ST FAGANS friluftsmuseum 4 – SPANIEN, Marbella strandpromenad

Eftersom jag är i Spanien blir det lite från både Wales och Spanien. Hittills har det varit riktigt bra väder, men lite orosmoln är på väg in och sedan fint igen. Jag jobbar 3-4 dagar / vecka och har resten ledigt.

St Fagans friluftsmuseum 4

Läs mer om St Fagans här, här och här!

St Teilo´s Church

DSCN9211

Kyrkan var byggd någon gång på 13-1400-talen och användes ända fram till mitten av 1800-talet under sommarmånaderna…

DSCN9216

…innan kyrkan flyttades till St Fagans i mitten av 1980-talet hittade man spår av gamla målningar bakom putsen. I samband med att kyrkan plockades ner bit för bit för att förflyttas passade man på att renovera målningarna. Den äldsta målningen tros vara gjord på 1400-talet. Vissa målningar är original och vissa är rekonstruerade…

DSCN9218 DSCN9217

Workmen´s Institute

DSCN9205

Denna byggnad är från 1917.

Liknande byggnader finns i många industrisamhällen och framförallt i många gruvsamhällen i Wales och alla har ung samma byggnadsstil. Funktionen var liknande de Folkets Hus som fanns överallt i Sverige förr.

DSCN9210

Byggnaden innehåller bibliotek, läsrum, sammanträdesrum, några små kontor och en sal för uppträdanden för en publik av 200 personer.

I huset kunde man vidareutbilda sig genom bokläsning och få kunskap om dagens situation genom tidningsläsning. Långt ifrån alla hade råd att ha en egen dagstidning.

Från början byggdes dessa hus av en filantropiskt tänkande medelklass för arbetarnas fortbildning och ingen alkohol var tillåten, men så småningom tog arbetarna över och gjorde dem till sina och öppnade också barer, working men´s clubs.

Blauenwaun Post Office

DSCN9199

Detta postkontor var Wales minsta, 5 x 3 m, bestående av 2 rum.

Familjen som skötte postkontoret ägde också byns pub på andra sidan vägen. Om postkontoret inte var bemannat kunde man ringa i en klocka som hördes under bardisken och mellan servering av ölen kunde man sälja frimärken eller helt enkelt gå över till puben, dricka en pint och sedan gå till posten…

DSCN9201

…från början fanns också en telefon på postdisken, den enda i hela byn. Senare tillkom telefonkiosken utanför. Tänk så många unga idag som aldrig använt en telefonkiosk!! Inte köat för att ringa ett samtal och inte letat 10-öringar på marken!!!!

Fortsättning från St Fagans kommer senare!

Spanien – Marbellas strandpromenad

dscn0328

Längs Marbellas strandpromenad händer det alltid något. Som t ex att någon har bygge ett fantastiskt sandslott, ja inte bara sandslott i ett här fallet utan en hel by. Framför står det alltid en spann så man kan kasta i lite pengar om man t ex vill fotografera det vackra. Fantastiska konstverk, värt några cent i spannen…

dscn0330

…längs promenaden, som är ca 8 km lång, finns under några km barer längs hela promenaden. Ofta servera tapas och andra spanska rätter, men det finns även restauranger från andra länder, som t ex…

dscn0353

…Sverige, bredvid finns också en svensk mäklare…

dscn0337

…lekplatser finns det också flera stycken. Men hur var det nu; är de bara till för barn? Jag tycker jag ser en kvinna med långt blont hår som står där och överväger om hon kanske ska åka på rutschkanan!…

dscn0329

…flera små kiosker finns också utplacerade här och där. Där kan man köpa godis, glass, och naturligtvis vatten som är så viktigt att man dricker rejält av när det är varmt…

dscn0344

…även några statyer finns i parkerna längs promenaden. Men är inte det där den där kvinnan som försökte åka rutschkana på lekplatsen som leker att hon är en staty? Hon verkar förfölja mig, hi,hi!!!…

dscn0348

…promenaden är marmorbelagd inne i Marbella centrum, sedan stenbelagd. Promenaden kantas också av många palmer för att ge den så nödvändig skuggan…

dscn0350

… utanför staden är det hårt packat finkornigt grus och här och där finns också motionsredskap.

Ha en trevlig weekend!

Annons
Detta inlägg publicerades i Besökta platser, Historia, Spanien. Bokmärk permalänken.

64 kommentarer till ST FAGANS friluftsmuseum 4 – SPANIEN, Marbella strandpromenad

 1. FREEDOMtravel skriver:

  Fina målningar i en gamla kyrkan! Trevlig helg!

 2. Steel city anna skriver:

  Vilken vacker kyrka! Fantastiska målningar. Där skulle jag kunna gå länge och titta 🙂

  Kul historia med den lilla posten. Jag skulle gärna köa i telefonkiosker och gå på puben och posten samtidigt 🙂

 3. skåningen skriver:

  Mysiga foton Roligt med den lilla posten.
  SV:Vet inte om de är släkt Men irriterad på dom blir man!
  Ha en bra lördag!
  Kram!Vet inte om de är släkt Men irriterad på dom blir man!
  Ha en bra lördag!
  Kram!

