TILLBAKA HEMMA I WALES och MÅNADENS VINNARE I UTLOTTNINGEN

DSCF0321

Denna bild togs i söndags kväll vid 18-tiden. Adios Espana!

I måndags kom jag tillbaka hem till mitt kära Wales efter ca fyra veckor i Spanien.

DSCF0323

På vägen hem stannade vi till i Lidl för att handla lite mat och detta hade de utanför…

DSCF0324  DSCF0326

…påskliljor i små krukor med ca 3 lökar i varje och primroses…

DSCF0339  DSCF0341

…och natuligtvis köpte jag några påskliljor och satt på en min kökshylla…

Photo5170  DSCF9873

…så här ser det ut på hyllan i köket med olika ljus och i olika ljus. Ljusstakarna, vinstället och krukan har jag köpt i Sverige, samt ljusen, vilka ju är svårt att få tag på här…

DSCF0336

…det blev också en bukett med påskliljor. Kannan är målad på porslin av min mamma. Jag vet att många av mina läsare är intresserade av porslin, liksom jag är, så jag får återkomma till detta senare…

DSCF0355  DSCF0357

… det blev också en ytterligare liten kruka med påskliljor och en bukett tulpaner. Dessa underbar blommor. I Sverige älskar vi dem! Här i Wales finns de att tillgå, men det  är inte vanligt att man har dem bara så där här. Man köper gärna snittblommor för bemärkelsedagar, men att bara köpa en bukett tulpaner för de är vackra är det inte många som gör. Vet inte att jag sett en tulpanbukett hos några av mina vänner. Duken är vävd av min far och vasen och krukan är Portmeirionporslin. Små dukar, lampor och buketter här och där är inte heller vanligt. Men hos den där svenskan ser det ju lite annorlunda och konstigt ut!…

DSCF0330

…i trädgården hade det inte hänt så mycket, förutom att primroses har börjat blomma och…

DSCF0349

…små isbitar fanns vid utebordet och …

DSCF0346

…att ännu fler mullvadar har kommit upp ur gräsmattan…

DSCF0371  DSCF0378

…hemma hos mig hittade jag inga snödroppar, men detta hittade jag i min grannes trädgård…

DSCF0375  DSCF0381

…och dessa rosenknoppar likaså.

DSCF0343  DSCF0342

Det var ganska kallt inomhus när vi kom hem, tyckte jag i alla fal, 15 grader på vissa ställen i huset och kanske ännu lägre på andra ställen. Så det var bara att sätta fyr i kaminen, efter att ha tagit in lite ved och kol från mitt lilla kolhus, förstås. När jag var på besök i Sverige innan jul förundrades jag över de varma husen, man kunde gå från rum till rum och det var lika varmt överallt, underbart! Centralvärme kan jag verkligen sakna och varmt överallt. Så är det inte ofta här, många har det väldigt kallt och enkelglas i fönstren hjälper ju inte till. Men du som kommer från det kalla Sverige är väl van, säjer alla. Jo, utomhus, men inte inomhus…

DSCF0362

…och så in med ved och kol i kaminen och värmen börjar komma…

DSCF0364

…fast oh, vad härligt det var med min hot water bottle i sängen! Denna gummiflaska fylld med varmvatten och sedan ett stickat fodral. Underbart!

Eftersom flera äldre personer fryser ihjäl här varje år så får man ett bränslebidrag. Om man är född innan 5 juli 1952 får man ett bidrag på mellan £ 100 och 300 / år (ca 1 000- 3 000 SEK). Detta för att folk helt enkelt inte ska frysa ihjäl. Vad man sedan spenderar pengarna på är upp till var och en, finns mycket att välja på; puben, resor eller kanske varför inte på uppvärmning? När man får sin statliga pension kommer bidraget automatiskt.

Det blev mörkt ca kl 17.15 igår kväll och det var -1,5 grader under natten. Under tiden vi var borta hade det kommit lite snö då och då men inga större mängder. Igår hörde jag dock på BBC lokala nyheter att det hade snöat i norra Wales och 29 skolor var stängda, vilket man gör om det kommer några cm.

