WALES AIR AMBULANCE och SVERIGE

Ja, då är jag tillbaka hemma i Wales igen efter min lilla tripp till Sverige och barnbarnen och…

DSCN9556

…ett nytt svenskt ord fick jag lära mig också denna gång. Grillost, jag kan tänka mig att det är någon typ att halloumi, men vet inte exakt. På förra Sverigebesöket fick jag lära mig ordet vabba. Svenska språket ändras kanske mer än de flesta som lever i landet tror. Och så fick jag…

DSCN9620

…badat i en sjö också! Funderade ett tag på att skippa det, det var kallt om tårna, men det vore ju ovanligt korkat med tanke på att jag längtat efter ett sjödopp länge och när jag väl kom i var det riktigt skönt. Ja, jag är en riktig badkruka!!!!

Mer från Sverigetrippen nedan!

Wales Air Ambulance 

DSCN9637

Men vem är denna Zebra som hamnat i min trädgård? Ser ut som min man under hjälmen!!!

Jo, min man och hans motorcykelgäng åkte till södra Wales för att samla in pengar till Wales Air Ambulance´s. De kommer med speciella helikoptrar till olycksplatser eller om någon fått t ex en hjärtinfarkt i områden som det är svårt att nå eller problem att komma fram till snabbt och för dem sedan till sjukhus. Detta är en organisation som financieras genom donerade medel och behöver årligen £ 6 milj, ca 80 milj SEK för sina 3 helikoptrar och personal i Wales.  Vad jag förstått finns det inget liknande i Sverige. Där sköter landstingen detta eller så har man inga helikoptrar alls. Här sker ju mycket med hjälp av välgörenhetsorganisationer och vi betalar ju också mindre skatt…

DSCN9649

…detta är andra året de gör något liknande.  Förra året åkte de flesta med motorcyklar som de köpt billigt, reparerad upp och sedan sålde och gav vinsten till Wales Air Ambulance. Min man valde dock en scooter förra året och i år bestämmde de att fler skulle ha scootrar. En del gjorde scootrarna lite speciella för att få mer uppmärksamhet och de fick de verkligen!!!..

Tack Deana Siggers för fotot ovan! Thanks Deana Siggers for letting me use you photoe!

…under färden stannade de vid inköpscemtrum, pubar m m och visade upp sig och gick runt med spannen för att få in pengar. Många barn tyckte detta var jättekul och de fick även sitta på scootrarna och föräldrarna tog bilder och naturligtvis gav en slant i spannen.

En dam sa till min man att hon vaknat med riktit dåligt humör på morgonen, men när hon såg denna zebra på en zebrascooter blev hon på gott humör och donerade samtidigt £ 40 (ca 500 SEK).

Så på samma gång som de drar in pengar ger de också något tillbaka i form av glädje för många, speciellt barnen.

De besökte också en motorcykelbana där tävlingar var på gång och hade tillstånd att i pausen dra en repa på banan och visa upp sig och sedan gå runt med spannen, förstås. Samma gjorde de förra året, men då regnade det tyvärr och åskådarna var få. I år sken solen och det var mycket publik som fick sig några glada skratt…

Thank you Neil for letting my use your photoe!

…vid banan fanns också John McGuinness, känd förare för TT-race på Isle of Man. Som en kul grej satte han sig på en av scottrarna och lät sig fotograferas.

Idén till denna fundraising (insamling) kom när gänget för tre år sedan hade en allvarig motorcykelolycka och en av medlemmarna blev air lifted…

…gänget kom under färden naturligt att bli indelade i tre grupper, eftersom de var så många och hade olika hastighet. Den förste i mellangruppen misste kontroll i en kurva och åkte rakt in i en mötande bil, de nästkommande kunde inte bromsa utan åkte rakt in i varandra och bilen. Grupp ett märkte inte förrän efter ett tag att de bakomvarande inte kom och vände om och grupp tre klarade sig genom att en i mellangruppen sprang bakåt och stoppade dem. Min man var i den sist gruppen av ren slump. Det såg mycket illa ut på olycksplatsen, men som tur var blev ingen egentligen livhotad skadad även om en fortfarnade har men för livet och inte kan arbeta.

Här kan ni bidraga om ni vill. Jag har gjort det.

I år fick de ni £ 1 750 (nästan 20.000 SEK) i spännerna. Bra gjort tjejer och killar!!!!

