GLAD MIDSOMMAR 💐!
I år får jag äntligen fira en riktigt svensk midsommar med allt vad detta innebär. Återkommer om firandet nästa vecka.
Idag blir det om Upplevelser på Nääs slott och walesiska och brittiska för- och efternamn.
Upplevelser på Nääs Slott
Som jag skrev om i lördags har jag jobbat som guide på Nääs slott några dagar. Så roligt att var tillbaka. Om det blir fler tillfällen i år vet jag inte ännu, bara att vänta och se. Jag vill inte boka upp mig för mycket, jag är ju trots allt pensionär.
I fredags hade jag ett intressant besök av en nederländare som reser runt i Sverige några veckor i sommar. Han dokumenterar sin resa genom skrift och måleri…

…han berättade att varje dag lämnar han någonstans en bild i en plastficka för någon att hitta. Trodde inte jag skulle ha en chans att hitta en bild från Nääs, men nästa dag fann jag den. Gissa om jag blev glad!
På den lilla lappen står det att man får behålla den. Han finns på Instagram : zwerfkunst-in-Zweden . Jag har kommenterat där och tackat så mycket. Vilken kul idé!

Nu är det så vackert i naturen här i Sverige…

…Rhododendronen har varit fantastiska, men är på väg att blomma ut nu…

…mina penséer som jag köpte i april har vuxit och vuxit och är fortfarande i blom…

…min grannes pioner är fantastiska nu…

… och det är så vackert bakom mitt hus med solens sista strålar för dagen.
Brittiska Förnamn
Något som jag reagerat på i UK är förnamnen, nästa ingen kallas vad de egentligen heter. David blir Dave, Cathrine blir Cath eller Cathy, Jennifer blir Jennie, Jeremy blir Jerry, Christoffer och Christine (manligt och kvinnligt namn) blir Chris, Jaqueline blir Jackie, Patricia blir Pat, Thomas blir Tom, Joyce blir Joy, Benjamin blir Ben, Joseph blir Joe, Philip blir Phil, Stephen blir Steve, Phillipa blir Pippa.
Det är ingen som heter t ex Dave, Joe, Tom, Jerry, Steve eller Jenny.
I Sverige ger ju också vissa förnamn ofta smeknamn, oftast p g a att de långa dubbelnamn som t ex Lise-Lott och Ann-Charlotte blir Lotta, Ann-Christin blir Anki.
Sedan gör vi något konstigt med vissa pojknamn, vi förlänger dem istället för att förkorta dem, t ex Bo blir Bosse, Jan blir Janne och Karl blir Kalle.
Stämmer mina tankar runt förnamnen, tycker ni?
Walesiska förnamn
Flicknamn:
Alaw, betyder melodi
Eira, betyder snö
Enfys, betyder regnbåge
Blodwen, betyder vit blomma
Addfwyn, betyder snäll
Brodwen, betyder blond
Gwendalin, betyder populär. Var min älskade svärmors andra förnamn. Hennes mor var walesiska.
Pojknamn:
Llew, betyder lejonlik
Bryn, betyder kulle. T ex operasångaren Bryn Terfel.
Alun, betyder harmonisk.
Dylan, en havsgud. T ex författaren Dylan Thomas.
Ewan, betyder krigare.
Lloyd, betyder gråhårig. T ex politikern David Lloyd George.
Delwyn, betyder vacker.
Gareth, betyder snäll. T ex fotbollsspelaren Gareth Bale.
Brittiska efternamn
I UK kommer många efternamn från yrken, t ex Fisher. Mitt engelska efternamn Dyche vet man inte riktigt vad det kommer från, men kanske nederländskans dyke för dike. Så kanske förfäderna höll till i dikena! I England har man också en del sonnamn, som t ex Dixon. Ja, faktiskt t o m Anderson även om man inte använder förnamnet Anders här. Man tar också namn från färger som t ex Brown, Green, White.
I Skottland är efternamn på Mac eller Mc vanliga, såsom McDonald, Macintosh, McCartney. Mac motsvarar son. Många av dessa namn härstammar också från klanväsendet. Man kan tillhöra samma klan även om man inte är blodssläkt.
I Irland börjar många efternamn på O, såsom t ex O’Reilly, O’Hara, O motsvarar son av.
I Tyskland kommer också ofta efternamnen från yrken som Weber, Fisher.
