LLANDOVERY

Llandovery

DSCN6371

Llandovery är en liten walesisk marknadsstad med ca 2 000 invånare i mellersta Wales.

Redan på romartiden (strax efter Kristi födelse) fanns strax norr om dagens stad ett fort. Läs mer om romartiden i Wales här

Photo3035

…Llandovery Castle började byggas i början av 1100-talet av normanderna. Redan efter några år blev det attackerat av walesarna. Under de nästkommande åren kom det omväxlande i händerna av normanderna och walesarna, men 1277 kom det i engelsmännens händer, men 1282 lyckades det intas för ett kort tag av Llywelyn ap Gruffudd. Redan på 1300-talet försördes det och kom aldrig att byggas upp igen.

Photo3025

Llywelyn ap Gruffydd

Ap betyder son av och motsvaras av Mac i Skottland, O`i Irland och son i vanliga svenska efternamn. Idag finns nästan inga ap-namn kvar i Wales.

Llywelyn levde ca 1341-1401 och var en rik landägare som avrättades i Llandovery av Henry IV av England som straff för att han stöttat walesarna i deras uppror mot engelsmännen.

Länge var han ganska okänd, även i sitt hemtrakt, men har nu blivit firad som ”Welsh Braveheart”, (Bravehart var William Wallace från Skottland, frihetskämpe mot engelsmännen och filmatiserad med Mel Gibson i huvudrollen).

Man vet egentligen inte så mycket om honom och mycket som man tror sig veta är säkert också det myter, som med William Wallace. Vad man vet om hans hjältedåd är att han inför engelsmännen låtsades vara dess allierade och lovade visa dem vägen till walesarnas gömställe men istället förde dem åt andra hållet. En hyvens kill! Beror dock vilken sida man står på, hjälte eller förrädare. Det var för denna handling han avrättades av engelske kungen…

Photo3026

…statyn av honom sattes upp år 2001. Den är nästan 5 m hög och av rostfritt stål. Hjälmen är tom, utan huvud. Den symboliserar Llewelyns natur och bråda död där han fick huvudet kapat. Den är riktad mot den plats där han lär ha blivit avrättad 600 år tidigare…

Photo3029

…statyn Drover (boskapsdrivare). Efter att fästningen förstörts gick det utför ekonomiskt för staden, men den kom igen sig när leden för boskapsdrivare började gå genom staden mot London och till minne av detta står denna staty…

Photo3034

…krigsmonument står inne i centrum av staden, finns liknande i varje stad eller större ort i UK. På framsidan står namnen på de fallna från staden under 1:a världskriget och på baksidan namnen på de fallna under 2:a världskriget.

Min trädgård 9 februari 2016

DSCN6936

Våren är på gång.

Vi ligger ca 5-6 veckor före med våren jämfört med Göteborgsområdet.

Morgnarna och kvällarna blir ljusare och ljusare också. Och det går fort!

De senaste dagarna har det regnat och regnat här och ännu fler översvämningar, inte hos oss men många ställen i UK har blivit drabbade. Igår var det dock till största delen uppehåll och t o m solen lyckades tränga sig fram.

Snöar det här har jag fått en fråga om och det svaret kommer på lördag!

Detta inlägg publicerades i Besökta platser, Min trädgård. Bokmärk permalänken.

71 kommentarer till LLANDOVERY

 1. åsa i åsele skriver:

  Intressant med alla de monument, statyer Ni har där i UK, klart Bravehart blev känd efter det Mel Gibson gestaltat honom på film 😉

 2. Hej Lena!

  Alla statyer har sin speciella laddning av bilderna att döma.
  Det är som att man stannar upp när man ser dem – nästan som att man väntar på att höra deras berättelse.
  Skulle vara kul att se i verkligheten!

  Hälsningar
  Anders och Lena

 3. Lisbeth Roen skriver:

  Mysig historia du hittar om städer och byar! Här har det regnat, regnat och regnat i flera dar! Det är små gröna skott på syrenerna. MEN i natt började det snöa och det snöar fortfarande och det ska visst bli så hela dan. Fast vackert är det, alldeles vitt överallt. Hoppas den är borta till du och Tina kommer! Kram

 4. Anita skriver:

  Tack för ett intressant inlägg. Statyer har alltid intresserat mig och historien bakom dem som är avporträtterade. När det gäller våren så är det mer vår än vinter för närvarande här också. Idag regnar det för fullt och när jag var ute och fyllde på mat till fåglarna kunde jag konstatera att trädgården är dränkt i vatten. Så är det så här års, tjälen är fortfarande kvar en bit ner och vattnet kan inte sjunka undan. Blir det sedan minusgrader så förvandlas allt till isbana. Men inomhus är det varmt och gott och frösådderna frodas 🙂

  Ha en fortsatt bra vecka!
  /Anita

 5. Comsi Comsa skriver:

  Det är många gånger de stora som är de som vill verka i det tysta.

