SPANIEN – TORREMOLINOS 3, STADEN

Jag är fortfarande kvar i Spanien och har varit en del i just Torremolinos. Dagarna är en blandning av het sol och behagliga moln, mellan 25 och 30 grader.

Idag lite mer från Torremolinos.

Torremolinos 3, staden

Här kan du läsa om Torremolinos strand och botaniska trädgård!

Torremolinos ligger strax väster om Málaga, nära flygplatsen. Idag är städerna nästan sammanbyggda.

Staden har ca 70 000 invånare, som mångdubblas under semestertider.

Torremolinos centrum ligger på en klippa högt över havet…

…så det är många trappsteg från stranden till centrum och längs denna trappa ligger en lång rad av turistaffärer, restauranger och barer…

…längs denna mur finns många små blomkrukor med flaggor på…

…naturligtvis också den svenska…

…mer och mer turistaffärer…

…och däremellan några utsiktspunkter…

…på vissa ställen är trapporna brantare och…

…emellanåt lite bandsallad av elkablar, som överallt i Spanien…

…så har vi äntligen kommit upp till centrum och det börjar bli plattare och stora bilfria gator att gå på…

…här finns många ”vanliga” affärer blandat med några turistshopper här och där…

…en liten öppen plats, utan barer och affärer, med en liten kyrka i ena hörnet. Vi går in…

…här är det svalt och lugnt och stilla. Inte så pråligt som i många andra kyrkor i Spanien…

…vid kanten står förstås biktstolen…

…så kommer vi fram till stora torget med stor öppen yta och några restauranger längs kanten…

…och här ligger också järnvägsstationen nergrävd i marken. Härifrån går lokaltåg till Málaga centrum, via flygplatsen, åt ena hållet och mot grannorten Fuengirola åt andra hållet. Tågen går var 20:de minut…

…jag gick också iväg lite från alla turister och in bland de gamla kvarteren med lägra hus och…

…vackert kakel på väggarna och fin krukor framför…

…även detta lustiga hus finns i staden…

…på en vägg i grannstaden hittade jag massor av gamla flygfoton. Här en bild från 1959 då det var fält där det idag finna höghus…

…ytterligare en bild från 1959 och…

…en bild från 1968.

Man kan kanske tycka att det är synd att den gamla bebyggelsen försvunnit, men å andra sidan var Spanien ett mycket fattigt land och många människor led i sin fattigdom. Det som för oss är pittoreskt innebar för befolkningen fattigdom och slit och släp. I o m turismen har standarden höjts och Spanien är idag en modernt land. Alla medaljer har en fram- och baksida.

Utvecklingen av Torremolinos

Det har funnits bosättningar här sedan yngre stenåldern.

Torremolinos betyder kvarntornen och länge var det en fattig liten fiskeby med många kvarnar som kom till under den moriska tiden (här kan du läsa mer om Spaniens historia). Staden byggdes om i början av 1900-talet och många kvarnar försvann därmed.

1959 öppnade det 5-stjärniga hotellet Hotel Pez Espada (som betyder svärdfisken) och Torremolinos kom att förändras för alltid. Detta var det första i raden av lyxhotell och hit kom dåtidens kändisar och kungligheter och Torremolinos blev en exklusiv ort för de rika. Att det blev just Torremolinos kan nog delvis har berott på närheten till flygplatsen. Detta kom att bli början av turismens utveckling på hela Costa del Sol.

Hit kom många kungligheter som bl a…

…Spaniens f d kung Juan Carlos och kung Umberto II av Italien, Boudouin av Belgien, kejsarinnan Soraya av Persien, prins Rainer av Monaco med sin hustru Grace Kelly,

Hit kom också de stora kändisarna, såsom bl a…

…Sofia Loren och Carlo Ponti….

…Mary Pickford och…

…Sean Connery och Frank Sinatra, Rita Hayworth, Elizabeth Taylor, Ingrid Bergman, Orson Welles och många fler.

