SVERIGE – TJÖRN 1, TJÖRNBRON och lite SKÄRHAMN

Vädret har varit lite skiftande de senaste dagarna, men mestadels sol och värme, härligt. Fast igår var det dimmigt här.

Idag lite från Tjörn.

Tjörn 1, Tjörnbron och lite Skärhamn

I slutet av förra veckan var jag på Tjörn och besökte min kusin över dagen.

För att komma till Skärhamn tog det mig en vardag 3 timmar med kommunala medel, buss, tåg, tåg och buss vägen dit och buss, buss och buss vägen hem. Enligt google maps tar det med bil 1 tim och 15 min.

Jag gilla idén med att åka kommunalt, men de som sitter i storstadsområden och propagerar för att åka kommunalt, tänk på att det också finns de som inte bor just där.

Från tåget fick jag en bild av Tjörnbron på distans. Bron invigdes i november 1981 och är 664 m lång och en s k snedkabelbro. Den är den längsta av 3 broar som förbinder Stenungsund på fastlandet med ön Tjörn. Denna bro ersatte den tidigare bron, Almöbron, som rasade efter att ha blivit påseglad av Star Chipper natten till 18 januari 1980. 8 människor dog när 7 bilar körde över brokanten och störtade rakt ner i det iskalla vattnet. det var mörkt och dimmigt och förarna hann inte uppfatta att det inte längre fanns en bra där, utan bara ett stort gap mellan bropelarna. Vilket skräcksenario!

Jag minns väl var jag var och vad jag gjorde när jag fick beskedet om denna fruktansvärd olycka. Jag minns det på samma sätt som jag minns var jag var i samband med raset i Tuve, tågolyckan i Lerum, men också när Kennedy sköts, ryssarnas invasion av Tjeckoslovakien m m. Minns du var du vara när du fick beskedet om broolyckan?

Kanske minns jag vissa av dessa olyckor bättre än många andra i vårt avlånga land p g a närheten till olycksplatserna.

Jag rekommenderar varmt att ni lyssnar på P3 dokumentär . Mycket väl värd att lyssnat till och där beskrivs också hur och varför olyckan hände…

…en bild av Stenungsund från bussen…

…vacker utsikt åt andra hållet…

…bussen tog mig från södra Tjörn till den västra delen genom jordbrukslandskapet. Tjörn var i våra trakter en gång känt för sina potatisodlingar…

…och mitt ute på en åker hade någon slängt ut flera stora marshmallows också…

…så efter flera timmars resa nådde jag till slut Skärhamn.

Detta ortsnamn skulle ni troligen, som de allra flesta, uttala med ske-ljud, men det gör inte de äkta Tjörnborna. Utan här uttalas det med S och ett hårt k, därefter -ärhamn…

…vid torget mitt i samhället finns denna skylt som visar vad orten har att erbjuda.

Här på torget finns också busshållplatsen där min kusin möte mig…

…och vi började vår vandring genom ”centrum” och möttes av dessa typiska hus med hög källare, som man bodde i under sommarperioden när man hyrde ut resten av huset till turister eller helt enkelt hyrde ut källaren till semesterfirare. Husen ligger också klassiskt tät intill varandra för att ge lä för höstvindarna.

Är du intresserad av mer av denna delen av Sverige, så läs gärna Orust 1 och 2!…

…gamla magasin ombyggda till bostäder…

…i en av de gamla bodarna finns en klädesaffär.

Vissa affärer är öppna året runt, medan andra endast under sommarmånaderna…

… en liten gränd leder ner mot havet…

…några av de gamla fiskarbodarna.

Denna ort är inte lika pittoresk som t ex Mollösund som jag beskrev i avsnitten från Orust, men här finns några fina gamla delar också…

…det finns flera caféer och…

…glasstånd. Nere längs kajen finns tre ”husvagnar” under sommarsäsongen, varav en säljer lokalt producerad hemmagjord glass. Kan man motstå detta? Kanske kan ni, men inte jag…

…det blev en kula saltkaramell i en bägare som intogs på dessa stolar med denna utsikt.

