RUGBY 2014

Rugby är Wales nationalsport, inte som i England en klassfråga.

Hemmaarena för Wales är Millenium Stadion i huvudstaden Cardiff.  När hemmalaget träder in och jublet går genom taket (om det är stängt), ja då är det stämning!! När sedan nationalsången Mae Hen Wlad Fy Nhadau (Ett gammalt land av mina fäder)sjungs av publiken från körernas hemland nr 1, ja då ryser det i hela kroppen!!

Om man inte har förmånen att besöka själva arenan sänds de viktigaste matcherna  på TV, både i BBC och den walesiskspråkiga kanalen S4C.

Reglerna och poängsystemet för rugby är komplicerat. Ja, vi är ju i Storbritannien där allt är annorlunda!!! Spelet är väldigt fysiskt och tacklingar förekommer. Trots detta har de flesta spelarna inga skydd, några kan ha små mössliknade hjälmar och munskydd. Varje lag har 15 spelare, ingen målvakt. En match varar 2×40 minuter på en plan som är 100×70 meter. Bollen är oval och sparkas framåt eller spings med framåt, däremot får man inte passa framåt. Komplicerat, men ack vad kul att se på!!!!!

I Six Nations spelar Wales, England, Skottland, Irland, Frankrike och Italien.

I lördags eftermiddag var vi på den lilla lokala puben och då spelade Frankrike mot Skottland och stämningen var ganska högljudd. Alla kände varandra och retades om ditt och datt. Klart var dock att de absolut inte ville att Frankrike skulle vinna, de vore t o m värre än om England skulle vinna och det säjer ganska mycket. Trots att vi bor nära engelska gränsen är det väldigt walesiskt här vad gäller rugby. Det var dock några få peroner i puben som var lite tysta, bl a min engelske man!

I söndags spelade England – Wales, (29 -18). Ja, ja, det var det!Det gick ju inte så bra kanske, men förra året vann Wales Six Nations!

En omgång kvar att spela. 6 poäng för Irland, Frankrike och England, 4 poäng för Wales, 2 för Skottland och 0 poäng för Italien.

Övriga länder i världen där rugby är stort är bl a Australien, New Zealand och Sydafrika, alltså  f d brittiska kolonier.

Detta inlägg publicerades i Sport. Bokmärk permalänken.

En kommentar till RUGBY 2014

  1. Pingback: WYE VALLEY 8 – TINTERN STATION och WYE VALLEY RAILWAY och RUGBY | Lena i Wales

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s