SPANIEN 12, WALES – REMEMERANCE DAY och RECEPT

I början av veckan var det lite blandat väder här i Spanien, men de senaste dagarna har varit soliga och omkring 22 grader. Behagligt!

DSCN5466

I en hel vecka har jag haft äran att ha min kära väninna och granne Yvonne från Wales på besök här i Spanien. Igår åkte hon tillbaka och det känns tomt.

Nedan kommer lite både från Wales och Spanien.

WALES

Poppy Day – Rememberance Day – 11 november

Vallmodagen – Hågkomstdagen. Kallas i Sverige också Stilleståndsdagen.
Är en minnesdag för att hedra de som dog under I:a världskriget. Uppkom efter kriget som tog slut 11 november 1918, 11:te timman, 11:te dagen, 11:te månaden.
Här bär många en röd pappersvallmo i knapphålet eller som brosch, alla från folk på gatan till nyhetsuppläsare i TV.
Vallmons betydelse kommer från dikten ”På Flanderns fält”. Den valdes också därfär att den blommade på några av de värsta slagfälten i Flandern under 1.a världskriget och dess röda färg symboliserar blodet från slagfälten. Vallmon ses också av många som hoppets symbol!
Man brukar också ha 2 min tystnad kl 11.

Welsh Rarebite – recept

Eftersom jag faktiskt ska ha lite semester blir detta inlägg en repris, men kanske kan det inspirera någon!

Rätten finns nedtecknad från mitten av 1700-talet, men ursprunget är okänt.
Ordet rarebit används inte i andra sammanhang.

Serveras ofta på caférer och baren i Wales. Enormt gott!!!!

Recept:
½ dl mjöl, knappt
25 g margarin
1 dl öl eller hälften mjölk och hälften öl
150 g cheddar ost
1 tsk engelskt senapspulver
4 tsk Worcestersås
Svartpeppar
4 skivor mörkt bröd
Smält margarin och häll försiktigt i mjölet under omrörning. Koka ½ minut under omrörning.
Häll försiktigt i ölen och fortsätt koka lätt ca 3 minuter. Rör hela tiden tills såsen är tjock och jämn.
Tillsätt den rivna osten, senap och Worcestersås.Fortsätt koka tills allt är smält och blandat.
Såsen ska nu vara tjock.
Tillsätt svartpeppar.
Rosta brödet och häll över såsen.
Grilla i ugnen tills brunt och bubblande.
Njut!!!!!!!!!!!

Photo3888WelshRarebit

SPANIEN

DSCN5464

En kväll var vi bara tvugna att besöka vår favoritrestaurang The Play Wright i vår by Elviria. Restaurangen är vida känd för sin goda mat, trevliga amosfär och förnämliga service. I goda vänners lag intog vi en underbar middag. Förrätten var…

DSCN5468

…paté. Vanligtvis får man patén serverad i en gladburk, men denna gången var den i form av en juldekoration. Dock lika mjuk och god som vanligt…

DSCN5474

…huvudrätt var kycklingfilé. Också lika god som vanligt!…

DSCN5477

…efterrätten var Benoffee pie. Helt underbar! Funderade ett tag på att ta den som förrätt, varmrätt och efterrätt, men insåg att det troligen var aningen knasigt. Ville ju inte vara utan patén och kycklingen!!!

Puerto Benus

En dag tog vi oss till Puerto Benus och tittade på allt överflöd…

DSCN5492

…märkesbutik efter…

DSCN5490

…märkesbutik. Här finns inte bara dessa två jag visar utan många, många fler…

DSCN5520

…Maserati efter…

DSCN5552

…Bentley var parkerade längs gatan. Jag missade och Rolls Roysen och Ferrarin som bara passerade. Poscharna och Mercedesen blev vardagsmat.

Här finns ett överflöd som är svårt att beskriva.

Mer från Puerto Benus på onsdag!

 

Detta inlägg publicerades i Socialt, Spanien, Uncategorized. Bokmärk permalänken.