En underbar dag med min kära kusin!

Mer från Tjörn och Skärhamn kommer snart!

Annons
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

36 kommentarer till SVERIGE – TJÖRN 1, TJÖRNBRON och lite SKÄRHAMN

 1. Eva skriver:

  Bra jobbat där att ta sig dit med kommunala medel! Det ser verkligen idylliskt och pittoreskt ut. Förstår att du hade en fin dag och att det var värt resan. Märkligt med uttalet av Skärhamn. Jag minns den fruktansvärda broolyckan. Jag var hemma det minns jag mycket väl.

 2. Violen skriver:

  Härliga västkustbilder! Vad jag längtar dit. Nu har jag lärt mig hur man ska uttala Skärhamn, det var dagens nya kunskap.
  idag är det mulet och grått här efter många veckor av sol och värme. Det har nästan varit för mycket av det goda, tur att man har kunnat ta dagen som den kommer och anpassa sig till värmen.
  Ha det riktigt gott! Trevlig helg!

  • Lena i Wales skriver:

   Västkusten är härlig, förstår din längtan dit.
   Bohuslänskan är intressant.
   Jag tycker synd om de som måste jobba ute i hettan, men de som bara klagar när de har möjlighet att anpassa sig, det har jag svårt för.
   Trevlig helg!

 3. Marika skriver:

  Hej Lena!
  Underbara västkusten, finns inget härligare än alla fina samhällen med vackra små hus och fiskebodar. Sol och hav och en god glass, det är sommarminnen att längta till i vinter.
  Ja, jag minns den förskräckliga olyckan, var hemma och såg det på nyheterna, vilken fasa för dem som körde över brokanten.
  Det var en lång restid i värmen. Hoppas bussen hade bra luftkonditionering.
  Ha det gott /Marika

  • Lena i Wales skriver:

   Instämmer fullkomligt med din inställning till Västkusten!
   Olyckan var som tagen ur en skräckfilm, så hemskt.
   Bussens luftkonditionering var perfekt, så allt gick bra, trots den långa tiden.
   Ha det så fint!

 4. iamittilivet skriver:

  Jag minns inte var jag var när jag hörde om Almöbron, men jag minns andra händelser. Jag minns att min mor grät så väldigt över nå’t hon hörde på radion vilket jag senare fick veta var när Kennedy sköts – en hoppets symbol för mina föräldrars generation. Och jag minns att jag kom till jobb på morgonen och nattvakten sa: har du hört att Palme är skjuten? Jag trodde att hon yrade efter nattvaket….

  • Lena i Wales skriver:

   Vi är många som kommer ihåg dessa olika olyckor och mord, fast vi minns olika saker. Att jag så väl kommer ihåg just denna olycka tror jag beror på just den geografiska närheten och i stort sett alla runt mig kände någon på Tjörn.

 5. Anita skriver:

  Fantastiska sommarbilder från Tjörn och Skärhamn Lena!
  Jag var flera somrar och besökte min äldsta bror och svägerska som bodde i Bohuslän och vi var ofta ute till olika platser och jag har åkt över Almöbron ett antal gånger. Och därför minns jag precis var jag var när jag fick höra den hemska nyheten. Det var tidig morgon och jag skulle iväg till jobbet och satte igång radion medan jag gjorde mig iordning. Då fick jag höra om olyckan. Jag minns att den tog mig väldigt hårt. Kunde inte släppa tanken på alla dom som störtade ner i djupet.

  Tack för att du blåste över regn till mig. Just nu vräker det ner här och jag och min trädgård bara njuter! Första morgonen jag vaknar utan huvudvärk. Har haft migrän i fyra dagar men nu har den äntligen släppt.

  Lördagskramar!

  • Lena i Wales skriver:

   Vi som har någon anknytning till Tjörn, har varit där mycket eller har en geografisk närhet, minns nog denna olycka speciellt. Så fruktansvärt att bara köra över kanten där, ett verkligt skräcksenario.
   Jag är glad att jag lyckades denna gång😉! Det har varit väldigt tryckande.
   Söndagskramar!

