MACHYNLLETH 1 och TALKS

Talks

Photo5256

Under denna månad har jag varit ute flera dagar och kvällar och hållt föreläsningar. Om vad? Jo, till största delen om Sverige. Jag har varit hos olika föreningar såsom WI (Women´s Institute, Probus ( en förening för s k profesionals vilket jag inte tror finns ett bra svenskt ord för, men betyder människor med traditionell akademisk utbildning, såsom läkare, lärare, ingenjörer m m), en fristående kvinnoförening, U2A (Univercity of third Age) en slags pensionärsförening liknande PRO eller SPF i Sverige m fl…

Photo4090

…det är jättetrevligt att få komma till olika platser runt där jag bor, få träffa människor och framför allt att få visa upp vårt vackra och intressanta Sverige!

Jag har också en web sida där ni kan läsa om de olika föreläsningarna jag gör.

Machynlleth 1

DSCN6472

Machynlleth är en marknadsstad med ca 2 000 invånare i västra Wales.

Hur uttalas så stadens namn? Jo, ung Machonkläth.

Tänk att denna, vad jag skulle kalla byhåla, en gång var Wales huvudstad! Hur hänger det ihop? Vi får gå tillbaka i tiden för att finna svaret.

Redan under bronsåldern, för ca 3 000 år sedan, vet man genom fynd att det finns koppargruvor i området.

Romarna kom hit, då har vi kommit fram till tiden runt Kristi födelse, och de byggde ett fort här…

DSCN6469

…de tidigaste nedskrivna fakta om Machynlleth kommer från 1200-talet. Detta var en s k Royal Charter, ett slags privilegiebrev som t ex ger rätt att grunda en stad eller en marknad, liknande stadsprivilegier i Sverige. Detta gavs av Edward I till Owen de la Pole, hertige av Powys. Powys är det grevskap vari Machynlleth ligger. Detta privilegiebrev ger hertigen rätt att hålla en marknad i Machynlleth varje onsdag, samt två stora markander per år. Marknad hålls fortfarnade här varje onsdag. Ja, inte gör vi stora förändringar här i onödan inte!!! När jag besökte staden sist var det en onsdag och marknaden höll på att lägga av för dagen…

DSCN6479

…så kommer vi då till varför staden blev huvudstad. Anledningen har att göra med Owain Glynrwr, Prince of Wales, som var rebell mot engelsmännen under Henry IV:s regering.

Owain Glyndwr levde ca 1359-1415 och var den siste infödde, styrande walesare som hade titeln Prince of Wales (Tywysog Cymru). Han iscensatte flera, tyvärr misslyckade, revolter mot engelsmännens strýrande över Wales. Jag skriver tyvärr, andra kan vara av annan uppfattning, kanske. I början lyckades han väl genom att ta kontroll över stora delar a Wales, men bl a p g a brist på vapen och fartyg led han senare stora nederlag. Englesmännen hade betydligt större resurser än walesarna…

DSCN6478

…han kröntes till Prince of Wales 1404 i Machynlleth under överenseende av ledare från Skottland, Frankrike och Spanien = Englands fiender och…

DSCN6476

…han hade sitt parlament i The Parliament House i staden.

På så sätt blev Machynlleth Wales inofficiella huvudstad på den tiden.

Glyndwr drevs bort 1409, men fortsatte att signera dokument fram till 1412. Han blev två gånger erbjuden förlåtelse av Englands nye kung Henry V, men vägrade. Trots stora summor som belöning till den som angav honom blev han aldrig angiven. Glyndwr höll sig gömd, troligen i närheten av Machynlleth fram till sin död, troligen 1415.

I Shakespears skådespel Henry IV framställs Glyndwr som en vild och exotisk man som drevs av magi och känslor. Ja, så kan han kanske också ses, iallafall genom en engelsmans ögon.

Idag ses Owain Glyndwr som fader till den walesiska nationalkänslan och är en hjälte här!!!

Tiden mellan 1400 och 1415 brukar kallas Last War of Independance. Lett av Owain Glyndwr mot engelsmännen. Det var den sista manifetationen för walesiskt oberoende innan införlivandet med England genom Laws in Wales Acts 1535-42. Dessa akter innebar en serie av parlamentariska åtgärder genom vilka rättssystemet i Wales införlivades med England och den engelska administrationens normer infördes med syfte att skapa en stat. Återkommer till detta senare isamband med mer om Wales historia!

Boende i UK

I förra avsnittet om Hus och Boende tog jag upp olika boendeformer och fick mycket trevlig respons från läsare i flera olika länder, Frankrike, Grekland, Spanien ,USA, Norge och Finland. Som jag trodde har dessa länder inte insatslägenheter/bostadsrätter, förutom i Norge.