…i lobbyn på hotellet finns dessa kändisbilder inramade längs väggen.

Alla rika ville hit och frottera sig med varandra och Torremolinos blev känt för de som hade gott om pengar.

Här satte man upp stora shower och de mest kända modehusen hade modevisningar här.

I mitten av 1960-talet kom massturismen hit och orten blev inte länge attraktiv för de rika och berömda. De första turisterna som kom hit var britter och de kommer fortfarande hit i 100 000-tal, de både hörs och syns.

Hotellet Pez Espada finns fortfarande kvar och har 192 rum och 13 sviter.

Lite reseledarminnen

På en av mina rundresor som reseledare i Andalucía hade jag en chaufför som var född i Torremolinos under 60-talet och sedan tonåring här på 70-talet. Vilket paradis, sa han. Alla dessa halvnakna flickor som sprang ikring i staden och gick omkring topless på stranden, medan spanjorskorna gick med långärmat ständigt övervakade av sina mammor. En vanlig fras från hans mamma var ; Akta dig för dessa utländska flickor, de är syndiga och farliga. Och detta tog han naturligtvis som något frestande.

Ja, som vi svenskor bar oss åt på den tiden. Ingen som helst tanke på landets kultur eller vanor, bara körde vårt eget race i full far, halvnakna och helfulla.

Fortsatt trevlig vecka!

Annons
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

44 kommentarer till SPANIEN – TORREMOLINOS 3, STADEN

 1. åsa skriver:

  Blå krukor är på nått vis väldigt grekiskt.
  Det pittoreska och i våra ögon fina genuina är kanske inte lika fint i det landets befolknings ögon, vi vill på något vis inte att den moderna industriella världen ska utbreda sig över de guldkorn som vi uppfattar som mysiga, men troligtvis vill befolkningen bo modernt med kollektivtrafik och arbete (det vill ju även vi i Norrlands glesbygd 🤪)
  Ha en fin onsdag och en bra vecka.

 2. Marit skriver:

  De blomsterkrukkene på veggen der er jo en veldig god idé! Morsomt at de har flagg på seg. Jeg skrev en kommentar på ditt forrige innlegg, men vet ikke om du har sett den.
  Ha det godt.

 3. Thalassa skriver:

  Så har jag besökt ännu en för mig rätt okänd stad! Tack för den rundturen, Lena! Som alltid bjuder du på så många jättefina bilder. Apropå pittoreskt/fattigdom har jag då och då reflekterat över detta när jag ser foton i FB-grupper. Ibland visas t ex en gammal, avflagad, sned och trasig dörr (som säkert var vacker en gång för länge sedan) och många är ”hänförda”. Jag undrar då: vore den lika fantastisk om den fanns i egna kvarteret? Men jag är väl en gammal cyniker …
  Ha det så bra!

 4. Tänk som det var på 70 talets glada dagar…eller 80 talet med när man var turist. Fast som ungdom tänker man helt annorlunda än som vuxen. kan tänka mig att chauffören var mer än väl frestad. Britter är väl ett folk av sitt slag nöär de är på turistande sida…Fina krukor och en trevlig presentation av staden. Jag borde åka till Spanien någon gång. Så mycket att se och uppleva
  Kram Kajsa
  https://www.bland-kastruller-och-vinglas.se

  • Lena i Wales skriver:

   Tur att man i vissa bemärkelser blir vuxen.
   Han utsattes för många frestelser berättade han och var glad för dem.
   Det finns så mycket att uppleva i Spanien, även bland mat och dryck.
   Kram!

 5. Gillar tanken på att ha blomkrukor med målad flagga på. Är lite trött på flaggor här och där men en blomkruka kan ju se lite åländsk ut för att visa ursprunget var man hör hemma.
  Torremolinos är helt nytt för mig, dit har jag aldrig varit annat än nu tillsammans med dig och det med besked. Du levererar som alltid !Tack för det Lena!
  Kaklena är så vackra och visst är det som du beskriver det vad gäller förr/fattigdom och nu en helt annan standard. Men likväl upplever jag att man kunde bygga nytt som ser ut som det som en gång var lite mera än vad man gör.
  Snyggt med blå krukor i rad.
  ha en fin onsdag!