 6. Ingrid skriver:

  Det är verkligen vackert på Västkusten och en helt annan natur än vi har här på ön. Varje landsända har sina för- och nackdelar minsann.
  Ha en fin helg!
  Kram, Ingrid

 7. Znogge skriver:

  Vilken härlig dag på Tjörn! Västkusten är fin. Visst är det smidigt att åka kommunalt men ibland tar det tyvärr för lång tid så det fungerar inte.

  God lördag!

 8. Intressant med uttalet, hårt K – passar finnen – vilket jag inte är, för jag är finlandssvensk och läste i dag i Hufvudstadsbladet att svenskar vet skrämmande lite om oss 🙂
  Fina bilder – så somrigt och härligt! Och det där med marshmallows på åkern ska jag komma ihåg 🤣

  • Lena i Wales skriver:

   Intressant det du tar upp med våra kunskap om Finland, håller med dig.
   Det jag en gång lärde mig var att använda finländare, vilket inkluderar både finlandssvenskar (svensktalande) och finnar (finsktalande). Stämmer detta?
   Det var mitt barnbarn som använde ordet marshmallows, vilket jag tyckte var så roligt.

 9. åsa skriver:

  Runt om i vårt avlånga land finns otroligt många guldkorn 🤩

 10. Geddfish skriver:

  Jag har varit bekant med många öar på västkusten under mitt liv och mina olika bostadsorter. Även kustsamhällen.
  Vissa saker har fastnat särskilt. Tjörnbron, där blev nog en av de största mardrömmarna, fy sjutton, vilket öde!
  Jag gillar västkusten/bästkusten!
  Kramar!

 11. Lite liknande vattenverk i Skottland nu 🙂 Oban.

 12. Ditte skriver:

  Vilken trevlig dag! Och visst är det roligt att ta sig fram kommunalt men det kunde bli betydligt smidigare. En lång resa blev det tidsmässigt.
  Tjörnbron passerade vi i somras när jag var på jobbresa i Bohuslän. Riktigt ståtlig.
  Olyckan med Star Clipper minns jag men inte var jag då var. Inte mer än att jag var i Sverige.
  Skärhamn har jag besökt en del och är också så förtjust i Akvarellmuseet.
  Ha det gott!

 13. När Tjörnbron blev påkörd så var jag bara 9 år men jag kommer ihåg det så väl. Det var en fruktansvär händelse och den känns fortfarande när man tänker på det.
  Tjörn är fantastisk och vi brukade tillbringa alla våra somrar på vårt sommarställe utanför Stenungsund. Så et har blivit många turer till Tjörn. När jag kommer upp till Stenungsund och däromkring så känns det alltid som jag kommer hem.
  Kram Kajsa
  https://www.bland-kastruller-och-vinglas.se

 14. Helena skriver:

  Ja, den olyckan minns jag väl. Skärhamn ser väldigt fint ut! Inte visste jag att det uttalades så. Önskar dig en trevlig vecka!

 15. Tjörn 🙂 Visst är det där akvarellmuseet ligger. Där har jag varit en gång och skulle gärna åka dit igen, minns de rundade fina klipporna längs kusten.

  Ha det fint!

 16. FREEDOMtravel skriver:

  Fint att se bilder från Skärhamn! Vi var ju där nyss så det är igenkänning! Olyckan var verkligen hemsk. Minns dock inte var jag var, vilket beror på att jag var fem år då 😉

 17. Rosor och ruiner skriver:

  Ja, sån fruktansvärd olycka det där var, får rysningar när jag tänker på det. Verkligen skräckscenario!

  Vackra vyer!

  Kram Gunilla

 18. Anni skriver:

  Minns broolyckan men inte var jag befann mig. Annat är det med 9/11 och när Olof Palme mördades, det minns jag exakt.
  Skärhamn blandade jag först ihop med Kungshamn, men det är ju olika ställen. Så vackert på västkusten med de vita husen på klipporna!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s