSE and PARK

 1. Marit skriver:

  Det var en flott park! Vi har sett på tv serien om Victoria, og jeg husker det om Chrystal Palace og Albert. Morsomme steinfigurer 🙂
  God påske!

 2. Madame skriver:

  Hvor er der smukt, Lena – du er så god til at vise os rundt, så man lærer nye steder at kende.
  Ønsker dig nogle dejlige påskedage!

 3. Så mycket spännande och intressant vi missat i Wales när vi varit där, men vi är rätt nöjda med det vi lyckats se ändå! 🙂
  Det där med ishus kommer jag inte ihåg, men däremot så kommer jag ihåg att i området bredvid där jag bodde som barn (numera Nybohov) som var lite av ett fattigmansområde, där kom ”isgubben” och levererade isblock på beställning. Hade en kompis som bodde där och jag ville aldrig gå hem till henne för dom hade slaskhink i köket – äckligt – och i farstun stod ett isskåp där man fick hugga den isbitar. 😦
  KRAM/Susie

  • Lena i Wales skriver:

   Man kan inte se allt.Det är lite skillnad när man bor här.
   Intressant historia. Kan tänka mig att fattigare områden hade ”kylskåp” med is i på svalen (göteborgska för farstu).
   Kram!

 4. Men å vad fin park! Otroligt grön! Inte kan väl de bilderna vara tagna nyligen? Här har träden börjat knoppas men inte blomma…Fint ser det ut att vara iallafall.

  Må gott och ha en fortsatt fin påskhelg!
  Kram Christina

  • Lena i Wales skriver:

   Ja en fin park. Nej, bilderna är inte tagna nu, vi får inte resa någonstans, inte ens inom landet, bara röra oss på gångavstånd. Jag har lite kvar i arkivet, som tur är nu när man inte kommer någonvart. Ska visa på onsdag hur det ser ut med våren här nu.
   Kram!

 5. skåningen skriver:

  Fin park och häftiga stenar!
  Ha en fortsatt trevlig helg!
  Kram!

 6. trevliga ställen att flanera i, god fortsättning, nu ska vi äta finsk MÄMMI (= söt råggröt) till efterrätt.

 7. Geddfish skriver:

  Tack för åter igen en guidad tur bland trädgårdar!
  Glad påskafton, säger jag från mitt lilla tjäll, som är invaderat av häxor och kärringar och allsköns bröte just nu. Jag gick loss på påskpyntet i år, haha 😀 Lite som en protest mot det dåliga viruset.
  Påskkram!

 8. Vilken fantastisk park, gillar när det är så där frodigt och inte så strikt. Den där muren/väggen, kan det ävan kanske ha med vind att göra? När man inhägnar på det sättet så kan man även lyckas skapa ett mikoklimat där man kan odla känsligare växter.

  Eller så var det bara något tråkigt på andra sidan man inre ville se!

  Gu så snopet med kolbiten som delades.

  Hoppas ni får en härlig påskhelg! Kram

 9. Karin Eklund skriver:

  Åter ett mycket välgjort och intressant inlägg om ditt fina Wales. Jag är impad över hur väl du lyfter fram de olika sevärdheterna och blir så sugen på att få möjlighet att bli turist där några veckor. Jag tror jag skulle bli snurrig av eufori. Fantastiska välbevarade ställen.

  God fortsättning på påskhelgen Lena!

  • Lena i Wales skriver:

   Tack Karin!
   Målet är att visa vad Wales har att ge, den ofta bortglömda del av UK. Jag blir glad om jag har lyckats. Tror att du skulle gilla landet.
   Fortsatt trevlig påskhelg!

 10. Ama de casa skriver:

  Sååå himla vackert! Nu längtar jag ut ännu mer 😀 Men, men. Snart är det dags för en garagepromenad igen – man får ta det som bjuds 🙂

  Ha en fortsatt fin påsk!

