HUS och BOENDE 7 – ÄGANDE, VÅREN, VALENTINE, SEMLOR och RUGBY

Hur långt har våren kommit hos mig i Wales?

DSCN7004

Ja, det blev ett litet bakslag i några timmar i söndags morse. Snöblandat regn, men…

DSCN7005

…den lilla snö som kom försvann snabbt!

Igår natt och i natt har det varit frost. Väldigt kallt, ner till -4 grader!!!! Men …

DSCN6935 DSCN6936

…påskliljorna och primroses står kvar!

Hus och boende 7 – ägande

Photo2771

Här i UK vill alla äga sina hus och lägenheter. Här äger man även sin lägenhet, inte bara hus och radhus. Insatslägenheter är något typiskt svenskt. Jag tror inget annat land har det. Någon som vet något land med samma system?

Det finns mycket statistik på ägande av bostäder, men alla visar olika siffror, så det är svårt att få ett korrekt resultat. Eftersom Sverige har ett annat system med insatslägenheter går det heller inte riktigt att jämföra.

Husägande är viktigt och det är viktigt att så snart som möjligt börja klättar på det man kallar Property Ladder, från ett minder hus till ett större och större.

Det finns i stort sett inga stora privata fastighetsföretag som i Sverige. Däremot många privatpersoner med en eller flera hus eller lägenheter för uthyrning. Många som har lite pengar över satsar dem i ett hus som de sedan hyr ut, får in hyra och sedan säljer det när man går i pension istället för att sätta pengarna i ovissa pensionssparanden. Mycket vanligt. Man kan också om man har tillräcklig inkomst få lån som kallas buy to let, där man betalar av lånet och räntan med det beloppet man får in för uthyrandet. Det ska alltså gå jämt ut de första åren eller tills man säljer huset.

Det finns kommunala bostadsbolag, men väldigt få. Margaret Thatcher sålde ut i stort sett alla kommunala bostäder för privat ägande eller till s k Housing Association, en privat, ideella organisationer som har billigare bostäder för de som behöver, svårt att förklara exakt. Idag finns ett mycket begränsat antal kommunala lägenheter och många av dem är i dåligt skick och i dåliga områden, inte alla. Lägenheterna är väldigt svåra att få och konkurrensen är stor om billiga lägenheter…

Photo3771

…stora områden med lägenheter finns väldig få av här. Långt in i städernas centrum finns radus. En del stora radhus har idag gjorts om till lägenheter i de större städerna.

Jag har längtat efter semlor

DSCN7023

Som jag längtat efter semlor!!! Så till slut fick jag tummen ur och bakade en laddning. De finns ju inte att köpa här i UK. Oj, vad gott det var!!! Skulle kunna äta semlor morgon, middag och kväll!!!

Valentine

DSCN7020

Blev det något Valentine´s firande? Jomenvisst blev det det!! Det nu så kända kortet som i stort sett hela året står framme försvann för några veckor sedan, men återkom på Valentine´s Day tillsammans med rosor. Allt är tillbaka till sin ordning igen!!…

?????????? ??????????

…så här såg det ur förra året!

Om någon har undgått kortets historia, kan ni läsa det här och här!

Six Nations – Rugby

Photo5159

Six Nations i rugby är på gång i år igen. Jättekul!

I Six Nations spelar Wales, England, Skottland, Irland, Frankrike och Italien.

Förra året vann Irland och Wales kom trea…

DSCN7008

…i lördags spelade Wales hemma mot Skottland på Principality Stadium ( f d Millenium Stadium)  i vår huvudstad Cardiff. Det var en spännande match och Wales vann med 27 mot 23. Innan har man spelat mot Irland, oavgjort 16 mot 16. På onsdag nästa vecka möter man Frankrike hemma.

Mer om Six Nations kommer senare!

Detta inlägg publicerades i årstider m m, Hus och boende, Mat och dryck, Min trädgård, Sport. Bokmärk permalänken.

70 kommentarer till HUS och BOENDE 7 – ÄGANDE, VÅREN, VALENTINE, SEMLOR och RUGBY

 1. Tomtan skriver:

  Insatslägenheter är skumt. Man äger en del och nån annan äger en del….. FAst bekvämt när det gäller den andra partens ägande 😀 Kul med lite snö 😀

 2. åsa i åsele skriver:

  Idag minus 7 grader kyligt 🙂 Någon trädgård att uppvisa har jag icke… Du får scrolla ner till söndagens bilder 🙂
  Vissa saker är ju helt annorlunda (kanske bättre?) i Sverige än andra länder – tänker på hyreslägenheter… Sjukvård däremot är bättre snart överallt förutom i Sverige. Spanien verkar ha mycket de skulle kunna lära Sveriges Landsting.