56 kommentarer till SPANIEN 12, WALES – REMEMERANCE DAY och RECEPT

  1. gunnardeckare skriver:

    Ser gott ut. Särskilt efterrätten. Visste inte att man uppmärksammade 1:a världskrigets stillestånd den 11 november. Jag ska tänka extra mycket den dagen på vår släkting som stupade i detta krig.

  2. Poppy day! Vilket underbart namn på en dag!

    Kram Jenny

  3. Krönikören skriver:

    Det är lite märkligt med vallmon – att britterna hedrar något som hände för så länge sedan. Att de håller fast vid traditionerna kan man ju lugnt påstå… Men alla offer för 2:a världskriget då, tänker jag.

    Intressant läsning, som vanligt!

  4. Veiken skriver:

    Jag har nog hört talas om Remeberance day, men aldrig grävt djupare i vad den står för. Det känns som att vi stod utanför första världskriget helt och hållet!
    Varma mackor är alltid gott 😉
    Jag kan klara mig utan alla lyxiga bilar och kläder, men det kan vara roligt att titta på lyxprylarna! 🙂

    • Lena i Wales skriver:

      Vi har varit skonade från krig i Sverige så länge och har nästan glömt .
      Varma mackorna är goda!!!
      Jag tycker också det är kul att se, men skulle inte vilja byta för allt smör i Småland!

  5. FREEDOMtravel skriver:

    Har förstått att det är fint väder i Spanien nu! Vi har fint i Kroatien också, men nu är det snart dags för oss att rulla norrut…

  6. Britt skriver:

    Mycket gott på bilderna. Receptet låter litet annorlunda i mina öron, men säger du att det är gott, så är det nog det. / Britt

  7. bia skriver:

    Låter som en svensk sommar 22 grader, hihi….men så härligt ändå 😉
    Idag har det regnat och på loppisen var det lika tråkigt, haha…sålde urdåligt !…den sämsta dagen någonsin, så länge som jag har hållit på iaf…
    Kram bia

  8. Decdia skriver:

    Jag har sett många bilder på Harry och Philip den senaste tiden och hur de hyllar de stupade hjältarna. Fint gjort!

  9. Hade ingen aning om att man firade 11 november, något att lägga på minnet. Här lär man sig verkligen massor. Welsh Rarebite ska vi testa!

  10. Märtha skriver:

    Men parkeringsvakten! Den där Bentleyn står inte i rutan… Jag tycks ha kommenterat dina senaste inlägg endast i mitt huvud, kollade lite och märkte att jag inte har knattrat in det jag tänkt. För sent nu, bäst att göra handling av tanken hädanefter! Min väninna har nu flyttat för fem månader till Nerja, och hon badar i havet! Rapporterar om plus 25 grader… Men vi tar riktning Sydafrika om en vecka, så… Ha det så bra! Märtha

    • Lena i Wales skriver:

      Har man en Bentley bryr man sej inte om rutor, bara man syns väl,hi,hi!!!
      Havsbad är för kallt för mej. Inte 25 grader i havet? På land, ja.
      Nerja har jag besökt många gånger, senast för en dryg vecka sedan.

  11. Roligt med besök av väninnan, och
    skönt med semester också.
    Ha det gott
    Kramar/AM

  12. Tina skriver:

    Ja, vad säga om all överflöd som finns… I dagens tid blir jag beklämd. Såg morgonnyheter och kastades mellan flyktingars situation och lång kö utanför klädbutik inne i stan. Det är mycket nu 🙃

  13. GladiGrönt skriver:

    Vore härligt att vara i Spanien nu! Spännande recept!

  14. Vad härligt jag KOMMER haha 🙂 hur länge har du bott i Wales btw ???

    hälsning från ett konstigt nog soligt GBG 🙂

    LOVE M

    • Lena i Wales skriver:

      Det är behagligt här nu, inte en kvävande sommarhetta, men behagligt.
      Har varit i Wales till och från under drygt 20 år, halv bott där i ca 10 år och bofast ca 8 år. Du kan läsa mer under översta fotot på bloggen, Om Lena.
      Ha det bra!