Det var också någon som frågade om ordet insatslägenhet, vilket jag använde. Insatslägenhet är det gamla namnet för det som idag är bostadsrätt. Ordet insatslägenhet var modernt på 60- och 70-talen, men sedan tog ordet bostadsrätt över. Insatslägenhet är inte fel ord, men helt enkelt omordent. Jag hänger helt enkelt inte med, ha,ha!!!

Half Term

Denna vecka har vi haft half term här i UK. Skolåret är indelat i tre terminer och i mitten av varje termin har man en eller två veckors lov. Dessa kan variera lite från plats till plats och kan vara olika mellan kommunala skolor och privata skolor.

Detta inlägg publicerades i Besökta platser, Föreningsliv, Historia, Hus och boende, Sverige. Bokmärk permalänken.

67 kommentarer till MACHYNLLETH 1 och TALKS

 1. Barbro S skriver:

  Intressant med din historiekunskap. Så liten stad och ändå har den varit huvudstad. Märkligt! Nog använder jag ordet insatslägenhet fortfarande fast jag bor i en bostadsrätt :). Plusgrader idag men än är det vitt. Ha en skön helg!

 2. Znogge skriver:

  Så trevligt att du föreläser om Sverige men det ligger ju nära till hands 😉 Alltid lika intressant att få veta mer om andra länder…

  Trevlig lördag!

 3. så aktiv du är! (Förmodligen är jag också gammaldags… det finns även hus som bostadsrätt…)

 4. Annette Berglund skriver:

  Trevligt att läsa dina berättelser Lena. Sitter här framför brasan och har snöstorm utanför, längtar efter våren, och läser din blogg. Kram Annette

  • Lena i Wales skriver:

   Tack min kära! Vad kul att du gillar mina inlägg. Alltid roligt när familjen följer mej!
   Låter härligt med brasan, men inte med snöstorm. Ta vara på dej och ha en skän lördag!’Kramar till dej!

 5. skåningen skriver:

  Så spännande att vara ute och föreläsa…………………………………….SVAR:Jag har försökt att äta bullen utan att slicka men det är omöjligt! Ha en bra helg!

 6. Prylaropinaler skriver:

  Ha ha…jag använder nog fortfarande ordet insatslägenhet. Det går inte så snabbt att fasa ut allt gammalt. Så omväxlande uppdrag du har. Låter jättetrevligt att åka omkring och ha föreläsningar och träffa nya människor.
  Här växlar dagarna mellan sol och snöoväder så vårkänslorna får ligga i dvala lite till.
  Ha en fin helg!
  Kram / RosMarie

 7. åsa i åsele skriver:

  Först tänkte jag… Varför föreläsa om Sverige i Wales, England??? Men tänkte sedan att eftersom jag är intresserad av Dina berättelser om Wales så kan väl andra ”utlänningar” vara intresserade av Sverige 🙂 Fast fortfarande tycker jag Wales är intressantare än Sverige 😉

  • Lena i Wales skriver:

   Det finns stort intresse för Sverige här och många vet väldigt lite om vårt land. Så jag ger ytterligare kunskap till dem.
   Man blir lätt hemmablind. Wales är underbart, en så är Sverige, bara på ett annat sätt.
   Ha det bra!

 8. Märtha skriver:

  Intressant med historia igen! Den by jag bor i nu har lite äldre historia än den förra, 20 kilometer härifrån, men jag vet inte var jag skall kunna hitta tillförlitliga uppgifter. Måste kolla lite… Hittills nöjer jag mig med att skriva om den 65-åriga trädgårdsföreningens tjugoåriga rosariums historia. ¤ ¤ ¤ ¤ Helt rätt att du berättar om Sverige där du nu bor, visst finns det intressant där också! Om du berättar historia så nämner du väl också att det som nu är Finland var Svea rikes östra riksdel fram till 1809! Vare sig finländare eller svenskar brukar vara så medvetna om det… Från och med 1362 var den östra riksdelen med och valde svearnas kung (svearnas och götarnas?), vårt nuvarande land har aldrig varit ockuperat av svenskar, som många finska finländare vill tro… Det här blev långt, men när jag kommer in på historia så…

  • Lena i Wales skriver:

   Förstår att vi båda har intresse av historia.
   Under normala föreläsningar har jag ca 45 min på mej och hinner inte med så mycket historia, men visst slinker det in lite. Däremot ger jag speciella historieföredrag om Sveriges historia till historiska sällskap och där kommer både Norge och Finland in i berättandet, förstås.
   Tack för din info, mycket intressant att höra det ur ditt perspektiv. Vi har uppfattat det liknande, men jag är medveten om att det har setts på ur olika synvinklar.
   Ha en fin lördag!