 3. Anita skriver:

  Det var ett smaskigt inlägg. Semlan ser sååå god ut! Har väntat med spänning för att höra hur det gick med det kända Valentinekortet. Rosor på bild och i verkligheten, inte dumt 🙂 Intressant att höra om boendet. Vi i Sverige börjar ju lära oss en del om boendet i UK, dels genom dig men också genom de engelska programmen på TV. Det går ett som heter just Property Ladder med folk som köper hus eller lägenheter, rustar upp dom och sedan säljer dom och hoppas tjäna mycket på försäljningen. Vet inte om det fortfarande går hos er. Programmen vi ser har flera år på nacken.

  Önskar dig en bra dag! Och minus 4 … burr! Samma som här.
  /Anita

  • Lena i Wales skriver:

   Jag bara älskar semor!!! Tyvärr!!!
   Kul att du gillar mitt Hus och boende serie. Mycket vet svenskar nu p g a alla dessa program. Property Ladder känner jag inte till, men kan komma från någon kanal jag inte har.
   Vi har ung plus 4 och regn.
   Sköt om dej!

 4. Lisbeth Roen skriver:

  God morgon, var hittar du alla ideer som du skriver om? Vad ska du hålla föredrag om? Kram o ha en go da´

  • Lena i Wales skriver:

   Vet inte var alla mina ideé kommer från , men ibland bara hjärnan bubblar och ibland bubblar den över, så det kommer ut i tal och skrift, hi,hi!!!
   De flesta Talks är om Sverige, men just idag om Above the Artic Circle.
   Sköt om dej så ska du se att vi ses snart!

 5. Agneta skriver:

  Intressant att höra om hur man äger eller inte äger sitt boende på andra ställen än Sverige. Vad jag förstått så finns det nästan inga vanliga hyreslägenheter här längre, bostadsrätterna har tagit över och det kan ju vara problem när man inga pengar har….men jag är inte så väl insatt-
  Så ni fick lite snö, ni också. Ja, det är väl så det är vid den här tiden, det är lite fram och tillbaka.
  Kram

 6. FREEDOMtravel skriver:

  Vad är insatslägenhet? Det är väl nåt annat än bostadsrätt eller? Jag har bott i flera olika bostadsrätter men känner inte till det där med insatslägenhet. Tror att jag hört ordet nån gång, men trodde att det var nåt ovanligt?

  • Lena i Wales skriver:

   Jag slog upp ordet och det visade sig att jag använde ett omodernt ord. Insatslägenhet använder på 60-och 70-talen stod det. Men därefter kallas de mer och mer bostadsrätt och idag används bara ordet bostadsrätt. Så jag lever i en svunnen tid, det är inte lätt att hänga med när man bor utomlands. Lätt att falla tillbaka i gamla spår, från den svart-vita tiden (då TV var svart-vit).

 7. Znogge skriver:

  Bostadsrätter är egentligen ett märkligt fenomen och i dag är många lägenhet dyrare än ett hus som man äger helt. Bostadsrätt och insatslägenhet är samma sak. I Sverige skulle det behövas fler hyresrätter i storstadsområdena för ungdomar har det inte lätt när det gäller att betala en kontantinsats.

 8. i Finland äger man sin lägenhet, vet inte exakt… Svärdotter bakade goda semlor igår 🙂

 9. Märtha skriver:

  Sveriges system med boende har jag aldrig ens försökt förstå mig på…. Här har jag bott i eget hus – flyttat in till och gift mig med karl som ägt hus, renoverat, betalt och haft mig… Sålde hus och köpte en aktielägenhet i stan, hyr ut den. Och jag äger precis den lägenheten, kan inte byta den till något annat än genom att sälja. ¤ ¤ ¤ Och mellan Sverige och Finland råder ju vissa språkförbistringar: semla hos oss är en grov ”bulle” (småfranska?) som man äter med smör, ost, skinka på… Och Semla i Sverige är fastlagsbulle hos oss. Nu skall jag skriva blogginlägg!