DSCF0354  DSCF0353

Under tiden vi var borta har det också startat ett mjölkkrig här i UK. När vi handlade på hemvägen köpte vi denna 4 pints  (2,272 l) mjölkförpackning för 90 pence (ca 10 SEK) . Det låga priset beror på konkurrens, överproduktion och stora affärers lockvaror. Teorierna är olika. Lantbrukarna klagar naturligtvis på det låga priset och säjer att de inte är lönsamt, vilket man ju kan förstå. Konsumenterna ser det ur en annan synvinkel. Här dricker man inte mycket mjölk ur glas, utan det används främst i teet. Jag har själv inte druckit ett glas mjölk på de senate 15 åren, Däremot går det ju åt en del till mitt te, jag gör iordning en mugg, börjar göra något annat och ställer ifrån mig muggen. Efter ett tag är jag tesugen igen och hittar inte min mugg direkt, men efter lite letande hittar jag en full mugg i tvättstugan eller på något annat smart ställe.

Våra mjölkförpackningar är av plast och finns i olika storlekar. Köper man mjölk med lång hållbarhet är de i typ svenska tetrapack.

VINNAREN AV MÅNADENS UTLOTTNING

Det var många som gärna ville ha min utlottade Egg Coddler, men det var ju bara en. Så bättre tur för er en annan gång!

DSCF0367  DSCF0368

Den som kommer att få den är Pia med bloggen Hem Ljuva Hem.

(Thank you my husband for giving me a hand, ha, ha!)

DSCF0369

Grattis Pia!

SKOTTLAND

DSCF6383

Har ni lust att bli guidade av mig i Skottland i augusti?

Gå in på Lasses Resor

Detta inlägg publicerades i årstider m m, Interiör, Mat och dryck, Månadens utlogttning, Min trädgård, Socialt, väder. Bokmärk permalänken.

81 kommentarer till TILLBAKA HEMMA I WALES och MÅNADENS VINNARE I UTLOTTNINGEN

 1. Välkommen hem får man väl säga då 🙂

  Sv: Gett upp bloggen har jag inte. Kommer och går. Periodare 😉

 2. Marit skriver:

  Det er nok deilig å komme hjem igjen ja! Koselig å se snøklokker og primula i blomst hos deg. Det er lenge til de blomstrer her dessverre. Jeg får nyte dine blomster så lenge 🙂

 3. Ditte skriver:

  Välkommen tillbaka till Wales!
  VI vill absolut bli guidade av dig i Skottland i sommar. Anmäler oss i veckan. Mailar dig!
  Vda roligt att nu bli guidade runt hemma hos dig. Så vackert med blommorna. Och tulpaner älskar jag. Har letet i Torrevieja efter dem, men inte hittat några. Får leta mer. Hemma har jag dem i två ”eldgamla” kannor, en kaffekanna i porslin från slutet av 1800 talet och en vhokladkanna som är lika gammal. Vackert det också.
  Tyckte väldigt mycket om den kruka din mamma målat. Väldigt vacker!
  Vacker är också din kökshylla. Funderar nu på var jag kan få plats med en sådan både här icg hemma i Stockholm.
  Och tänk att grannens rosknoppar på på väg att slå ut. Vår, snart alltså.
  Vad gäller kylan inomhus är det ju en god tanke att man kan få ett bidrag. Men synd att människor fryser ihjäl.
  Önskar dig en fin dag.

  • Lena i Wales skriver:

   Hoppas vi ses i sommar. Fick nyss veta att det är många bokade redan, men tror att det finns några platser kvar fortfarande. Trodde inte det skulle bokas på så snabbt! Fast det är ju kul!
   Tulpaner är något verkligt nordeuropeiskt, tror jag. Och speciellt omtyckt i Sverige.
   Våren är verkligen på gång här!
   Ha det bra i värmen!

 4. Gilla skriver:

  Här kommer en till välkommen hem önskan.

  Så fint du har det hemma hos dig. Trevligt att få se, hur du har det.