 9. Eva Trillian skriver:

  Insatslägenhet – ja, det reagerade jag inte alls på 😉 säger det nog själv – vill att det fortfarande heter så!
  Kul att du föreläser om Sverige där och om GB för oss i Sverige 🙂 Vinn/vinn!
  Önskar dig en fin helg!

 10. Marit skriver:

  Det må være morsomt å reise så mye rundt som du gjør, og sikkert veldig fint å kunne fortelle så mye om Sverige. Sverige er et fint land, og vi reiser dit mye og handler mat som er mye billigere enn her i Norge. Det tar bare 2 timer, og så er vi i Strømstad
  Her har vi også det vi kaller vinterferie som er en ukes ferie for skolene i februar.

  God helg!

 11. Ama de casa skriver:

  Sverige är ett fantastiskt land! Men just nu har andra länder förtur för min del 🙂

 12. wiolettan skriver:

  Så bra och duktigt av dig med föreläsningar om Sverige, för det är ju verkligen ett fint land. Mycket att uppleva, så olika från söder till norr.
  Byhålan har i alla fall en mycket fin byggnad, med klockan på.
  Tack för all information, det är mycket som jag inte visste.
  Trevlig helg och varm kram till dig.

  • Lena i Wales skriver:

   Det är roligt att få berätta om Sverige för britterna och många är intresserade, men innan föreläsningen vet de ganska lite, men inte efter då är de fullproppade av info, hi,hi!!!
   Kul att du gillar att läsa om min lilla historik av Wales.
   Ha det bra!

 13. Anita skriver:

  Jag var inne på din hemsida och tittade och konstaterade att jag också skulle tycker det vore roligt att höra ett föredrag av dig 🙂 Det är så härligt att du åker runt och pratar om Sverige. Och inte nog med det, du lär oss ju så mycket om Wales också. Det var spännande att läsa om Machynlleth. Nu skulle jag våga åka dit också för nu vet jag ju hur det uttalas 🙂 Det verkar som Half Term är lite som vårt sportlov. Det är ju utspritt och infaller på olika tidpunkter i olika delar av Sverige. Insatslägenhet kommer jag ihåg från förr men det var länge sedan jag använde det ordet. Förmodligen för att det alltid står bostadsrätt i till-salu-annonserna.

  Här är det just nu full snöstorm. Det har hållit på några timmar så imorgon blir det skottning av snö som gäller.

  Ha en fortsatt fin helg!
  /Anita

  • Lena i Wales skriver:

   Det är roligt att både få sprida Sverige och Wales på olika sätt.
   Kul att du gillade mitt inlägg med lite historisk anknytning.
   Det är så roligt att höra om ordet insatslägenhet, en del använder det fortfarnade, en del vet vad det är och en del vet inte vad det är.
   Hoppas snör har gått över till sol hos dej!

 14. Decdia skriver:

  Kul att så många i UK är intresserade av lilla Sverige!

 15. Inger skriver:

  Underbart uttal på walesiska!
  Kram

 16. Veiken skriver:

  Oj, tänk jag hade nästan glömt insatslägenheterna. Ett ord som har hjärntvättats bort! Du borde få medalj som marknadsför Sverige som du gör ! 🙂 Dessutom ”säljer” du Wales till oss! 🙂

  • Lena i Wales skriver:

   Ja, idag heter det ju bostadsrätt, men så finns ju jag som lever i det förflutna,hi,hi!
   Om jag inte får medalj kan jag kanske få något annat bidrag från Sverige, fast tror inte det sker, hi,hi.
   Roligt att få sälja mitt Wales också.
   Ha det bra!