 10. skåningen skriver:

  Här har inga vårblommor kommit!!!!………………………….Denna flunsa har tagit musten ur mej ..nästan…..Kram!

 11. barabrittiskt skriver:

  Det finns en del ”Council houses” kvar, iallafall i Yorkshire men ack vad de säljer ut och inte bara Thatcher utan än idag. Filar på ett inlägg om hur framför allt London förändrats av detta. 😦

 12. Britt skriver:

  Intressant med olikheterna.
  Har du bjudit någon på semla? Vad blev reaktionen?
  Mer snö här inatt och mer kommer det just nu. / Britt

  • Lena i Wales skriver:

   Jag har ätit upp de flesta semlorna sjävl, hi,hi!!! Men några har jag också bjudit på och det var populärt!
   Mer snö, ja kul för sportlovsbarn, men kanske inte för alla andra.
   Ha det bra!

 13. Just det där med avsaknaden av insatslägenheter stämmer även för Grekland. Köper man en lägenhet här så är den helt ens egen. Det enda som kan has gemensamt med övriga i huset är till exempel trappstädning. I vissa fall även påfyllning av olja under vintern om det är ett hus med gemensam tank. Självklart har ju varje lägenhet ändå då sin egen räknare. Här har också alla haft drömmen om eget hus. Det har varit så att har man lyckats bygga eller köpt sitt eget hus har man i varje fall tak över huvudet vad som än händer. Nu har det ändrats lite grann. Många har inte råd att ha kvar sina hus och betala eventuella lån men det lönar sig inte att sälja i dagsläget.
  Hälsn från Anita på kreta

  • Lena i Wales skriver:

   Tack Anita!! Vad kul att få höra hur det funkar i Grekland.
   Som jag trodde, insatslägenheter är något typiskt svenskt.
   Förstår att det många gånger är besvärligt med det ekonomiska läget i ditt land.
   Ha det bra!

 14. Krönikören skriver:

  Svar: Ja, tro det eller ej: ett par föräldrar har anmält barnets förskola till Skolinspektionen för att barnet fick mardrömmar av en Alfons Åbergfilm. Herreminje.

  Vi pratar inte så mycket m insatslägenheter numera. Det är bostadsrätter och hyresrätter (börjar dock bli ovanliga). Du kanske menar andelslägenheter?

  Det nya med semlorna i år verkar vara nutellasemlor. Vi, som inte gillar mandelmassa har provat och det var supergott!

  • Lena i Wales skriver:

   Vid en föregående kommentar har jag tagit reda på att insatslägenheter och bostadsrätter är samma.Det hette insatslägenhet fram till 70-talet, då ordet bostadsrätt började att användas mer. Jag har alltså använt ett äldre svenskt ord.
   Kul info om nya semlor.Hänger ju liksom inte riktigt med!

 15. Decdia skriver:

  Jag gillar verkligen att läsa dina inlägg om brittiska hus och hur allt går till!

 16. bia skriver:

  Intressant som vanligt. Och våren verkar ha kommit till er…här dröjer det ett tag till, men vårljuset finns nu och så lite snö som vi har nu brukar vi inte ha ;).
  Men vårtröttheten har iaf kommit till mej…jäsp !!
  Kram

 17. Marit skriver:

  Hei Lena!

  Vi har noe lignende i Norge hvis jeg forstår deg riktig. Vi har noe som heter Borettslag, og hvor en kan kjøpe seg leiligheter. Det er et sameie, og alle betaler husleie for hver enkelt leilighet, men det er borettslaget som eier det utvendige. En kan f.eks ikke bygge på og gjøre endringer på ting utvendig. Du eier din egen leilighet og kan male og gjøre det du vil inne, men det er borettslaget som betaler for ytre vedlikehold som f.eks. bytting av dører, vinduer osv. Det tar de inn via husleien. Folk må også være med på rydding om våren, maling av leiligheten utvendig osv.
  Jeg bodde i et sånt borettslag i 17 år, og har bare godt å si om det. Det eneste som er negativt er at dette er leiligheter som er formet som rekkehus, og en bor veldig tett på folk. Nå eier jeg eget hus på landet og trives godt med å ha større plass rundt meg 🙂
  Håper du fikk svar på det du spurte om!