I Holland har många van i sina efternamn, t ex van Kesteren, van Dijk (en till från diket,hi,hi), Van betyder från eller av.
I Sverige har många efternamn något med naturen att göra, såsom Björk, Ström, Lund, Blad, Sjö, Ek, Berg, Lind i olika kombinationer med varandra. Kanske p g a att vi har så mycket natur nära oss och många lever nära naturen.
Walesiska efternamn
Tidigare walesiska efternamn bestod av förnamn och ap = son av, t ex ap Hywel, ap Rhys, ap Richard.
De anglifierade walesiska efternamnen kommer från början av förnamn. T ex Elisabeth Jones fader hette John Davis (Jones står för John), William Roberts var son till Robert Griffith.
Ärftliga efternamn kom sent i Wales, började på 1400-talet men var i inte i bruk överallt förrän i mitten av 1800-talet.
35 % av Wales befolkning har ett efternamn av walesisk ursprung.
Vanligaste efternamn i Wales:
Jones, innehas av ca 5,7 % av befolkningen.
Williams, Davies, Evans, Thomas, Roberts, Hughes, Edwards, Lewis, Morris.
I vissa delar av landet är vissa namn överrepresenterade, t ex är Evans det vanligaste efternamnet I Swansea området.
”Keeping up with the Jones” är ett idiom i det engelska språket. Betyder att man jämför med grannarna i fråga om social status och ägodelar.
Glad midsommar🥂 !
Just idag tittar jag in och finner detta härliga inlägg; som hittat för min själs gestalt 🙂 Smög lite bakåt och ser att du er delvis verksam som guide här i Sverige nu; så himla kul! Händelsen med den nederländska besökaren som gör på det viset; så härligt uppfriskande och vackert. Konstnär i bild och liv tänker jag!
Ska kolla på Insta 🙂
Namnen gav mig tankar därtill. Kul fundering! Önskar dig en fin midsommar!
Det var roligt att komma tillbaka till Nääs och ett riktigt trevligt och intressant besök. Kul idé!
Glad midsommar!
Vackra bilder, kul namn, trevlig midsommar!
Tack Hannele!
Fin midsommar!
Härligt att du äntligen får fira en riktigt svensk midsommar igen efter många år! Grattis till det!
Tack för trevliga funderingar runt namnen. Kul! Eira är också ett finskt namn, vet jag. Betydelsen känner jag inte till. Kanske Märtha vet, Ordodlaren? En glad och trevlig midsommar önskas!
Ser fram emot midsommar.
Eira finns även i Sverige som flicknamn. Intressant med namn i olika länder.
Glad midsommar!
Kul med namnen! Själv heter jag Susann (utan e), kallades Sussan som liten men min man ”döpte om mig” till Susie när jag träffade honom som femtonåring och det kallas jag av alla (utom när jag är i kontakt med sjukvården). 🙂
Min man heter Ronald men kallas för Rolle, alltså inte för Ron som hade varit mer naturligt. Sen heter vi Bloom i efternamn, alltså egentligen Blom som är ett gammalt soldatnamn. 🙂 🙂
Vi var på gång att byta namn till Davebro för många, många år sen. Men som tur var så gjorde vi aldrig det….. 🙂 🙂 🙂
Kul för dig att få fira en riktig svensk midsommar. Själva ska vi i år INTE ha nån midsommarlunch som vi brukar ha. Vi ska visserligen fira med samma vänner men istället på deras ställe. Lite trist kan jag tycka som gillar att ha gäster. 😦 Men också väldigt bekvämt och skönt…..
TREVLIG MIDSOMMAR
Susie
Intressant med dina namn.
Trevlig midsommar!
Intressant med Eira, kommer från Eir, läkekonstens gudinna i fornnordisk mytologi. Det fanns (finns?) ett sjukhus i Stockholm ”tillägnat” henne, och när det byggdes sjukhus i stadsdelen Ulrikasborg i Helsingfors (arkitekt Lars Sonck) 1905, då fick det privata sjukhuset samma namn – och stadsdelen blev så småningom Eira! Och flicknamnet blev populärt.### Under min uppväxt i Österbotten användes sällan smeknamn. Dubbelnamn var populära, och John-Erik kallades så, likaså Anna-Lisa, Karl-Göran… När jag sen kom till Åbo för studier slogs jag av det sydfinländska fenomenet med smeknamn, och undrade vad det var för fel på dopnamnen…### I den finska ortodoxa världen får man namn enligt dagens helgon, men kallas alltid vid ett smeknamn. En populär artist var känd som Kirka Babitzin, men hans namn var Kiril, till exempel. Ha en trevlig midsommar! Här verkar det bli hett, men någon timme varje dag tillbringas ändå krypande bland förvuxna ogräs i vår äppelgård. Firar med nypotatis och lite annat gott, inga fester. (som vanligt)
Tack för intressant information ang namnförhållandena i Finland. Så lite jag visste om detta.
