SVERIGE – ALINGSÅS 2, LILLA TORGET, MUSEIPARKEN och MUSEET

Då var det midsommardagen och många är kanske lite trötta idag efter att ha hoppat runt som grodor runt en stång dagen innan eller av någon annan anledning, kanske.

Om mitt firande kommer på onsdag.

Alingsås 2, Lilla torget, Museiparken, museet och Charles Hill

Här kan du läsa Alingsås 1 om Stora torget och lite allmänt om staden!

Lilla torget, fotat från Stora torget. Det är bara en gata och Lillån som skiljer dem åt.

Torget tillkom i mitten av 1700-talet, men iordningställdes först på 1860-talet. Fram till 1965 var det busstorg här. Idag hålls marknad här varje onsdag och lördag…

… sedan 2005 finns denna staty av Charles Hill vid Lilla torget. Vad han gjorde kan du läsa om längst ner i detta inlägg!…

…när denna bild är tagen fanns en liten isrink kvar. Bakom denna finns en riktig korvkiosk. Byggnaden är relativ ny, men vad jag minns har det ”alltid” funnits en korvkiosk här. Där kan man köpa min favorit, korv med bröd, mycket senat och gurkmajonäs och här snålar man inte på gurkmajonäsen. Det är mums det!…

…på en sidan ligger denna vackra byggnad och i hörnet har ”alltid” legat en blomsteraffär, tidigare Hallberg, nu något annat…

…intill ligger fula moderna byggnader med bl a Alingsås Sparbank och med Nordea rakt över sidogatan…

…titta på brunnslock är roligt. Här mellan bankerna prydd med en 5-öring…

…på andra sidan låg en institution i staden, Ljungblads konditori med riktiga bakelser. Tyvärr har det lagt ner och ersatt av Pinchos, inget fel på detta ställe, men en stor kedja mot ett individuellt konditor. För mig inte svårt att välja.

Museiparken

I anslutning till Lilla torget ligger Museiparken, bra namn för det ni ser är just Alingsås museum.

Byggnaden heter Alströmerska magasinet och uppfördes omkring 1730 av Jonas Alströmer som magasin för hans manufakturverk. Det säjs vara staden äldsta profana byggnad, men därom tvista de lärd, men gammalt är huset i alla fall.

1746 besöktes staden och magasinet av Carl von Linné. Så här skrev han då enl Wikipedia: ”Materialmagasinet var ett stort stenhus, under vilkets botten var en stor och varm källare, i vilken varjehanda våta saker och en stor hop färger bevarades. I detta magasinet sågos ofanteliga ullsäckar, konstiga kattunsformer och allehanda färgmaterialier, vilka lågo i beredskap, under det de gömde ett stort kapital, att vara färdiga vid första vink. Av de materialier, jag här såg, vill jag endast specificera de förnämsta.” 

1928 blev det museum och då fanns även ett bibliotek här.

Byggnadsminne sedan 1983.

Vi går in i museet…

…här finns diverse föremål permanent och som vandrande utställningar.

Detta är ett svartlackat medicinskåp. Skulle jag kunna tänka mig att ha hos mig…

…så fastnad jag naturligtvis på kakelugnarna, kakelungsnörd som jag är.

Ovan är en i vitt kakel med typiskt rokokomönster i blå lasyr och luckor av mässing. Den stod ursprungligen i huset som idag är rådhus vid Stora torget…

…denna kakelugn är tillverkad på 1770-talet, har en s k skänkhylla, indragen överdel och lite rundade hörn. Målad med gul glasyr och med blå och mörkröda färgstänk och har luckor av järn.

Kommer också från en fastighet i staden…

….denna skönhet i vitt kakel med dekor i blågrön glasyr, regnbågenisch och rundade hörn kommer från 1700-talet. Fanns också i ett hus i staden. Jag tror den har stått på fötter, eftersom den är från 1700-talet, men troligen ändrad när den flyttades hit…

…så var det en utställning om Återbruk, ytterligare ett av mina favoritämnen. Det finns så mycket man kan återanvända till något annat, bara fantasin finns.

Klassiskt är trasmattor. Jag återskapar också av trasor, genom att virka korgar, mattor m m. Så roligt.