  Hemma hos oss har vi ungefär 23 grader inomhus nästan hela året om. Men vi bor ju i en stor hyresfastighet. Så det beror ju på husvärden.

  Blommorna gillar jag. Både tulpaner och de andra du visar.

  Så är det väl dags att gratulera vinnaren idag också.

  Kram/Gilla

  • Lena i Wales skriver:

   Tack! Det är faktiskt skönt att vara hemma, trots kylan inne.’
   Ja, svenska hus är alltid varma och välkomnande, inte riktgit likadant här.
   Jag är så glad för mina vackra buketter!

 5. Anita skriver:

  Mycket intressant att läsa här hos dig som vanligt. Kontrasterna är stora mellan Spanien och Wales kan jag tänka. Härlig bild från Spanien där solen står lågt och lyser i vinglaset och får vinet att glöda. Så många härliga vårblommor dom börjat sälja hos er. Det har dom nog här också fast jag håller mig den här tiden mest till tulpaner. Nya buketter varje vecka! Tänk att det inte är vanligt i Wales med tulpanbuketter ”till vardags” som det är hos oss. Det kanske beror på att våren kommer snabbare till er. Jag minns ett år i februari när jag var på tjänsteresa i Milton Keynes och påskliljorna blommade för fullt i rondellerna. Det var härligt att se!

  • Lena i Wales skriver:

   Tack Anita!
   Ja, Wales och Spanien är olika på många sätt.
   Javisst är det konstigt med tulpanerna. Kulturfråga också, tror jag. Finns inte riktigt den typ att mysfaktor här och det där med utsmyckning ses inte på samma sätt.
   Påskliljorna kommer väldigt tidigt här och finns mycket i rondeller.

 6. Anna Johansson skriver:

  Ja, det e allt nåt speciellt med tulpaner!😊 Till och med min katt tycker det men han käkar upp dom!😏 Härligt med dina vårliga bilder! Det ger änna hopp om att den skall komma hit oxå. Svårt att se nu när det ligger ca 30 cm snö i Tollered! Ha de!

 7. Britt skriver:

  Välkommen hem igen. Just det där med värmen och fönsterglasen – är det inte konstigt att man inte ändrar på det i England? Här har vi ju både två och tre glas. Här är vi verkligen bortskämda med att slippa frysa. Jag ser att mullvadarna har vaknat till liv. Här med. Fast i år i nte i vår trädgård än iallafall. / Britt

  • barabrittiskt skriver:

   Det har börjat komma dubbelglas men långt ifrån alla har råd. Speciellt inte de som bor i gamla viktorianska terrasshus med tusen saker att fixa. Trösklar är något som heller inte finns så dragit blir det lätt av flera skäl.

  • Lena i Wales skriver:

   Tack! Det är mycket som Bara Brittiskt skriver, pengar finns inte. Här har man kulturen att alla ska äga sina hus, antingen man har råd eller inte och därför blir ofta underhållet eftersatt, tyvärr. Medan vi i Sverige har ett helt annat kvalitetstänkande, med moderna och varma hus. Dragigt är det ofta också.

 8. Veiken skriver:

  Det måste vara skönt att komma hem. Bortskämda jag kan inte tänka mig att leva utan centralvärme och treglasfönster på vintern. Tänk att våren redan är på G hos er…..Det finns snö i massor i gamla Svedala…. Ljuvliga Skottland. Alldeles för tätt på given, men kom med en resa i ditt Wales så hakar vi på! Ha det gott!

 9. Inger skriver:

  Det blommar redan i Wales, härligt!
  Kram

 10. wiolettan skriver:

  Välkommen tillbaka från resan.
  Så fint du har det med blommor, lökar och fina ljus och ljusstakar. Duktig din pappa är.
  Roligt att få se alla fina bilder, både de inomhus och utomhus.
  Vi har mycket med snö nu och det verkar vara lång väg till att det ska bli vår och vårblommor kommer upp. Så lite skillnad är det.
  Men så jobbigt detta med ”icke värmen”, att det ska vara lite kylslaget inomhus. Det är vi ju mycket bortskämda med här i Sverige att få ha centralvärme, i alla fall i lägenheter i städer.
  Det där om bidrag som hjälp har jag inte hört om tidigare, men det är ju jättebra.
  Kram och sköt väl om dig.