Sverige

Jag var som jag tidigare skrev, först i Stockholm och nu ska ni få gissa lite vad jag såg där…

DSCN9560

…var finns denna staty?…

DSCN9563

…och var finns denna?…

DSCN9568

…och var finns denna?…

Ledtråd : alla är i samma stadsdel.

Så gick resan vidare till Göteborgstrakten och där jag inte såg dessa statyer, men det gjorde jag förra gången, så det är bara lite fusk…

DSCN8630

…vem är denna kvinna? och…

DSCN8639

…vem är denna man? och…

DSCN8643

…vad heter denna staty?

Ledtråd : alla är på samma gata.

Lösningen kommer på lördag!

Vad har jag för mig idag, onsdag?

Jag gör något jag inte gjort tidigare, som bara görs i Wales och jag ser mycket fram emot detta!

Vad jag gör får ni veta på lördag!

Detta inlägg publicerades i Föreningsliv, Om Wales, Sverige. Bokmärk permalänken.

77 kommentarer till WALES AIR AMBULANCE och SVERIGE

 1. skåningen skriver:

  Godmorgon!
  Fantastiskt att de samlar in pengar till hjälp för att få helikoptrar .
  Ska kolla vad lösningarna blir på lördag!

  Svar:…Ordning och reda är bra att ha!
  Ja bort med energitjuvarna!
  Ha en bra dag!
  Kram!

 2. FREEDOMtravel skriver:

  I mataffärerna kommer det verkligen nya ord hela tiden! I vår ICA-butik säljer de ”blåsbubblor” (hette alltid såpbubblor förr!!??) och någon slags ”spjut” i köttdisken (vet inte alls vad de är för styckningsdel?)

 3. barabrittiskt skriver:

  Härlig zebra. Cornwall har såklart sin egen air ambulance.
  Jag vet såklart vilka de tre i Göteborg är men inte de andra. Karin B var vän med pappas faster och har varit i min sommarstuga och skrivit. 🙂

 4. Znogge skriver:

  Vilket bra och behjärtansvärt initiativ med insamlingen. Stor heder åt alla som ställer upp. Fina och intressanta statyer och några av dem har jag sett i verkligheten! Katarina Bangata tror jag gäller för Nacka Skoglund!

  Kram och ha en bra dag 😀

 5. åsa i åsele skriver:

  Fantastiskt, fantastiskt, helt underbart ❤ var tvungen att visa å berätta för min man…
  Sedan fyra, fem år sedan "tappade" vi ambulansen då Landstinget/politikerna ansåg Åsele Kommun behövde ingen ambulans… det finns inte någon polis och ja… samhället/kommunen är ju en utflyttningsort, bor snart runt 60% pensionärer här.

  • Lena i Wales skriver:

   Kanske något att ta efter i Sverige, med frivilligorganisation som tar över det som staten/landstingen inte längre gör!!! Behövs kanske lite nyagamla tankar i Sverige också!

 6. Märtha skriver:

  Statyer i Sverige är inte min starka sida, precis, även om jag gillar Carl Milles…. I Finland har vi också räddningshelikoptrar som startade som en folkrörelse nån gång på 1980-talet. Efter en massa turer hit och dit vad gäller pengar har nu staten tagit största delen av det ekonomiska ansvaret. Utom för helikoptern i Lappland, där ju en sådan behövs mest, med tanke på avstånden. ”Vår” helikopter här i helsingforstrakten heter Mediheli (alla vokaler korta) från allra första början. Ha eet gott!

 7. Steel city anna skriver:

  Det var en fin zebraoutfit! Hoppas nu insamlingen går fortsatt bra.

  Såg skönt ut med badandet!

 8. Så modig du var som tog ett dopp! Jag är också en badkruka så det är länge sedan jag badade utomhus i Sverige!
  Vilket fint reportage om insamlingen! De pengarna kommer att göra stor nytta och all heder åt männen som åker runt och samlar in dem.
  Ha det bra!

 9. Ser så skönt när du simmar!
  Fin insamling de gjorde, helekopter och ambulans är vi beroene av, var än vi befinner oss.
  Ha det bra!

  • Lena i Wales skriver:

   Det var skönt i vattnet, när jag väl kommit i,hi,hi!!!
   De gjorde verkligen bra ifrån sig och pengarna kommer att kunna rädda människoliv, vad kan var finare än detta!

 10. Marit skriver:

  Så stilig din mann var i det utstyret 🙂 Så gode dere er til å samle inn penger! Håper dere får inn riktig mye til det gode formålet.