 11. Anni skriver:

  Ishus har jag sett en hel del när jag besökt brittiska herrgårdar. Visst är det lite konstigt att de aldrig är med i någon av alla filmer och serier från förr, t ex Downton Abbey? Skulle vara kul att få se ”på riktigt” hur de användes.
  Världsutställningen minns jag också från serien om Victoria. Äntligen en succé för Albert! Tänk så mycket det kungaparet (man säger väl inte drottningparet…) gjorde under sin regeringstid.

  • Lena i Wales skriver:

   Det finns gott om dem, men som du säjer ser man dem inte i filmer m m.
   Under den victorianska tiden hände så ofantligt mycket inom så många områden. Jag tycker att denna tid är den mest intressanta i historian.

 12. Thalassa skriver:

  Tack för härlig tur igen! Skriver som flera andra: får riktig längtan att besöka Wales. Jag har sedan 70-talet varit i England väldigt mycket – först som student och sedan på otaliga besök hos vänner som först bodde i Cotswold och numera i New Forest MEN aldrig sett ett enda hörn av Wales. Måste ju åtgärdas! Tills vidare reser jag med glädje med dig – på fina turer!

  • Lena i Wales skriver:

   Vad roligt att du också känner att du skulle vilja besöka Wales. Det finns verkligen mycket att se här.
   Cotswolds är inte så långt från oss, men vännerna har ju flyttat så New Forest är längre bort. Nästa gång får det bli Wales när du väljer UK.
   Tills nu får du resa med mig i Blogglandia!

 13. Ditte skriver:

  Vilken fin tur denna påskdag! Så mycket vackert att fästa blicken på . Och spännande historia.
  Önskar dig en så bra fortsättning på påsken som det är möjligt.

 14. Preciosa skriver:

  Hej Lena!
  Ja vad skönt att få vila ögonen på nåt vackert och frodigt. Spännande historia!
  Allt annat än här i stenöknen och totalt tomt ☺☻
  Ha en bra fortsatt påsk! Kram från la cuarentena! P ♥♥

 15. skogsnuvan skriver:

  Jag tycker att den sista stenen ser ut som en anka med huvudet till vänster. Konstigt så olika man kan se. Det var en fin liten park med mycket grönt. Här är ingenting grönt ännu och det är storm idag och ska bli värre. Varning utfärdad. Jag ska tappa upp vatten för det är risk för strömavbrott. ha det bra Kram

  • Lena i Wales skriver:

   Det är fantastiskt vad man kan se olika saker av det naturen gjort. Det är riktig konst det.
   Parken är fin och lugn.
   Hemskt att ni har storm. Hoppas verkligen inte den blir allvarligare. Så besvärligt med strömavbrott, ställer till så mycket. Känner för dig.
   Kram!

 16. Therese Bjärstig skriver:

  Hoppas att du efter omständigheterna i världen har haft en fin påsk – det har vi, men nu har det snöat och stormat så vi har åkt hem från stugan. Viner om knutarna så det känns gott att sitta hemma i värmen med en kopp kaffe. Måste säga att detta lilla ishus i sten slår alla smeg kylskåp, så gulligt! KRAMAR

  • Lena i Wales skriver:

   Påsken har varit lugn och bra här.
   Har förstått att vädret har gett bakslag i alla fall i norra Sverige och att det stormar rejält. Bara att hoppas att det inte blir värre och att ni får behålla elen.
   Visst är ishuset gulligt och dessutom praktiskt.
   Kramar!

 17. Karin skriver:

  Wow vilket ställe! Säga vad man vill om forna tiders brukspatroner, men ett och annat vackert la dom i alla fall sina pengar på. Hemma i Dalarna har vi till exempel den Casselska donationen i Grängesberg. En stor byggnad (som liknar ett mellanting mellan grekiskt tempel och Bank of England) och en vacker trädgård. allt öppet för allmånheten.

 18. GladiGrönt skriver:

  Vilken intressant park , den skulle jag gärna besöka. Ha det gott /Monica

 19. Ping: WALES – TREDEGAR 4, kolerakyrkogården och MIN GRANNES TRÄDGÅRD | Lena i Wales och Spanien

 20. Ping: ÅRSKRÖNIKA 2020 del 1, januari – juni | Lena i Wales och Spanien

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s