 11. Prylaropinaler skriver:

  Så hoppingivande med dina bilder på vårblommorna. Mina snödroppar är djupt begravda under snötäcket och det lär dröja innan lungörten, som din granne har, finns att plocka här. Intressant att läsa om olikheterna i traditioner och kanske lite nyttigt. Tror ibland att vi svenskar alltför lätt tror att det ska vara just så som vi har det. Brukar följa TV-program om husköp runt om i England och ibland även Wales. Ser då att husen nog kan bli rätt kalla vintertid. Inte att undra på att alla ropar ut sin förtjusning över öppna spisar. Hoppas du håller värmen. Här är det yllesockar och flanellpyjamas på kvällarna…urskönt!
  Kram/ RosMarie

  • Lena i Wales skriver:

   Våren har så smått börjat komma hit, men det är fortfarande kallt.
   Olikheterna är stora mellan UK och Sverige vad gäller vissa saker.
   Jag har min kamin som håller mej varm.
   Du verkar mysa till det på kvällen, skönt!

 12. Comsi comsa skriver:

  Tulpaner är fina och nu har det kommit så många för mig nya okända sorten.
  Kan tänka mig att det var gott att komma hem även fast borta var fantastiskt och kanske inte så borta. 🙂

  Kram

 13. Geddfish skriver:

  Välkommen hem! Men hujeda, att ha så kallt inomhus, jo, jag har förstått att det är annorlunda, så jag ska väl vara glad ändå. Värmefiltar istf värmeflaskor?
  Vackra blomster. Snyggt i ert hem.
  Kram 😉 Gerd

  • Lena i Wales skriver:

   Tack, skönt att vara hemma, trots kylan inne. Här är verkligen många saker annorlunda. Det märks inte när man kommer som turist några dagar på sommaren, men att leva här är något annorlunda.
   Trevligt att du tycker om vårt hem.
   Ha det bra!

 14. Znogge skriver:

  Det är en sak med kyla utomhus men inomhus är det något helt annat. Det blev sonen varse under sitt år i södra Brasilien. Sommartid kyler luftkonditioneringen men vintertid saknas uppvärmning och då kan det bli riktigt kallt inomhus. Jag minns att han satt med ytterkläder på inomhus så nog var det en omställning.

  Så fint du gjorde på din kökshylla och även tulpanbuketten i kannan vara lika fin.

  Kram

  • Lena i Wales skriver:

   Visst är det skilland med kallt inomhus och utomhus. Samma i UK som i Brasilien och även Spanien. Fast där vi bor i Spanien är modernt. Dock inte i Wales!
   Roligt att du tycker om mina saker i hemmet.
   Ha det bra!

 15. skåningen skriver:

  Välkommen hem!! Tänk! har våren allaredan kommit till er!! …………………Man lär sig alltid något nytt!! Jag tycker att det är intressant att vi kan lära så mycket av naturen Jag googlar och får fram fakta.. Kram!

  • Lena i Wales skriver:

   Tack! Trots kylan är det skönt att vara tillbaka hemma.
   Det är trevligt det du skriver om naturen. Visst kan man googla sjävl, men det blir liksom inte av och det kräver en del arbete. Samma som med reseledarjobbet, visst kan passagerarna googla och ladda ner när de ska ut och resa, men det är så mycekt trevligare när någon berättar istället.

 16. Ama de casa skriver:

  Välkommen hem, och grattis till Pia 🙂

  Många härliga blomster i bloggen här idag 🙂

 17. Nu är du åter hemma efter en lång resa. Vad avis jag blir på alla dina växter som nu tar fart. Känns långt borta.

 18. Casa Annika skriver:

  Måste vara skönt att komma hem!
  Kul att du har varit i vackra Baeza och Ùbeda!