  • Lena i Wales skriver:

   Jag gillar dem också.
   Tack för din fina kommentar. Du gör mig alltid så glad.
   Jag är ju lite dyslektiker, så när jag förts läste ordet Kaklena, läst jag Kak Lena och tyckte det var passande, tycker om kakor😊.
   Håller med dig ang byggnation, ibland blir det för mycket modernt, där det inte passar in.
   Ha dt fint!

 6. ändå ganska ergonomiska trappor… inte som när jag vandrade i Cornwall förra månaden

 7. Anita skriver:

  Roligt att läsa om Torremolinos som jag nu mest förknippar med turism. Det var intressant att se de gamla bilderna och det är väldigt lätt att tänka att det är synd att det gamla och genuina försvinner. Men … som du säger, det var fattigt och inte alls så lätt.
  Roligt med krukorna på muren med alla flaggorna. Och så är jag ju förtjust i kakel … och blå krukor på rad 🙂

  Onsdagskramar

 8. Znogge skriver:

  Tack för en trevlig och intressant tur i Torremolinos. En stad som jag definitivt förknippar med turism och ett tidigt men populärt resmål.
  Intressant iakttagelse du gör. Det som vi turister kan tycka är pittoreskt står många gånger för fattigdom och bristande skötsel så nog är det ett steg i rätt riktning att städerna förändras och nytt tillkommer.

  Ha en fin onsdag!

 9. Anna i Portugal skriver:

  Tack för en trevlig promenad i en stad jag inte varit i. Väldigt fina dekorationer.

 10. Blomsterbönan skriver:

  ” Halvnakna och helfulla” var en bra beskrivning 🤣

  Så fint kakel!

 11. Ingrid skriver:

  Jag minns första gången jag var i Terracina, det var i oktober månad och italienarna tyckte väl att det var höst, medan vi svenskor klädde av oss i bikini och låg på stranden och solade och uppe på vid räcket till strandpromenaden satt det ett pärlband av italienska herrar i varierande ålder, väl påklädda. Halvnaken var jag, men absolut inte helfull!
  Torremolinos ser fint ut och jag kan tänka mig att det var ännu finare under storhetstiden.
  Ha en fin onsdag!

  • Lena i Wales skriver:

   Tack för din livsberättelse. Ja, tiderna har ändrats och vad sydlänningar tycker är höst, kallar vi sommar när vi kommer dit.
   Det finns mycket i Torremolinos, inte bara stränder och barer.
   Trevlig torsdag och kramar!

 12. Violen skriver:

  Kul att få titta runt i Torremolinos! Som i så många andra städer en salig blandning av gammalt och nytt. Gillar att de dekorerar husen med kakel, brukar ge fin karaktär.
  Ha det gott! I morse var det 1 plusgrad här, brr.

 13. Monica skriver:

  Intressant att se allt du visar och läsa om det. Det är ju väldigt roligt och stimulerande att uppleva andra miljöer och både lärorikt och nyttigt.
  Kaklen så fina, tittar alltid extra på sådana väggar. Och mängden blomkrukor ger liv och färg. Någon måste vattna allt tänkte jag på och kanske inte som här under sommaren att bara sjövatten tilläts.
  Måste väl vara vattenbrist i varmare länder också men här har vi lagar för allt. Och vi gör precis så som det står.
  Ha det fortsatt fint och trevligt Lena, här har varit en solig dag i Stockholmsområdet och vi sett en vacker solnedgång från balkongen. Lite att glädjas åt för vackert är det.

  • Lena i Wales skriver:

   Så roligt att ha dig med mig!
   Jag älskar vackert kakel och blomkrukorna med växterna är också fina. De vattnas av ägarna av fastigheten och det brukar vara tillåtet, för att det ska se fint ut i staden. Det är ofta vattenbrist här och man uppmanas att spara vatten ständigt.
   Skönt att ni haft lite sol också. Idag är det mulet här, men varmt.