 18. Ama de casa skriver:

  Vad skönt att bakslaget inte hade ihjäl blomstren… 🙂

  Här i Spanien äger man också sin lägenhet – man har lagfart på den. Eller så hyr man såklart. Fast det finns ingen allmännytta som i Sverige, utan man hyr så gott som alltid av privata ägare.

 19. Ditte skriver:

  Väldigt roligt att läsa on hus och lägenhetsmarknaden i Wales. Och det här med insats/bostadsrättslägenhet är nog väldigt svenskt.
  Men i Sverige finns numer också ägarlägenheter men de är inte så vanliga.
  Din semla såg väldigt god ut! Och så bra du fick till den!
  Er tanke om Valentinkortet tycker jag är suverän och här kan man ju tala om återvinning. Väldigt praktiskt.
  Vad gäller rugbyn håller jag förstås tummarna för Wales och ser fram emot fler rapporter.
  Hälsningar från ett lite kyligt Torrevieja.

 20. Ingrid skriver:

  Intressant! Ja, jag tror att det här med bostadsrätt (där man ju egentligen äger en andel av en stor fastighet och sedan har ett avtal om nyttjande av den egna lägenheten) lär vara ganska unikt för Sverige. I Frankrike äger vi vår egen lägenhet rent fysiskt, och har ett avtal med föreningen, ”coproprieten”, som den ingår i. Det innebär bl.a. att vi får hyra ut lägenheten som vi vill utan tillstånd från föreningen (som man ju behöver ha i Sverige). Även i Frankrike verkar folk i allmänhet äga sin bostad. Jag har intrycket av att många hyreslägenheter som finns i Frankrike används för att hjälpa mindre bemedlade till bostad, men jag vet inte riktigt.

  För övrigt så ser din semla underbar ut! Jag gillar sällan köpta semlor utan vill baka själv så att det blir rätt proportioner mellan grädde, mandelmassa (helst egen på grovhackade mandlar) och bulle.
  Mvh /Ingrid

  • Lena i Wales skriver:

   Tack Ingrid för din kommentar om hur det funkar i Frankrike. Intressant!
   Det jag just inte gillar med insatslägenheter är att man äger, men ändå inte äger lägenheten och kan t ex inte hyra ut som man vill.
   Semlan var god!!!!!

 21. Christina skriver:

  Ser att våren landat hos er, Ljuvligt! Vackra blomster.

  Ha en fin fredag!
  Kram

 22. Anne-Marie skriver:

  Våren har definitivt kommit till dig trots litet bakslag.
  Nu kan jag nog inte se lika många likheter mellan USA och England som jag brukar se. Hyresmarknaden i USA är mycket stor med alla sorters boendeformer som hyrs ut (villor, lägenheter, town houses osv). Och jag vet inte hur många lägenheter man kan köpa eftersom vi inte har den typen bostäder där jag bor. Det kan kanske finnas i andra delar av detta jätteland. Om man äger något så är det oftast en villa, ett townhouse, en condo osv. Inte lägenheter direkt. Intressant att jämföra.
  Det där med semlor verkar vara något som utlandssvenskar har ett mycket stort behov av. 🙂 Jag vet inte hur många bilder på semlor som har funnits i ett par FB-grupper för svenskar i USA.

 23. torrebloggen skriver:

  Väldigt intressant att läsa om hur hus och lägenhetsmarknaden fungerar i Wales.
  När det gäller vädret så måste man tyvärr räkna med några bakslag innan våren är här.
  Ha en bra fredag!
  Kram!

 24. gunnardeckare skriver:

  Som jag nämnt tidigare så tittar vi flera olika program om folk som köper eller bygger om hus i UK. Property Ladder är titeln på ett av dom. Det är ju lite samma sätt när folk byter upp sig med bostadsrätter i Stockholm. Det bygger ofta på att realisationsvinsten kan skjutas upp.

 25. sockenvagenssota skriver:

  Så ni fick lite snö och rimfrost även ni, men vextligheten verkar ha klarat sig? Och din semla såg god ut, du får börja baka å sälja och introducera dem i UK! 🙂 Trevlig helg ❤

  • Lena i Wales skriver:

   Blommorna klarade sej bra!
   Semlan var god! Har haft mina funderingar, men här är det inte lätt med något nytt och folk är allmänt väldigt pjoskiga med mat, vill inte testa något nytt. Men idén är god!