  Kram på dig Lena ❤

 6. Franska fikon skriver:

  Tänk att det alltid finns så mycket historia i minsta lilla by eller bara runt nästa hörn, fascinerande!

 7. Britt skriver:

  Man ser vilken skillnad det är – här har vi inte många borgar och ruiner. Kul att veta litet mer om dem.
  För övrigt snöar det för fullt här idag./ Britt

 8. Znogge skriver:

  Vilket gediget kunnande du har om dina hemtrakter! Jag tycker det är fint att man hedrar människor som stupade under världskrigen. Krig som vi aldrig får glömma…

  Ha en bra dag 😀

 9. Märtha skriver:

  Det finns nog historia i byarna här också, men man bryr sig inte, tyvärr. Dock inte så gamla som ni har i Wales. Det där med Ap visste jag inte, de andra ‘son av’ har man ju hört om. Om jag skulle heta ApAnton – nä. Regn även här, vi skulle behöva snö för att kunna fälla en tall! Grenarna hotar att falla på ett tak, nämligen. Det blir väl ett blogginlägg om det också… Ha det gott!

 10. bia skriver:

  Så härligt att våren är på gång hos er…här hänger droppar på kvistarna och man vågar knappt gå utanför dörren, för det är så halt…men kyligare väder är på gång…man är van, det kommer alltid bakslag…så här tidig vår brukar vi inte ha….snart ingen snö kvar och vi bor ändå i mellersta delarna av landet…disigt idag !
  Kram bia

 11. åsa i åsele skriver:

  Äter man semlor i Wales?

 12. Decdia skriver:

  Så mycket historia i det landet!

 13. Inger skriver:

  Och vi ligger ca 2-3 veckor efter Göteborg. Härligt att se din primula!
  Kram

 14. wiolettan skriver:

  Tack för denna historiestund och med många vackra bilder.
  Den där första statyn, han som inte har något huvud under hjälmen. Står den statyn på stenen eller? Mycket intressant läsning.
  Vi har regn här i dag också, som igår, men inte så ihållande. Jobbigt och hemskt detta med alla översvämningar.
  Ha det så bra det går och varm kram till dig.

 15. Barbro S skriver:

  Åh, så fint med primula redan! Stora statyn är läcker, otäckt med tomheten inuti, men effektfullt. Apropå snö så har det regnat och tinat flera dagar men i morgon sägs kylan komma åter och då får vi ha kvar det vita ett tag till :). Vin vid matlagning har jag sett så många gånger på tv. Det ser så mysigt ut, men själv lyckas jag inte alls med det. Koncentrerar mig så på maten så jag glömmer vinet :). Ha det så gott!

  • Lena i Wales skriver:

   Våren är på intåg!
   Statyn är sååååå annorlunda. Jag gillar den, men den är hemsk liksom den tiden var hemsk på mång sätt.
   Idag har det faktiskt varit soligt här, så kanske får du det imorron.
   Ang vin till matlagning; din variant är bättre än att koncentrera sig på vinet och glömma maten, hi,hi!!!
   Ha det bra!

 16. Agneta skriver:

  Så härligt med Primulan redan, ja, ni ligger före, den saken är klar! Snart, eller redan, kommer väl påskliljorna också, mina små favvisar! Kul med Richard i förra inlägget, minns att du berättat om honom tidigare, sånt beundrar jag, när man blir så där hängiven att man verkligen går in för sin sak!
  Kram från Agneta

 17. GladiGrönt skriver:

  Intressant historiebeskrivning. och tänk att du har blommande primula. Jag har just sått sådana fröer så jag är långt efter. Trevlig kväll/Monica

 18. Prylaropinaler skriver:

  Härligt att se och förstå att våren är i allafall någonstans om inte här ännu. Det betyder ju att den är påväg. Just den här tiden tycker jag är klart värst på hela året. Precis när man fått de första vårkänslorna, slår ovädret till med snö och elände.
  Kram / RosMarie

 19. Gilla skriver:

  Det är alltid så lärorikt att läsa din blogg. Är det inte natur, så är det historia. Väldigt trevligt att läsa om.

  Sv: Visst passade vi på att fira. Men alla kunde ju inte vara med från början. Vi var ju inte många i alla fall.

  Det var ju snällt av dig att skriva att det var roligt att jag har börjat skriva igen.

  Kram/Gilla

 20. skåningen skriver:

  Mysiga historier du skriver …….Jag har vilat och sovit hela dagenKram!

 21. Steel city anna skriver:

  Ja nu är våren på gång! Härligt med primula i trädgården. Det ska bli kallare nu igen.

 22. Du har alltid sådana spännande historier och öden att berätta om! Vilken dramatik i det förflutna – i kontrast till lugnet i din trädgård. 🙂 Så underbart att ni kommit en bit med våren också. Det ser helt ljuvligt ut; jag längtar också!

  • Lena i Wales skriver:

   Tack för din fina kommentar! Du inspirerar mej!
   Tänk, så var min tanke när jag la upp inlägget, dramatik och slutligen lugn. Du har sett det med mina ögon.
   Våren kommer snart till er också!!!!