Trevlig midsommar till dig också!
Vilken trevlig idé med mannen som målar tavlor. Så bra den är också. Det är väldigt intressant och lärorikt med namnen. Jättekul läsning! Hoppas nu du får en riktigt fin svensk Midsommar! Kram Eva
Ja, så trevlig idé.
Roligt att du också gillar det där med namn i olika länder.
Midsommarkramar!
Vilken tur du hade som hitta den fina målningen som han hade gjort.
Det är kul och spännande med namn, faktiskt.
Själv heter jag Carin och mitt smeknamn är Cajsa men även när jag var väldigt liten kallades jag för Cia.
Ha en fin onsdag.
Ja, vilken tur, blev så glad.
Visst är det intressant med namn och även i Spanien med efternamn, lite speciellt.
Ha det fint!
Verkligen intressant inlägg! Först och främst det första som du skrev om konstnären, helt fantastiskt ju!
Sen om namn, det har alltid intresserat mig. Egentligen tycker jag man ska kallas det som man heter.
Trevlig Midsommar och så härligt att få fira den på riktigt!
Kram!
Blev så glad när jag hittade bilden, så kul idé.
Roligt att du också finner namn intressant.
Midsommarkramar!
Det är intressant det där med namn och vår Bo blev en Bosse, medan däremot Krister fått behålla sitt namn. Det har hänt att något försökt kalla honom Krille, men det har han inte accepterat. När han var liten kallade han sig själv för Titte och det hette han nog i skolan ett tag, men det var bara där. Här hemma har vi alltid sagt Krister.
Ha en fin midsommar!
Kram, Ingrid
Visst
Visst är det intressant med namn.
Tack för att du delar med dig av dina erfarenheter.
Kram!
Så fint att du hittade den vackra målningen och dessutom kunde behålla den!
Intressant det här med smeknamn. I Sverige är det inte så vanligt med dubbelnamn längre men förr blev det nog gärna smeknamn av dem. Min pappa hette Bo men det var inge som kallade honom för Bosse mer än en gång kan jag säga. I min nuvarande klass har jag en flicka som heter Eira.
Smeknamn är vanliga även här. Magnus blir Mange, Rasmus – Rasse, Mattias – Matte, Benjamin – Benne, Oskar – Ogge, Mustafa – Musse, Sebastian – Sebbe och Ludvig blir Ludde. Jag skulle kunna ge en uppsjö av exempel. Det jag noterat är att smeknamn är vanligare på killar än på tjejer, i alla fall här hos oss i södra delen av Sverige och bland barn.
Önskar dig en härlig och svensk midsommarhelg!
Jag var så glad när jag fann målningen.
Intressant med smeknamn på pojkar resp flickor, har aldrig tänkt på detta.
Ha det fint!
Så roligt med lite guidejobb på Nääs slott och vilket fint möte det blev här me dden nederländska gruppen. Och speciellt mannen som dokumenterar genom att måla- Och himla roligt att just du sedan fann målningen.
Förstår att du inte vill ha ”för mycket ” att göra, men lite då och då piggar ju upp. Så är det även med mina resor för resebyrån. Lagom är bra.
Intressant med namnen och liknande finns i många länder att en del namn blir smeknamn.
Önskar dig nu en fin svensk midsommar
Ja, det var roligt att komma tillbaka till Nääs igen.
Så glad jag blev när jag hittade målningen. Kul idé.
Viktigt med lagom när man är pensionär, det ska var roligt att jobba då.
Ha det bra!
Vilken fin idé att sätta ut bilderna så nån kan få ta hem dom! Hoppas att alla som hittar dom skickar en hälsning till honom
En så trevlig idé.
Jag hoppas också alla uppskattar sina bilder.
Vilket roligt inlägg om namn! Ja, nu är det vackert nästan överallt här i landet, och det ser ut som om vi kommer att få en fin midsommar. Önskar dig en härlig helg!