 19. Steve skriver:

  Välkommen hem!
  Tulpaner och påskliljor. Då vet vi att vi är på rätt väg.
  Bränslebidrag? Tja. Varför inte ändra byggnormerna i stället och anpassa byggandet till rådande klimat?

  • Lena i Wales skriver:

   Tack, ja skönt att vara hemma.
   Vi är på rätt vag!
   Javisst kan man tycka att man ska ändra byggnormer, men för det första ändrar vi inte på saker här hur som helst och för det andra finns det inte pengar. Kulturen säjer att man här ska äga sitt hus, antingen man har råd till det eller inte, och då blir resusultatet dåligt underhållna hus och dessutom är inte kvalitétstänkandet samma här som i Sverige.

 20. sockenvagenssota skriver:

  Åhhhh! Vårblommor, här fans bara primula i affären, vill ha pärlhyacinter å liljor el krokusar med… men om några veckor så! Ha en fin dag!

 21. bia skriver:

  Roligt att få se hur långt våren har kommit i Wales…här har vi en halv meter snö nu, men i helgen blir det plusgrader…men bara tillfälligt…så fint med snödroppar, det är väl verkligen vååår !!!
  Kramis bia

 22. Välkommen hem till Wales:) Ja, tänk vad bortskämd man är här i Sverige egentligen. Värme i alla rum utan att man behöver lyfta ett finger. Eller jo, om man bor i hus och har pannor och grejer som man eldar i osv, men ändå. Inte riktigt lika illa som hos er.
  Läskigt att många fryser ihjäl. Så ska det ju inte behöva vara.

  Åh, har det redan kommit snödroppar?

  • Lena i Wales skriver:

   Skönt att vara hemme igen!
   Visst är det skillnad på standard. En del har inte råd med eldning, men för många är det en prioritering och en del priotriterar annat.
   Våren är på g här!

 23. Skönt och vara hemma, och speciellt när
  våren kommer. Och jodå, vi hade plusgrader länge
  så hasseln började släppa pollen. Men nu är det
  minus och snö. Härligt med alla vårblommor, blev
  så fint på din hylla.
  Kramar/AM

 24. Tomtan skriver:

  Lägesrapport från Jämtland: -15 (rena sommaren mot gårdagen -22) ½m snö, inte en tussilago så långt ögat kan nå 😀

 25. Krönikören skriver:

  Det är lite småsvårt att tänka påskliljor och vivor när snön ligger djup. Men snart så, snart så. Vi märker i alla fall av att det blir ljusare och det är underbart!

 26. Glada gumman skriver:

  Jag är inga större drömmar om att resa, men Skottland har alltid lockat av någon anledning som jag inte känner till. Om det inte hade varit för att vi förmodligen får hem en hundvalp i början av sommaren så hade jag nog allvarligt funderat på att åka, men det lär varken finnas ekonomiskt eller tidsmässigt utrymme att åka på en resa då.

 27. Nett skriver:

  Välkommen hem, och vad mysigt med påskliljor 🙂
  Hoppas att det kommer upp en del i vår outforskade trädgård 🙂 De är så fina!

 28. Ami skriver:

  Välkomna tillbaks till Wales! Skönt att vara hemma igen förstår jag, även om ni kanske saknar den spanska värmen.
  Och snödropparna är ju så fina när de kommit upp 🙂
  Ha det så bra!

 29. Snödroppar – då ligger ni allt ett bra tag för oss. Så trevligt när det börjar knoppas.
  Kallt ute med varmt och gott inne. Så ska det vara. Usch för att frysa inomhus. Vill inte ha under 20.
  Trevlig kväll!

 30. Eva Trillian skriver:

  Du har vår! 🙂 Njuter av dina bilder!
  Tulpaner – ja, de hjälper oss att överleva vintern. Jag tror att det är därför vi har dem hemma- de ger hopp om en vår!
  Läser om resan. Edinburgh Tattoo! Har alltid velat uppleva det. När jag var barn visade de det på tv varje år och jag var så fascinerad! Lockande. Verkligen lockande!