 26. wiolettan skriver:

  Intressant detta med boende i England, så olika kan det vara länder emellan.
  Jag har ätit en semla i år och den kostade 35:- mycket tycker jag men den var så god.
  Många minusgrader ni fick, men som tur för växterna, inte så mycket med snö. Här snöar det idag och det är lite vitt på marken.
  Varm kram till dig och trevlig helg.

 27. Gillar ditt väder bättre, här snöar det.
  Ha en fin helg
  Kramar/AM

 28. Jessica Meijer skriver:

  Åhhh så mycket gott du visar 🙂
  Nu blir jag sugen på att baka nåt smaskigt till ikväll.
  Hoppas allt är bra med dig och att du får en riktigt mysig fredagskväll!
  Stor kram
  Jessica

 29. Tove Olberg skriver:

  Vad roligt läsa om bostäder. När jag hyrde lägenhet priva themma i Norge fick jag betala 3 månaders hyra i förväg som betalades tillbaks då jag flyttade. Det kallades depositum. Undrar om bostadsrätt/insatslägenhet är det samma som selveier som Norge har? Får nog kolla det, har glömt hur det är 🙂
  Mitt barnbarn på 9 år kom till mig förra fredagen med hembakta semlor, mandelmassan var blandat med kanel och det smakade jättegott!
  Önskar dig en trevlig helg!

  • Lena i Wales skriver:

   Godkväll Tove!
   Roligt att du gillar mitt inlägg. Norge har något liknande våra insatslägenheter. Här betalar man ofta en måndads hyra extra i början av kontraktet. När man flyttar och allt är som det ska får man tillbaka pengarna. Här kallas det bond.
   Barnbarn och bak, vad härligt!

 30. GladiGrönt skriver:

  Ett sådant brittiskt hus skulle jag gärna äga. så gulligt bulligt tak! trevkig helg! Monica

 31. HWIT BLOGG skriver:

  Tror det är väldigt svenskt faktiskt! Men jag jag råd skulle jag gärna äga ett eget hus i Wales…bara för nöje och semester! Nåja, så länge hyr jag mitt hus här på landet, inte så dumt det heller…
  Kram från Titti

 32. Franska fikon skriver:

  Hej Lena! Du bad mig kommentera hur det är i Frankrike med boende och eventuella skillnader mot Sverige. Jag är faktiskt litet osäker men tycker att det verkar som om många äger sin lägenhet, även om det såklart också finns många hyresrätter. Det kräver ju en insats pengar för att köpa. Det som är anmärkningsvärt med alla lägenheter och hus är att köksinredningar och garderober räknas som möbler så det tar man med sig när man flyttar. När det gäller hus så har de inte bottenlån på 50 år som vi har i Sverige utan lånen ska amorteras klart på 10-15 år. Detta gör ju att man inte lånar så stora summor utan kanske föredrar att bygga husskalet och inreda bottenvåningen så man kan flytta in och sedan gör man ovanvåning och trädgård efterhand som man har råd. Kanske sundare än att låna allt på en gång… Bostadsrätter har jag inte hört talas om. Det finns ju nybyggda lägenhetshus med gemensamma utrymmen, men var och en äger då sin lägenhet och så betalar man vad det gemensamma kostar som en avgift. Semlor finns inte heller, såg att ett bageri i Sverige gjort ”franska semlor” med att lägga mandelmassa och vispgrädde i en delas croissant. Föredrar de traditionella med vetebulle och vanliga croissanter….

 33. Då har det med andra ord startat bra för Wales i turneringen.
  Vilka omväxlande jobb/arbeten/uppgifter du har.
  Nej Lena! Det där duger inte. 3 stycken. Jag tror inte att Socialstyrelsen rekommenderar det. Sist hörde jag att de tycker att man ska äta 6-8 semlor om dagen. 😉
  Kram Bosse Retsticka

  • Lena i Wales skriver:

   Ha, ha, jag tror på din tolkning av Socialstyrelsens rekommendationer! Tack !!!!!!
   Ja, i min världe rör det på sig, ibland lite för mycket och snurrar lite för fort, men nu har det varit ganska lugnt och skönt här hemma i Wales ett tag.
   Hoppas du kommer att gå bra i nästa match också. Rugby är roligt!
   Ha et bra!

 34. Pingback: HUS och BOENDE 9 – olika hustyper, RUGBY och firande av ST DAVID`S DAY | Lena i Wales

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s