Här finns också ett förkläde/klänning gjord av diskhanddukar…

…denna lampan ger också inspiration. Så häftig…

…i den lilla parken står statyn Våren av Eric Grate, ditkommen 1944. Det finns två likadana statyer och den andra finns i Göteborg.

Charles Hill

Charles Hill levde mellan 1816 och 1889.

Han föddes i Bolton, nära Manchester, i England.

Han blev tidigt föräldralös och började arbeta i en industri i Manchester. 1843 blev han värvad till en bomullsindustri i Västergötland. som vävmästare. 1852 blev han delägare i en bomullsindustri i Norrköping och flyttade dit. Han blev också delägare i en bomullsindustri i Borås. Denna fabrik gick snart i konkurs p g a bomullsbrist orsakat av amerikanska inbördeskriget.

1862 köpte han Jonas Alströmers gamla manufakturverks fastigheter och grundade ett bomullsväveri. Han grundade också ett spinneri i Göteborg.

Charles Hill införde gasljuset i Alingsås till sin fabrik och gatubelysning för staden.

Fortsatt trevlig långhelg!

Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

22 kommentarer till SVERIGE – ALINGSÅS 2, LILLA TORGET, MUSEIPARKEN och MUSEET

 1. Charles Hill känner jag inte men har svagt minne av 5 öringar…. trevlig fortsättning av helgen!

 2. Trevlig fortsättning på helgen! Ser fram mot inlägget om ditt midsommarfirande!!
  KRAM/Susie

 3. Anita skriver:

  Tack för denna trevliga guidade visning! Kakelugnar tycker jag om …. vackra! Tycker bäst om den översta i blå dekorationer (vi som tycker om blått 🙂 ).
  Och visst gav lampan inspiration! Lite nostalgisk blev jag allt när jag såg den gamla femöringen. Rolig idé att bevara den via ett brunnslock. Något att ta efter för andra kommuner.
  Nu ser jag fram mot att läsa om din midsommar!

  Kram och fin fortsättning på midsommarhelgen!

  • Lena i Wales skriver:

   Kanske Alingsås får ett besök av dig någon dag?
   Jag älskar kakelugnar och speciellt de med blå dekor, förstås.
   5-öringen är verken en liten nostalgikick.
   Tisdagskramar!

 4. Ditte skriver:

  Trevligt med mer från Alingsås. Har varit här några gånger på vägen till Göteborg och kände igen mig i dina bilder och text. En fin stad med sin historia. Museet har jag inte besökt så roligt att få göra ett besök här.
  Önskar dig en fortsatt fin midsommarhelg.

 5. Märtha skriver:

  Alingsås har hyst många berömda ”gubbar” en kortare eller en längre tid. Det finns en gallicaros som heter ‘Charles Mills’, så jag läste ju fel, förstås. Den mannen är ett mysterium, ingen verkar veta vad han var för en karl. ”Hills” var mera bekant, och blev ännu mera nu. Byggnaden – muséet – ser verkllgt gammal ut, fint att den bevarats. Man byggde annorlunda då. Jag klarade av mitt dagsverke idag, mellan klockan nio och elva, vattnade våra grönsaksland. Nu har vi 28 grader i skuggan, ingen vind att tala om. Ha det gott!

 6. Ingrid skriver:

  Ha en fin fortsättning på helgen!
  Kram, Ingrid

 7. Znogge skriver:

  Tack för en trevlig tur i Alingsås, en stad som jag inte besökt. Lampan är verkligen urläcker!

  Önskar en fin midsommardag!

 8. Thalassa skriver:

  Trevligt besök i Alingsås. Tack för det! Det var roligt och intressant att titta in på muséet också. Underbara kakelugnar! Midsommarhelgen är över, men vi får ju ta del av ditt midsommarfirande snart … Ha det fint!

 9. Geddfish skriver:

  Nu så har jag tittat in hos dig och färskat upp minnen från Alingsås.
  Som jag nog tidigare har berättat för dig så jobbade min ena fasters make på Alingsås väveri. Intressant också om gaslyktorna och då förstår jag ljusfestivalen.
  Kramar!

 10. åsa skriver:

  Kakelugnarna 🤩😍
  Mycket som blivit nerlagda och förändrat.
  Statyn Våren 👍
  Ha en fortsatt fin tisdag

 11. Anni skriver:

  Vilka fantastiska kakelugnar, hälsar en annan kakelugnsnörd.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s