 17. marina skriver:

  Tack för ytterligare ett inlägg med intressant läsning! Kan bara nämna att även jag använder ordet ”insatslägenhet” sådär slarvigt blandat med bostadsrätt och jag tror vi är rätt många, så du behöver inte på något vis känna dig ensam 😉

 18. Christina skriver:

  Åh, vad coolt att du föreläser om Sverige 🙂 Då lyfter du fram alla våra bästa egenskaper, hoppas jag 😉

  Ha nu en fin söndag!
  Kram

 19. Agneta skriver:

  Vilket roligt arbete du har och jag var inne på din hemsida och tittade! Jätteintressanta föreläsningar, kul ämnen! Måste göra succe! Och du talar 6 språk, imponerande! Det önskar jag att jag hade gjort, jag önskar att jag hade haft lusten att lära mig ordentligt i skolan, men då var man liksom inte alltid på det ”humöret”.
  Du är en bra ambassadör för vårt land och Skandinavien, den saken är klar!
  Ja, dom slutar tillverka Land Rover Defender……dom har väl inte ”brytt” sig om att anpassa motorn till utsläppsreglerna i ”vår” värld utan mer sålt de flesta bilar till tredje världen och ja, jag vet inte, men nåt sånt tror jag! I sista ändan handlar väl allt om pengar, som vanligt.
  Kramar

  • Lena i Wales skriver:

   Det är verkligen kul att sprida Sverige och ge information om vårt vackra land!
   Har alltid gillat språk, men nu tar det bara så lång tid att läsr sej, så walesiskan är inte vad den borde vara, hi,hi!!!
   Tråkigt med Defendern. Men när vi körde om en idag tänkte jag på dej. Hoppas det kändes ända till svenska Vastkusten!!!!

 20. åsa i åsele skriver:

  Jag har nu tillbringat sex kvällar framför tv:n och sett Shetland – Kriminalserie baserad på Ann Cleeves böcker om polismästare Jimmy Perez. Min fundering är ifall det inte finns shetlandsponnys som springer omkring på de karga hedarna? I tv-serien har det varit en å annat fågel, nått får… men inte några små hästar. Är Shetland ett eget ”land” eller tillhör det Skottland?

 21. Tomtan skriver:

  Kul med en ambassadär för lilla Sverige!

 22. Geddfish skriver:

  Vad härligt att du föreläser om Sverige!
  Jag tror inte man uppskattar landet man bor i, förrän tiden har gått lite. Sverige är ju väldigt rikt och varierat, rent och snyggt, jämfört med mycket annat. Svenskan har ansetts som självklar, men ju äldre jag blir, desto mer förstår jag att det inte är så lätt språk att lära sig.
  Intressant att få ta del av dina historiska kunskaper om landet du bor i.
  Tack och kram ❤

 23. sockenvagenssota skriver:

  Men så skoj att du även föreläser! Önskar dig en fortsatt fin söndag. Kram!

 24. Steel city anna skriver:

  Vi är ju himla trendiga nu … Matvaror här och där, nästan vartenda matlagningsprogram har haft ett skandinaviskt avsnitt, det stod om både kräftskivor och dalahästar i Metro för ett tag sen … Tyvärr är tidningar som Daily Mail där och hackar i den här trevliga fasaden med sina reportage men det väger upp ibland med köttbullar och ABBA och så 🙂 det var bra teman på dina föreläsningar! Det är rätt dålig koll på hur olika de skandinaviska språken ändå är … Fått frågan flera gånger om jag inte kan undervisa i norska. Brukar säga att det blir lite som om jag skulle lära ut en gammal skotsk dialekt och säga att det var helt vanlig engelska 🙂

  • Lena i Wales skriver:

   Många är intresserade av Sverige när de väl sitter framför mej.
   Det alla tror är att man inte kan åka till Sverige för att det är så dyrt. Vilket ju är helt fel, men svårt att sudda bort. Det var ju en gång sanning, men för länge sedan.
   Britterna har generellt sett mycket dålig koll på geografi på det som inte gäller gamla kolonier och språk finns ju bara ett världsspråk.
   Men det är kul att försöka öppna deras ögon för något annat.
   Ha det bra!

 25. Ika's USA skriver:

  Vad roligt att du föreläser om Sverige! Skulle jag också kunna tänka mig att göra, men det är nog inte så många här i USA som är intresserade tyvärr. De flesta kan inte ens peka ut det på kartan!

  • Lena i Wales skriver:

   Det är roligt att berätta om Sverige.
   Jag tror att det skulle bli succé i USA! Kanske svårt i början, men när det sprids tror jag att det slår. Kanske ta upp sambandet med all emigration från Sverige på 1800-talet.
   Om du tänker börja, ger jag dej gärna lite råd.
   Ha det bra!

 26. Anne-Marie skriver:

  Trevligt att du tycker om att föreläsa och kan delge andra information om Sverige.
  Du har verkligen många järn i elden. 🙂
  I Sverige har man tydligen börjat med sportloven som ju sprids ut under flera veckor.
  Insatslägenhet reagerade jag inte ens inför. Där ser man. 🙂

  • Lena i Wales skriver:

   Det är roligt med mina Talks.
   Ja, ibland är det alltför mångá järn som glöder här, hi,hi!!!
   Du, liksom jag, är kanske inte helt uppdaterade på Sverige och lever också i lite gammalt språk. Tänker ta upp detta på bloggen, kankse redan på onsdag eller senare.