 4. Märtha skriver:

  Den där kyrkan påminde mig direkt om gammalt byggande i Island, målningarna inuti också. Troligen finns det något samband. Att se bilder av en strandpromenad idag, när här är plus 2,7 grader ute (och mörkt!) känns lite overkligt. Jag borde gå ut och sätta ved under tak, för snart blir det kallt, obehagligt regn… Må gott i värmen!

  • Lena i Wales skriver:

   Kyrkan är gammal och förbindelserna med Norden är gammal.
   Här skulle det regnat idag,men just nu skiner solen, dock inte så varmt som tidiagre, ca 18 grader.
   Jag har det bra här.

 5. Znogge skriver:

  Vilket sött litet postkontor och så praktiskt med puben tvärs över gatan! Två flugor i en smäll 😉

  Kram och trevlig helg!

 6. Marit skriver:

  Så søtt lite postkontor! Flotte malerier i kirken også. Utrolig at de har kunne bevare de så lenge.
  Ha det fint!

 7. åsa i åsele skriver:

  Minus 4 å snön ligger på lur – än är marken varm så det blir icke vitt.

  Telefonkiosker är ju numera antik museum 😉

  Målningarna i kyrkan är ju helt underbart.

  Postkontor är liksom telefonkiosk numera helt borta.

 8. Days by Johanna skriver:

  Karl-Otto var nästan rätt, Dag-Otto heter han 🙂 Han är rolig och postnord är de som har hand om posten i Sverige, och det går inte så bra för dem nu, posten blir försenad och vissa får inte sin post alls 😦

 9. gunnardeckare skriver:

  Jag tycker om målningarna i kyrkorna. Vi brukar kika in kyrkor när tillfälle ges. Ivarsson länder skänker dom också svalka.

 10. Karin Eklund skriver:

  Nu har jag äntligen fått ändan ur vagnen. Med andra ord har jag läst en hel rad med inlägg som du har skrivit och jag inte har läst tidigare men nu är det gjort, det jag har sett framemot. Nu fick jag äntligen tid att i lugn och ro läsa en av mina favoritbloggar.
  Färg av oxblod, tak av lindat halm, trolig uppkomst av ordet spargris, offentliga toaletter, Karldassfurstinnan, ja,väldigt mycket Fagan och nu också en liten kyrka med storartade målningar, telefonkiosker, postkontor m.m.. Som alltid späckade av mängder av information och fina bilder. Ja, Spanien skulle inte vara helt fel just nu när vi har + 3 grader varmt ute och rätt hård nordlig vind.
  Ha det gott där du är!

 11. bia skriver:

  Alltid mycket intressant att ta del av som vanligt 😉
  Vi år två par som åker till Kanarieöarna i maj i två veckor !…en av oss fyller jämnt (inte jag )Jag har aldrig varit där så det ska bli spännande. Vi ska bo i en lägenhet som en av oss kan hyra genom sitt jobb. Jättefina och moderna lägenheter, vi har var sitt sovrum,vi får var sitt badrum och gemensamt kök och vardagsrum ;)…så köper vi bara flygstol till bra pris ;))…alltid kul att ha en resa att se framemot ;))
  Trevlig helg !

 12. Det var ett näpet litet postkontor, det!

  De där stora sandkonstverken som de bygger upp, de måste ha tillstånd för dem läste jag någonstans. Antar att det är för att annars skulle det vara konstverk över hela stranden och de badande skulle då inte få plats. Böterna är som vanligt oresonligt skyhöga, flera hundra €. Allt för att få in pengar, antar jag.

 13. Kattis skriver:

  Vacker kyrka men framförallt härliga bilder från Spanien, dom gör mig verkligen sugen på att besöka södra Spanien!:D Fortsatt trevlig helg till dig!

 14. Ama de casa skriver:

  Visst är dom fina, många av dom där sandskulpturerna. Men ett tag hade vi en kille som envisades med att bygga och återuppbygga Jesus på korset. Inget större fel med det, men Jesus hade alltid fyrkantiga knän och det störde mig 🙂

  Ha en härlig lördagskväll!

 15. Det är något speciellt med gamla kyrkomålningar! Tänk att de kan bevaras under så lång tid! Jag såg Storbritanniens minsta hus när jag var i Wales men det minsta postkontoret är nästan ett strå vassare.
  Skulle gärna byta ut några dagar här hemma mot Marbellas strandpromenad. Nu är det tufft att vara nordbo, 4 plusgrader, regn och blåst är inte kul.
  Njut av din vistelse i Spanien!

 16. Gilla skriver:

  Jag har varit i Marbella en gång i tidernas begynnelse. Vi var då egentligen i Torremolinos, men gjorde en utflykt dit. Jag gissar att jag inte skulle känna igen ett enda dugg i dag. För det var så längesen som 1972.