Kul att du också gillar namn.
Ja, så vackert i Sverige nu.
Ha det fint!
Vilket jätteroligt inlägg om namn! Och grattis till att du hittade den fina målningen. Vilken rolig idé. Har läst både ditt inlägg om namnen men även kommentarerna … så, så intressant. Själv kallades jag ofta för Nita hemma. I småskolan kallades jag för mitt efternamn då vi var två Anitor. Så istället för att kalla någon av oss för Anita så blev det efternamnen för oss båda. Efternamn som är hämtat från naturen har jag ju också och det känns bra, jag älskar ju naturen 🙂
Önskar dig en riktigt fin midsommar!
Kramar till dig!
Roligt att du också gillar att dissekera namn.
Så kul idé med målningen och jag blev så glad när jag fann den.
Min ene son kallas också vid efternamn.
Kramar!
Go morgon Kan Du ta bort kommentaren jag skrev om namnen, känns inte okey, tack på förhand.
Ha en fin midsommar
Eftersom jga varit borta läste jag inte kommentarerna förrän nu och nu ska den vara borta.
Tack 💖
En riktig kul grej och så generöst att lämna efter sig, vilken tur du hade.
Trevlig midsommar!
Jag blev så glad för målningen!
Ha det fint!
Det där Nääs -måste dit. Jag tänkte på de anglifierade efternamnen där pappans förnamn blev barnets efternamn. Så var det ju här också till 1800-talet Anders Bengtsson hade en far som hette Bengt. Hans son kom att heta något följt av Andersson – så tanken var ju samma. Om jag inte missminner mig så tillkom alla dessa Lindgren och andra naturklingande namn ungefär samtidigt som man började låta samma -son namn ärvas av barnen (Anders Bengtssons barn kom därefter också att heta Bengtsson…) Många tankar så här på morgonkvisten!
Önskar Dig en fin torsdag! Och midsommar som följer!
//Lena
Ja, alla dessa naturnamn i Sverige är tagna, tror jag, och de kom till ganska sent.
Ha det bra!
Intressant inlägg om namn och kul att få läsa översättning av de Walesiska namnen.
Ha en riktigt fin midsommarhelg!
Allt gott! Christina
Vi verkar vara många som känner samma inför namn, roligt.
Ha det fint!
Hej Lena!
Så kul med konstnären som lämnar sina verk för andra att hitta och njuta av. Bilden är fin. Kul inlägg om namn, det var likadant med mina skolkamrater, de långa flicknamnen fick bli något kortare som Anne-Marie blev Ami, Anne-Christine blev Anki, Katarina blev Kati, och lite märkligt att de korta pojknamnen som Bo och Lars blev Bosse och Lasse. Kanske lättare att säga.
Ljuvliga pioner, de är favoriter denhär tiden.
Glad Midsommar!
Marika
Ja, vilken bra idé med att efterlämna bilder på olika platser.
Roligt att du också gillar att fundera över namnen.
Ha det gott!
Hej Lena!
Vilken konstnär! Kanske du blir rik om du spar den i många år 🙂
Kul med namn. Tycker det är trist att folk inte får heta det dom heter fast en del vill väl inte .
Mina bb har inte namn som ändrats. Min dotter Joanna ville själv heta Pia när hon var liten hahaha.
Vet inte varför. Kanske för att alla sa hennes namn med H i 😀 Var inte så¨vanligt för 50 år sen men nui är det måna utan H. Alla länder har det med olika stavning. Spanieom verkligen kom Juana…I Spanien heter dom många konstiga namn…mina fd svägerskor tex. Förnamn: Purificación.
Conscepción, Dolores. Efternamn ännu värre.
Kram P ♥♥
Tills jag blir rik nöjer jag mig väl med att bara beskåda den.
Efternamnen i Spanien är lite lustiga med två namn från far och mor.
Kram!
Så tokigt att jag inte korrekturläser hahaha…
Helt okej, jag har också gjort det många gånger😊.
Intressant det där med namn! Efternamn från naturen och egenskaper gavs ofta till soldater i Sverige så nå’nstans har min släkt nog en soldat. På min mors sida användes de typiska lantbruksnamnen där son/dotter las till faderns förnamn.
Ha en skön midsommar!
Visst är det intressant med namn.
Ha det fint!