  Ha en fin dag

 11. Anita skriver:

  Härligt att du tog dig ett dopp när du var här hemma i Sverige. Väldigt fint jobb dom gör med insamlingen, väldigt beundratsvärt och Zebran såg väldigt cool ut. Sköt om dig!

 12. Monica skriver:

  Härligt du fick simma men tycker som du att det är väl kallt i vattnet här:-), jättefint initiativ av maken och killarna, så fin han är i sin dräkt och kul. Så fin handling och gläder andra samtidigt som de har kul själva också:-). Karin Boye har en sådan fin staty i Huddinge söder om Sthlm, hon bodde där med sina föräldrar. Jag har haft den i något blogginlägg. Ha det fortsatt fint!

  • Lena i Wales skriver:

   Njöt verkligen av min simtur!!! Så efterlängtad!!!
   De har verkligen gjort bra ifrån sig och samtidigt glatt andra männsikor och haft kul själva. Den är värda allt beröm!
   Visst inte detta ant Karin Boye och hennes staty i Huddinge, tack för infot!
   Ha det bra!

 13. Veiken skriver:

  Jag kör de Göteborgska statyerna:
  Karin ”När knoppar brister” Boye utanför Stadsbiblioteket, John ”Monitor” Ericsson alldeles där Avenyn börjar och den sista är Bältesspännarna mitt emot Stora Teatern och vid Bältesspännarparken! 🙂
  Trevligt när människor engagerar sig och hjälper där det behövs. Vi har sjöräddningen här och det enda som påminner om Wales air Ambulance! 🙂

  • Lena i Wales skriver:

   Full pott på Göteborg!!!
   De har gjort så bra ifrån sej och kanske detta kan rädda människoliv, det är stort det!
   Vi har också Life Boat här som också lever på insamlade medel.
   Ha det bra!

 14. Ditte skriver:

  Välkommen tillbaka till Wales. Försår att du haft det bra i Sverige med de dina. Och ett kallt dopp blev det också.
  Antar att rätt svar på statyerna i Göteborg kommit från Veiken. De i Stockholm fnns nära mig på Södermalm. Nr 1 Commedianterna vid Bofills båge nära Medborgarplatsen nr 2 Jannica och dockvagnen på Katarina Bangata. Nr 3 Nacka Skoglund; Vi ses vid målet, i korsningen Brännerigatan och Katarina Bangata.
  Välgörenhetsturen tycker jag är väldigt vällovlig och ett fantatsiskt initiativ för att samla in pengar. Och jag måset verkligen säga att zebran med förare var tjusig.
  Ha det forsatt bra!

  • Lena i Wales skriver:

   Underbar tid i Sverige och badet blev en bonus!
   Veiken fullt poäng!
   Ditte fullt poäng!
   Visst är zebran fin, men nu vill jag ha tillbaka min man,hi,hi!!!
   Vilken insats de gjort, helt fantastiskt! All eloge till dem!
   Ha det bra!

 15. Gilla skriver:

  Det är evigheter sen jag var i Göteborg, så några statyer därifrån känner jag inte till. Och när jag har varit i Kungliga Huvudstaden bryr jag mig bara om mina barnbarn och barnbarnsbarn förutom mina barn.
  Jag förstår att du har haft det trevligt här hemma. Jag längtar också till Stockholm. Min svärdotter har sagt att hon ska ordna en familjefest för mig i höst. Hon har nog sagt till hela min släkt att komma och fira mig. Jag fyllde jämnt i september förra året, men då var jag sjuklig, så hon tänkte fira mig den här födelsedagen i stället i glada vänners och släktingars lag.
  SV: Vi hade mycket trevligt på hemmapuben. Och Baloo är för gooo.
  Så en fråga. Helsingborgs Dagblad anordnar några resor på olika håll. Bland annat en resa till Solkusten och med svensk reseledare. Kan det vara du månntro?

  Kram/Gilla

  • Lena i Wales skriver:

   Statyerna är inte lätta om man inte bor i Göteborgs- eller Stockholmsområdet.
   Hoppas verkligen kalaset blir av. Det är du värd!
   Ang Solkustenresa. Tyvärr tror jag inte det är jag. Har inte haft något samarbete med dem.
   Sköt om dej!!!

 16. Gilla skriver:

  PS: Kul att du såg både laxmackan och rabarberpajen.

