SPANIEN 10, CAERPHILLY 2 och BRITTISKA BILAR 9 – MG

Igår avlutade jag mitt jobb i Almunecar i Spanien med att ta passagerarna till flygplatsen och jag åkte ”hem” till mitt andra hem i Elviria nära Marbella på Costa del Sol i Spanien. Tänkte ta lite semester!

WALES

Caerphilly 2

Caerphilly 1, om staden och dess fästning skrev jag om i onsdags, så det hittar du nedan.

Sept20150908_314 Sept20150908_321

Gatubilder av Caerphilly, som är en typisk småstad i de gamla kolgruvedistrikten. Har du missat att läsa om kolgruvorna så finns det 11 avsnitt om dessa under kategori Gruvdalarna. Här är det första.

Staden är trevlig och har typisk småstadskarraktär där folk pratar med varandra på gatan och hälsar när man kommer in i en affär och är allmänt vänliga…

Sept20150908_334

…de har också en så härlig typisk walesisk dialekt och jag hörde även walesisk talas på gatan vid mitt besök i september i år. Naturligtvis vajade den walesiska flaggan på flera ställen i staden…

Sept20150908_309 Sept20150908_336

…mitt i staden ligger torget med marknadshuset och krigsmonumentet med namn på alla stadens invånare som dog som soldater i 1:a och 2:a världskriget…

Sept20150908_319 Sept20150908_320

…undet 1700-talet växte orten till en marknadsstad och under 1800-talet industrialiserades staden och området runt och järnvägen tillkom.

Järnvägen, The Ryhymney Line, öppnades 1871 och…

Sept20150908_323

…stationsbyggnaden tillkom 1913.

Idag används tågen av ca 700 000 personer/år. Vardagar går tåg var 15 min till Cardiff dagtid.

Sept20150919_459

Caerphilly Cheese är känd i hela UK och har sitt original i staden med omnejd, även om den numera även tillverkas i landet öster om oss. Osten är hård och vit och har oftast en fetthalt av 48 %. Förresten är det väldigt svårt här att få reda på fetthalten på en ost. I Sverige står det tydligt skrivit med stora bokstäver på förpackningen. Så är det inte här, där vi har stora problem med övervikt, eller kanske delvis p g a detta. Varje sommar sedan 1998 pågår här en matmarknad, The Big Cheese. Den besöks varje år av ca 80 000 personer.

Och så några riktigt dåliga ostgåtor! Går inte att översätta eftersom det rör sig om ordlekar, en liten ledtråd.

1.How do you handle a dangerous cheese?

2.What did the cheese say to itself in the mirror?

3.What´s the richest cheese in the world?

Svaren finns nedan!

BRITTISKA BILAR 9 – MG

Photo3477

Morris Garage, en klassisk sportbilstillverkare som startade 1913 nära Oxford.
Det har varit många ägarbyten av företaget och under vissa tider har MG inte varit i production.
Idag är det kinesägt.

SPANIEN

Apartment2014 040

Då var det ledighet och tillfälle att umgås med min man. Hoppsan det blev visst fel bild, oj,oj!!!

Igår var sista arbetsdagen som reseledare i Spanien för i år. Kanske blir det lite dagsjobb som guide de närmaste veckorna. Många kanske undrar vad skillnaden på reseledare och guide är.

En reseledare leder resan, gör vägvalen, läser kartan, håller kontakt med lokalguider och chaufförer, håller reda på tider, har hand om biljetter, checkar in på hotell, översätter menyer, håller reda på alla med olika allergier, förmodas veta hur många trappsteg det är i en byggnad, om man kan komma fram med rullator, agerar värdinna, översätter vid besök i slott eller städer, hjälper resenärerna när glasögonen gått sönder och följer med när de behöver gå till läkare eller apotek, letar ställen att köpa frimärken på, berättar när de ska kissa och när de ska dricka kaffe, har jour 24 timmar per dygn kanske 10 dagar i rad, svarar på d i v frågor (möjliga och omöjliga!), dessutom guidar under resans gång. m m, m m. Jag har guidat i ca 30 länder under drygt 25 år.

En guide guidar några timmar i ett begränsat område och går sedan hem till sig. En lokalguide har dessutom ofta enorma kunskaper om ett mindre område, såsom en stad eller en viss byggnad. Jag är auktoriserad lokalguide i Göteborg, vilket innebär att jag studerade 1 år deltid. Vissa storstäders lokalguider har en universitetsutbildning på kanske 3 år heltid.

Vad gäller Spanien och många andra länder måste man vara auktoriserad för att guida i städer o s v. Det är inte jag. Det jag får göra är att guida i bussen, men inte utanför. Böterna är dryga om man bryter mot detta. Detta är bl a för att skydda lokalguiderna med deras långa utbildning från amatörer, som t ex mig.

Det jag gör som guide i Spanien är t ex att ta en turistbuss med skandinavisktalande gäster till Gibraltar (det är ju inte Spanien och andra lagar gäller) och guidar där eller åker upp till Alhambra i Granada, berättar i bussen och sedan låter lokalguiderna ta över i själva Alhambra. Det är väldig brist på skandinavisktalande, främst svensktalande guider, på Costa del Sol.

DSCN1622

Så nu tänker jag ta ledigt några dagar! Är tydligen redan på sniskan, hi,hi! Skål!

SVAR PÅ OSTGÅTORNA

 1. Caerphilly
 2. Halloumi
 3. Paris Stilton

Ha en trevlig weekend!

 

 

Detta inlägg publicerades i Besökta platser, Brittiska bilar, Spanien. Bokmärk permalänken.