 27. Linda skriver:

  Så roligt att få berätta om sitt hemland 😀

  Hoppas att du får en riktigt finfin vecka!

  Solsken
  Linda

 28. Ditte skriver:

  Jag förstår att dina föreläsningar är populära för du är så troligt kunnig inom så många områden. (Tittade in på den sidan för att jag var nyfiken…)
  Historia tycker jag mycket om och ett besök i Wales finns fortfarande på min ”to do” lista.
  Helt enkelt ett ”måste” och förstås för att jag vill.
  Jag gläder mig varje gång över nya saler att lära mig. Tusen tack för detta.

  • Lena i Wales skriver:

   Det är verkligen roligt att ge föreläsningar om Sverige.
   Det kommer att komma upp en resa till Wales nästa vecka!!!!
   Tack för din artikel. Började läsa och ska läsa vidare!

 29. FREEDOMtravel skriver:

  Det var lite intressant det där med bostadsrätt och insatslägenhet, nu förstår jag! Däremot fattar jag inte riktigt skillnaden mellan bostadsrätt och att äga sin lägenhet. När man har en bostadsrätt köper man ju lägenheten och sen blir man en del av bostadsrättsföreningen som tillsammans sköter fasad, ev. trädgård osv. Hur kan man äga mer än så egentligen? Det kanske är jag som inte fattar… vet ju inte hur systemet fungerar i andra länder 😉

   • Lena i Wales skriver:

    Hoppsan, där slant jag! I en bostadsrätt äger du en del av huset, men du kan inte alltid göra vad du vill med din del, t ex ofta inte hyra ut den som du vill. Föreningen har också ett lån på fastigheten, så du kan inte påverka din hyra som du vill. Du betalar fortfarande en hyra. Om man äger sin lägenhet, som överallt utom i Sverige, kan du göra vad du vill med den, t ex hyra ut som du vill. Du står också själv för lånen och kan därmed bestämma själv vad du vill/kan betala per månad. Du kanske är lite äldre och har sålt ditt hus och kan betala lägenheten med de pengarna och därmed komma ner till en mycket liten månadskostnad. Med en bostadsrätt kan du aldrig göra detta eftersom du hela tiden har en hyra uppe på ditt eget lån. i gamla bostadsrätter är hyran kanske inte så hög, men i nya kanske den ligger på 10 000 / månad, något du aldrig kan komma ifrån.
    I övrig Europa äger man ju sin lägenhet och har dessutom en förening dit man betalar en avgift varje månad för direkta utgifter så som t ex trappstädning, trädgård, utebelysning m m, men huset är inte ägt av föreningen och lägenheten är ägd av dej.och där bestämmer du själv.
    Om man behöver göra något åt t ex taket,eller måla i trapphuset bestämms detta på ett möte och man tar in extra pengar eller kanske lägger undan lite varje månad för oförutsedda utgifter.
    Hoppas det är lite klarare nu!
    Bostadsrättssystemet förekommer alltså bara i Sverige och tydligen i Norge. Så det är ett mycket annorlunda system och konstigt för de flesta utanför Sverige.

   • Lena i Wales skriver:

    Läs gärna kommentarer från svenskar boende i Grekland, Frankrike, Spanien, Finland o s v i förra avsnittet, där skriver de en del förklaringar.

   • FREEDOMtravel skriver:

    Tack för svar! Då förstår jag! Ja, det är ju skillnad. Det heter ju iofs inte hyra i en bostadsrätt utan avgift, men det är ju en detalj, i övrigt håller jag helt med! När jag bodde i bostadsrätt i Vasastan låg min avgift på några hundralappar i kvartalet 😉

 30. biggeros skriver:

  Det kommer jag ihåg att mina flickor hade 3 hafterms i Rode of heat shool. Jag hoppade många gånger in som volunteer parent. Väldigt roligt. Barn är så spontana och de bryr sig inte om man skulle uttala ett ord felaktigt÷) Tack för din intressanta info om den gamla Walesiska byn som en gång var Englands huvudstad. Trevlig helg 😆😅😆

 31. Pingback: MACHYNLLETH 2, RUGBY och SVERIGE | Lena i Wales

 32. Pingback: ÅRSKRÖNIKA 2016 januari – juni | Lena i Wales

 33. Pingback: RUNDRESA I WALES 8 dagar 2019 | Lena i Wales och Spanien

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s