 14. Helena skriver:

  Du bjöd på en fin rundtur i en för mig okänd stad! Kakel är så vackert men de flesta funkar tyvärr inte i vårt kalla klimat. Ha det så fint!

 15. FREEDOMtravel skriver:

  De där krukorna på väggen är ju superfina! Vi tänker ibland att vi borde smycka väggarna på vår husbåt lite mer, får se hur, haha 🙂

 16. yfronten skriver:

  Vad kul med krukorna med olika flaggor! Jag tycker att det är så fint med sådana där plattsatta gator. Ha det bra!

  • Lena i Wales skriver:

   Visst är krukorna fina och många stannar för att hitta ”sin ” flagga.
   Gatorna är fina, men mycket hala när det regnat, så man får se upp eller kanske se ner.
   Ha det fint!

 17. Ditte skriver:

  Var här första gången 1968 som nybliven student. Sen har jag varit tillbaka några gånger som hastigast. Mest passerat.
  Krukorna är jättefina och visst finns det en viss charm här-
  Kul att nu komma tillbaka men för mig finns andra spanska städer med turism som lockar. Men i jobbet blir det ju fokus på mycket annat än det turistiska-
  Tack för återbesöket.

  • Lena i Wales skriver:

   Såg helt annorlunda ut här i slutet av 60-talet. Jag var här första gången ca 1973, mest festande då.
   Det finns många fina pärlor även här.
   Enkelt att åka tillbaka som reseledare till samma ställe, mindre jobb.
   Ha det fint!

 18. Mamma C skriver:

  I Torremolinos har jag varit och lossat någon gång. Annars passerade vi oftast förbi när jag jobbade och fortsatte ner mot Marbella.
  Carin

 19. Karin skriver:

  Lustigt nog har en svensk ledarskribent tillskrivit de halvnakna svenska kvinnorna en politisk betydelse som de nog inte hade en tanke på när det begav sig. Han anser att deras ”bikiniuppror” var en viktig signal till dem som ville ha ett mindre auktoritärt styrelseskick i landet. De smygstartade det som så småningom skulle bli Spaniens övergång till demokrati med början med Francos död 1975. Kanske ligger något i det?

 20. Anette skriver:

  Dessa kakeldekorationer är så fina. De verkar vanliga i både Spanien och Portugal.
  Att gamla byggnader rivs tycker jag är trist. Jag förstår att städer måste förändras och förnyas men tycker att det blir bäst om man lämnar en del gamla hus.
  Kontrasten mellan nytt och gammalt tycker jag är absolut bäst.

  • Lena i Wales skriver:

   Älskar kakel!
   Ja, de finns både i Spanien och Portugal, fast i Portugal är det fler hus som är helkaklade.
   Svår balans med riva och behålla, har ju också med pengar att göra, tyvärr.

 21. Märtha skriver:

  Den där kyrkan ser ju ut som ett strykjärn utifrån! Insidan får mig att fundera om det är en kyrka som byggts inom cistercienserorden, den ordens kyrkor, speciellt klosterkyrkorna, brukar vara mer avskalade. Jag har ju varit i området två – tre gånger, tycker att allt känns som en enda stad. På en veckas avkoppling hinner man inte riktigt bekanta sig med det genuina, de gamla stadskärnorna. Trevligt att då få läsa om dem här, se bilder! Tack och fortsätt!

 22. skogsnuvan skriver:

  Jag föll för det blåvita kaklet. Det skulle jag vilja ha i mitt kök. Jättefin var även kyrkan. Den hade ett speciellt ljus. Annars brukar kyrkor vara rätt mörka i sydligare länder. Lite ovanlig tycker jag. Ser med avund på att du har varmt och skönt omkring dig. Det har vi inte här och västanvinden från fjällen är kall och nätterna är mörka och börjar mörkna tidigt nu. Njut så länge du är kvar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s