 23. marina skriver:

  Tack för ett, som vanligt, intressant inlägg. Jag måste erkänna att jag blir mer och mer sugen på Wales, så en dag ska det bli av. Visst vore det spännande om statyer kunde tala…

 24. Veronika skriver:

  Hejsan,
  Hamnade här av en slump =)
  Vilka oerhört fina bilder och spännande information bjöd du på.
  Braveheart har jag sett men gillade inte filmen tror det berodde på att det var Mel Gibson som spelade huvudrollen, har blandade känslor för den skådespelaren.
  Vem vet, statyerna kanske samtalar med varandra när ingen ser? ”ler”

  Det är mycket översvämningar på olika områden i Storbritannien, skönt att du inte drabbats. Hur länge har du bott i Wales?
  Jag kommer tillbaka hit för att läsa mer det var mycket att ta in på en gång.

  Önskar dig en fin dag
  /Veronika

 25. Steve skriver:

  Och så vidgas min kunskapsbank igen. Att ap betyder son av och motsvaras av Mac i Skottland, O`i Irland och son i vanliga svenska efternamn hade jag inte en susning om. Inte konstigt kanske om det nästan inte finns några ap-namn kvar. Vad beror det på?
  Tänk om alla svenska son-namn skulle försvinna. Vad skulle jag heta då?

  • Lena i Wales skriver:

   Kul att du gillar att ta del av min information. Kunskap är ju aldrig tung att bära!
   Efternamnen anglifierades och nästan alla waleiska efternamn slutar på s, t ex Jones, Edwards.
   Många i Sverige har bytt sina sonnamn från något i naturen, Lagerkvist, Bergström.
   Engelska efternamn har med yrkan att göra, t ex Thatcher, Fisher.
   Efternamn är intressant. Har skrivit om det tidigare, men tror jag ska ta om det igen.
   Ha det bra!

 26. Ama de casa skriver:

  Åh vad härligt med vårtecken i trädgården 🙂

 27. Tomtan skriver:

  Vi har en Härjulf Hornbrytare som ska ha varit första Härjedalingen. Det är kul med sägner och ju starkare tradiionen är destå större sanningshalt finns det i berättelserna.
  Appropå våren… -5* idag 😀

  • Lena i Wales skriver:

   Har inte hört talas om Härjulf, intressant.
   Alla måste inte vara sanning så länge man inte anger det som sannt, därför är sägner så roliga.
   Oj, minus 5. Fast här var det faktiskt frost i förrgår.

 28. HWIT BLOGG skriver:

  Åhh ligger ni så mycket före med våren! Ja här snöar det idag…och igår plockade jag lite snödroppar! Önskar dig en fin fredag och skön helg.
  Kram från Titti

 29. Geddfish skriver:

  Alla länder har sitt speciella. Jag har inte besökt varken Wales, Scottland eller England, ”bara” Irland (och det var en gammal dröm). Du beskriver och visar så intressant, så jag bara känner ”jag vill dit”.
  Här i Lidköping har vi gröna gräsmattor, hörde att det snöar i Värmland. Våren? Vill ha den!
  Fredagskram, Gerd ♥

 30. sockenvagenssota skriver:

  Tittar in och önskar dig en fin helg och tackar för tummarna! Är så fängslande att se hur långt före våren kommer hos er… KRAM!

 31. Karin på Pettas skriver:

  Jag inser att Storbritannien har varit med om väldigt många fejder, krig och gud vet allt.
  Mycket spännande finns i dina knutar rent historiskt och många fina statyer och liknande. Det tycks omättligt bara i Wales.
  Önskar dig en fin helg på alla sätt.
  Här blåser den blöta snön nästan vågrätt, landar och försvinner nästan genast.

 32. Veiken skriver:

  Mycket intressant läsning! Jag blev imponerad av den rostfria statyn utan huvud. den är rent av vacker! Imponerad blev jag också av att våren har kommit så långt hos er i Wales!

 33. Petra skriver:

  Det är coolt med stora statyer och skulpturer. Vi har ju Pinoccio i Borås som är ca 9 meter hög. Var först lite motståndare till den men nu älskar jag den och vill ha många fler skulpturer till stan.
  Ha en toppen skön helg, Lena
  Massor med kramar.
  Petra

  • Lena i Wales skriver:

   Statyn är verkligen annorlunda och vacker tycker jag.
   Trort att Borås var lite hemmaplan för mej har jag inte sett statyn och inte riktigt besökt Borås på länge. Får ta mej i kragen en dag.
   Ha en fin helg!

 34. Ditte skriver:

  Det är alltid roligt, intressant och lärorikt att ta del av det du berättar och mycket nytt att lära sig.
  Wales är ju fortfarande ett land där vi inte varit men planer finns.
  Vad roligt att våren är så långt kommen hos dig och jag ser fram emot ännu fler vårtecken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s