46 kommentarer till SPANIEN 10, CAERPHILLY 2 och BRITTISKA BILAR 9 – MG

 1. Olof Hjorthage skriver:

  Tack för Ditt underbara jobb som reseledare i Almunecar för en grupp vilsna turister från Östergötland.

 2. Tina skriver:

  Så mitt i prick min kära Watson!!! Kunde inte ha sagt det bättre själv!! Vila nu upp dig och ha en skön helg!

 3. Ditte skriver:

  Ja, resledarjobbet är en ”allkonstnärs” förutom att du kunna en massa fakta och förmedla det på ett bra sätt. Jag vet ju att du är fantastisk! Vår resa till Skottland med dig var suverän och planer finns så kanske du även får dras med oss vid tillfälle i Spanien också.
  Skönt att du nu kan få lite vila.
  Kul med dina inlägg där du varvar lite av varje med härliga bilder.
  Vad gäller frågesporten så hade jag två rätt, utan att fuska.
  Hälsningar från ett soligt Torrevieja.

 4. Märtha skriver:

  De va då en fet ost… I min mun är ostar med fettprocenter över 30 inte så smakliga. Och reseledare, ja. Otroligt vad folk tycks tro att en reseledare kan och bör veta. Fixa läkare i Buenos Aires, veta allas namn på stubinen… Jobbigt att ta reda på allt på egen hand, men jag tycker det är skönt att varva ”ensamresor” med gruppresor…

 5. Inger skriver:

  Vore trevligt att få träffa dig som reseledare eller guide.
  Ha en skön ledighet!

 6. skåningen skriver:

  Ha en skön trevlig semester!!!……………………………………Jaså du dricker inte kaffe! Hur är det med det andra då?? Kakorna försöker jag hålla mej ifrån! De lägger sig i färdriktningen och tyvärr inte på höjden ,vilket skulle behövas! kram!

 7. åsa i åsele skriver:

  Som alltid et bra inlägg. Oj så många länder Du varit reseledare i, Du har verkligen upplevt världen 🙂

 8. Agneta skriver:

  Kolgruvedistrikten, jag tänker på boken Jag minns min gröna dal, en av de mest fascinerande böcker jag läst.
  Aha, det är så det är med guidandet, men då har ju du hittat det bästa, den gyllene medelvägen, det är ju suveränt! Och intressant.
  Agneta kram

 9. bia skriver:

  Åh vad härligt med semester….men du befinner ju dej ganska ofta på ”semester” ställen, hihi…du får nog mycket av den kakan, haha…..tack för inlägget !!
  Kramis

 10. Znogge skriver:

  Ha ha, det var kluriga gåtor som jag helt gick bet på! Tur att svaren fanns med 😉

 11. anjahill skriver:

  …och jag som tänkte precis skriva att vilken ”gorgeous” man du har…typ…men så var det visst inte ;-)))! (Nä, jag är inte på sniskan ;-)!) Hoppas att du får en trevlig semester nu.
  /Anja

 12. Ama de casa skriver:

  Du är så väl värd din ledighet – skål! 😀

 13. Franska Fikon skriver:

  Oj, har du arbetat i så många länder… imponerad! Men nu i Spanien, är det en skandinavisk researrangör då eller? Visste inte att arrangerade resor inte fick ha sin egen guide, fast när jag tänker efter så har det varit så de få gånger jag har åkt med allt fixat från Sverige. Jag måste också tillägga att som reseledare så behöver man en eller flera änglars tålamod!!!

  • Lena i Wales skriver:

   Ja,jag har varit lite överallt och ingenstans.
   Det har varit svenskar på långresorna och på guidningarna blir det mest svenskar, kan vara norrmän också och då blir guidningarna på skandinaviska.
   En ängels tålamod är en förutsättning, men ibland så……

 14. Barbro S skriver:

  Härliga ostgåtor, inte så lätta :). Alltid intressant att läsa och se dina fina bilder. Blev lätt stressad av din beskrivning av en reseledares vardag. Puh, det har jag aldrig varit men en väninna har, på Fuerteventura och i Bulgarien på 80-talet. När jag hälsade på henne i Fuerteventura 1987 fick jag se en hel del av det du beskrev.

 15. wiolettan skriver:

  Ojoj, det var många uppgifter en reseledare har. Ja, jag har ju åkt på bussresor i Europa 7 gånger, så lite visste jag och märkte då. Däremot att ”leta ställen att köpa frimärken på” det skulle jag önska att jag hade haft hjälp med. Ibland är det mycket svårt utomlands.
  Tack för svaret om ostarna.
  Fina bilder och som vanligt intressant läsning.
  Apan var ju mysig där den sitter och poserar.
  Kram till dig.

 16. Veiken skriver:

  Oj, ost det är min livrätt på gott och ont! Tyvärr ligger en del runt midjan. Jag får väl lägga in mig för avgiftning av mitt beroende! 😉
  Oj, guide i Göteborg. 10 000 frågan är: Vet du var Götaplatsen ligger?? Moahaha! Kunde inte låta bli. Ha det gott på din ledighet och njut av tillvaron! 🙂

 17. Linda skriver:

  Så härligt att vara söderut och ha semester i november.

  Solsken
  Linda

 18. Gladigrönt skriver:

  Lockande med goda ostar, när vi reser brukar vi frossa i landets specialiteter när det gäller ost. Även i resväskan brukar de finnas… Trevlig semester!

 19. sockenvagenssota skriver:

  Njut av ledigheten och så hoppas jag du får en fin start på november ❤ KRAM

 20. scottishmoments skriver:

  Semester är du väl värd nu. Njut!

 21. marina skriver:

  Hoppas du fick en bra helg och en härlig välförtjänt ledighet.

 22. Pingback: ÅRSKRÖNIKA 2015 JULI – DECEMBER | Lena i Wales

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s