  Då hade vi vår yngste som med oss och vi två fick sitta inne i kabinen och se på när dom stryrde planet. Det skulle varit snyggt i dessa tider. Men jag har foton på det.

  En annan kul grej var också, att vi såg en konstnär stå att måla nere vid hamnen i Mabella. Samme konstrnär såg vi något/några år senare i Puerto de la Cruz på Teneriffa. Jag fotade honom i Marbella, men är inte säker på att jag fotade honom i Puerto.

  Kram/Gilla

  • Lena i Wales skriver:

   Mycket har hänt i både Torremolinos och Marbella sedan du var där. Troligen skulle du inte känna igen mycket.
   Ja, tänk att säkerhetsbestämmelserna har varit tvugna att ändras!!!
   Ha en fin söndag!

 17. torrebloggen skriver:

  Vilka vackra målningar det var i kyrkan. Gillade postkontoret och samarbetet med puben.
  Marbellas strandpromenad ser riktigt mysig ut. Här i Torrevieja har vi också en underbar strandpromenad eller paseon som vi brukar säga, fullt med barer och restauranger längs med hela promenaden. Gillar att vara nere vid havet!
  Ha det så bra!
  Kram!

 18. Sandslotten i Spanien är verkligen häftiga! Vilka konstverk.
  Älskar bilden på dig när du härmar statyn! 😄

 19. Monica skriver:

  Så vackra målningar säger jag med! Och roligt att se foton på postkontor och annat där. Låter trevligt med Spanien också, ja tänk så man kan få lust att åka rutschkana, haha, en fin fortsatt helg önskas!

 20. Marina skriver:

  Häftiga målningar! Man kan fundera lite över hur många oupptäckta målningar av det här slaget som gömmer sig på olika platser runt om i världen.

 21. Ditte skriver:

  Roligt med mer om Fagans friluftsmuseun! Ett stycke historia i sig. Väldigt vackra kyrkomålningar Postkontoret gillade jag också. Bra att kombinera med en pub i närheten. Här finns nästan inga postkontor kvar.
  Marbella är ju fint, men det var nu några år sedan jag var där. Minns också strandpromenaden där och vi gick långt på den. Den här är klart längre än den som finns i Torrevieja, men den är också fin och en klar samlingspunkt både dag och kvällstid.
  Känne rigen lite av sandkonstruktionerna från andra delar av Spanien och vilka konstverk det är.
  Roligt att se.
  Önskar dig en bra vecka.

 22. Anni skriver:

  Åh, vad jag längtar till Spanien nu! Under några år åkte vi dit på höstlovet och det var så otroligt skönt att få ladda batterierna inför höst- och vintermörkret. Just nu känns det som att en ljum och mörk spansk kväll med ett glas rött och ljudet av cikador skulle vara alldeles alldeles underbar …

 23. Sussi skriver:

  Klart man ska passa på att åka rutschkana när man har chansen 😉
  Så härligt varmt och skönt det ser ut på bilderna. Underbart!

 24. Barbro S skriver:

  Så fina kyrkmålningar, bra att de fann dem. Fiffigt med kombibar/post :). På strandpromenaden i Marbella har jag gått, inte en utan två gånger med många år emellan. Härlig kvinna, den där blonda :)!. Snart börjar det säkert komma lekplatser för vuxna, här i stan har vi faktiskt en för äldre, mer en träningsplats för balans och andra styrkor, men lite kul är det. Fina bilder som alltid, speciellt när man klickar på dem för förstoring.

 25. Tove Olberg skriver:

  Busig den där ljushåriga kvinnan 🙂 Gillade berättelsen om familjen som hade det lilla postkontoret och puben; vilka tider det var! Staden i sand på stranden var en verkligen fint och noggrant hantverk!
  Tack så mycket även denna gång!

 26. wiolettan skriver:

  Härligt att få se dina fina bilder och läsa om platser som jag inte har besökt. Gamla kyrkor är mysigt att titta in i, bese alla fina målningar bland annat.
  Enda telefonen i byn, ja så kunde det vara förr och nu är nästan varje person uppkopplad mer eller mindre. Tiderna förändrar och vi med dem.
  Fina blommor bakom fina dig.
  Varm kram,

 27. Inger skriver:

  Ha en fortsatt skön tid i Andalusien!
  Kram

 28. Lisbeth Rosén skriver:

  Sicken rackarns tant som förföljer dej!! Kram

 29. Steve skriver:

  Pub- och postföreståndare, vilken härlig jobbkombo.
  En glädjeframkallande strandpromenad där i Marbella.

 30. Anita skriver:

  Jag älskar sandslott, dom har alltid fascinerat mig. Vilken fantastisk liten by och vilket jobb det måste ligga bakom. Det lilla postkontoret är väldigt sött. Skulle kunna bli en förelaga till ett Lilliput Lanehus. Jag har flera sådana.

 31. Pingback: ÅRSKRÖNIKA 2016 juli – december | Lena i Wales

 32. Pingback: RUNDRESA I WALES 8 dagar 2019 | Lena i Wales och Spanien

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s