  15. Inger skriver:

    Förstår att du uppskattade besök från Wales.
    Kram

  16. Marit skriver:

    Det høres herlig ut med 22 grader! Her ble det 7 grader i dag, så det er stor forskjell på nord og syd Europa nå ☺

    Flotte historie leksjoner!

    Ha en fin ny uke!

  17. Karin på Pettas skriver:

    Tack Lena för historien bakom vallmon som symbol !
    och receptet borde ju gå bra att få till. Det ser spännande ut.

  18. marina skriver:

    Det ska jag absolut testa! Tack för tipset – alltid kul med något nytt att fresta smaklökarna med.

  19. anjahill skriver:

    Undrar hur många här i Sverige som vet ens när första världskriget var…? Här är de två världskrigen inget man har någon minnesdag för. Det är väl snarast andra världskrigets judeförföljelse som man vet om. Idag firar man t.ex. Kristallnatten med demonstrationer..

    /Anja

    • Lena i Wales skriver:

      Ja, man undrar! Sverige har ju varit så förskonat från krig under så lång tid, inte alla länder förunnat. Kristallnatten, tänk vad människan kan var grym! Om vi ändå kunde lära oss av historian och inte gör om samma misstag, men……

  20. Ditte skriver:

    Såg ju dessa vallmon när vi reste i Skottland uppe i Högländerna, vid monumentet, och förstod då bakgrunden till dem. Sedan har jag läst på mer. Historia är spännande.
    Tack för receptet på ”Welsh Rarebit” har gjort det tidigare men de har fallit i gkömska. Blir perfekt lite rätt här en kväll. Nåja, liten…De är mäktiga men så goda.
    Vad roligt med besök från Wales förstår att tiden rusade iväg.
    Så god er trerättersmiddag var! Just matupplevelser är ju en del av en semester.
    Puerto Banus har jag besökt några gånger, lyxigt men ganska charmlöst, i mitt tycke. Men kul med ett besök och jag hänger förstås med vidare i nästa inlägg.
    Ha dte bra och njut av det vackra vädret. Det gör vi.!

  21. Anna/notonmusic skriver:

    Jisses vad den där ”varma mackan” ser god ut, fast antagligen är det väl att häda att kalla den så? Men den ser verkligen ut som en synnerligen god sådan. Häromdagen var jag ”nästan” i Wales där jag satt på en konsert som framförde musik av Karl Jenkins från Wales (född i Gävle, svensk mor). Underbar musik!

  22. TantGlad skriver:

    Kul med väninnebesöket, och jag förstår ”det blir tomt” då de åker .
    Men du…..Vilken snygg ”röd cab” snacka om ögongodis.

    Trevlig kväll till dig.
    Kram.

  23. Laila skriver:

    Mysigt med besök av väninnan. 🙂 Kramizz Laila

  24. sockenvagenssota skriver:

    Snö här.. så vi talar om kontraster!!! Önskar dig en fortsatt fin vecka ❤

  25. Linda skriver:

    Welsh Rarebite låter ju jättegott. Det måste jag testa att göra. Jag har alltid trott att det är någonting med ägg.

    Ha det finfint!
    Linda

  26. Znogge skriver:

    Paté är inte min grej men efterrätten! Oj, oj…

  27. Mmmm suuupergod middag! Och vilken intressant resa, kul att kunna dela den med en fin vän!

    Många kramar aka

  28. Pingback: SPANIEN 13, CAERPHILLY 3 och KÄNDA WALESARE – TOMMY COOPER | Lena i Wales

  29. Pingback: ÅRSKRÖNIKA 2015 JULI – DECEMBER | Lena i Wales

Lämna ett svar till Lena i Wales Avbryt svar