  • Lena i Wales skriver:

   Ja, vårenhar börjat komma hit så sakta, fast det är fortfarande kallt utomhus.
   Platserna för Skottland börjar ta slut, men än finns några platser kvar. Tattoo är verkligen något speciellt.

 31. Annika skriver:

  Vad härligt med lite vårbilder. Här har vi massor av snö ännu. Men nu fick jag lite vårkänslor, tack för det. Välkommen hem förresten.
  Kramelikram

 32. Melody&M.E skriver:

  Det är så intressant och lärorikt att titta in här hos dig! Värmebidrag borde nog en del svenska pensionärer också få. Min mormor bodde ensam ute på landet och hade vedeldning. Hon hade även några elelement , som hon aldrig ansåg sig ha råd att ha på. Minns när jag vaknade där på morgonen att det det var så kallt att det knappt gick att kliva ur sängen.
  Så fint med alla vårblommor! Vi svenskar är nog lite tulpantokiga den här årstiden.
  Kram M.E

 33. Anne-Marie skriver:

  Skönt kanske att vara hemma i Wales igen. 🙂
  Intressant med tulpanerna och att det hos dig heller inte är vanligt som det är i Sverige. Samma sak där jag bor. FIck faktiskt några fina snittulpaner igår av en lärare. Blev glad för dem.
  Och att inte ha samma värme i alla rum tycks vara något som de allra flesta länder har. Precis likadant hos oss. Man värmer helt enkelt inte alla rum utan mest där man befinner sig. Jag har saknat de väggfasta elementen sedan jag flyttade från Sverige.
  Och många hus i USA har fortfarande enkelglasfönster.

  • Lena i Wales skriver:

   Borta bra, men hemma bäst!
   Trevligt att få höra hur det är i USA och som du skriver så är det troligen vanligare i kallare länder att det är som hos dej och mej än som i Sverige. fast de felsta svenskar inte är medvetnaom det.

 34. Skruttmärtha skriver:

  Så fint när man ser vårens första blommor.
  Kul att se dina fina foton.
  Tråkigt när mullvaden förstör gräsmattan.
  Tack, Håller på och stickar lovikkavantar, behövsju nu när vi fått kallare
  Grattis till vinnaren.
  Kram

 35. Linda skriver:

  Kan du inte skriva mer om kolet och visa mer från det lilla kolskjulet. Blev så nyfiken!

  Förstår om du inte uppskattar det, men ändå – så urgulligt med små mullvadar. Bits de?

  Kram
  //Linda

 36. Lena i Wales skriver:

  Man ser aldrig mullvadarna för de är under mark hela tiden.
  Skriver svar ang kol få din blogg.

 37. Barbro S skriver:

  Åh, ni börjar få vårkänning. Så fint med blommor både ute och inne. Men de kalla husen avundas jag er verkligen inte. Då har vi det bra här i norr. Fina bilder på din interiör. Idag har solen lyst lite mer än den senaste tiden och det är så skönt med lite strålar på ens kyliga ansiktshud på promenaden. Ändå faktiskt +1 idag, men det är bara tillfälligt.

 38. Välkommen hem, får man säga då! Vilken vårkänsla jag fick av dina fina bilder. Intressant att höra om bränslebidrag etc. Förfärligt att frysa ihjäl … Den där varmvattenflaskan skulle man ha, om inte annat för mysfaktorn. Vi har flera kakelugnar, varav en i sovrummet men där blir det nästan för varmt när man eldar. I resten av vårt stora hus har vi dock stor nytta av kakelugnarna. Spännande med guidning! Ska läsa mer om det. Ha en fin fortsättning på helgen!

 39. marina skriver:

  Tulpaner är fantastiskt härliga och på något vis så innebär en tulpanbukett att våren och ljuset är i antågande.
  Precis den kommentaren ”ni borde ju vara vana kylan som är från Sverige” fick vi också under våra engelska år. Men att det inte handlade om inomhus, var lite svårt att förstå. Det där med att tina upp frusna vattenledningar med hårblåsen eller komma på morgonen till en isande kyla känns inte sådär jättesvenskt…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s