  Kram/Gilla

 17. gunnardeckare skriver:

  Du ser ut att trivas i sjön. Är det för kalla sjöar i Wales?

  • Lena i Wales skriver:

   Vi har i stort sett inga sjöar här. Floder, dammar, ett kallt hav och inomhusbassänger har vi, men vd är detta mot sjöar?!?!
   Sjöar är en svensk-finsk lyxvara!!! Njut!

 18. Geddfish skriver:

  Din man såg ju hur go ut som helst, ett behjärtansvärt uppdrag!
  Härligt att ha besökt hemlandet! Du hjälpte säkert barnen, så de slapp vabba 😉 jag har ju jobbat med detta att ta emot anmälningar och betala ut 😉
  Kram!

  • Lena i Wales skriver:

   Han ser verkligen go ut, men nu vill jag ha den gamle gubben tillbaka! Visst gjorde de något fantastiskt, kan rädda människoliv.
   Det var jättetrevligt Sverigebesök!
   Ha det bra!

 19. Inger skriver:

  Grillosten har gått mig förbi, är väl någon billig kopia av halloumi.
  Hedervärd insamling!
  Kram

 20. Comsi Comsa skriver:

  Du ser riktigt lycklig ut där i vattnet, som 🐳 i vattnet. 🤗

  Kram ❤

 21. Ikas USA skriver:

  Haha, ja det kommer verkligen nya ord hela tiden, man känner sig nästan lite utanför när man åker till Sverige nuförtiden;) Fantastiskt initiativ med insamlingen!

 22. Ami skriver:

  Vilken bra insamling!
  Förstår att det har varit roligt att få vara i Sverige och träffa barnbarnen!
  Ha en trevlig helg

 23. Barbro S skriver:

  Läcker scooter med tillhörande förare, så snygga :)! Har aldrig sett dessa statyer i Stockholm men är ju där så sällan. Gissar dock på Nacka (eftersom det står så på stenen :)) som jag faktiskt besökte för 1,5 år sen. I Göteborg vet jag ännu mindre, men jätteroligt att få se dina bilder på fina skulpturer.

 24. Karin B skriver:

  Tänk att det kommer nya ord i språket oftare än vad man tänker på.

  Vilken kanonbra insamling!

 25. torrebloggen skriver:

  Vilket kanonjobb dom lägger ner för att samla in så mycket pengar som möjligt till helikoptrarna!
  Härligt att du passade på att ta dig ett dopp när du var här hemma i Sverige.
  Trevlig helg!
  Kram!

 26. Ama de casa skriver:

  Vad trevligt att få hälsa på nära och kära i Sverige! Välkommen hem igen 🙂

 27. sockenvagenssota skriver:

  Ha ha ja vabba tar man liksom förgivet… Och klokt att du tog ett dopp, annars hade du nog ångrat dig. Är man väl i brukar det var uppfriskande 🙂 ha en fin helg ❤️

 28. Lisbeth Rosén skriver:

  Haha, ja Glenn skrattade gott åt ”zebran” och sa att han hoppas att Alan inte tar fel och åker till Borås djurpark!! Skämt åsido så känner Glenn igen det du skriver om, de har visat det på TV. Även krocken på bilden har visats. Statyerna känner jag däremot inte igen, kanske en stadsdel i Götet?Kramizz

 29. Karin skriver:

  Fantastiskt med ambulansinsamlingen!
  Och vilken tur att du inte hoppade över simturen – att du i stället hoppade I sjön. Sånt som det är skönt att minnas i vinter!
  Södermalmsstatyerna borde jag klara. Den första finns nog vid Bofills båge, den andra (Nacka Skoglund) någonstans i närheten av Nytorget har jag för mig och den tredje på Katarina Bangata.

 30. Eva Trillian skriver:

  Kul sätt att samla in pengarna på 🙂 Något som passar MC-fantasterna och samtidigt gör folk glada och givmilda!
  Även här i Sverige har det gått programserie om helikopterambulanserna ni har i UK (kommer inte ihåg om de var specifikt på en plats). Fascinerande och mycket imponerande arbete som väl behövs och som engagerar många som blivit hjälpta och som känner någon som blivit det!
  Så skönt att du hade trevligt i Sverige 🙂 och att du badade 😉 då är jag en värre badkruka än du.
  Låter bli att gissa på statyerna – så slipper jag ha fel 😉
  Ser framemot vad du har att berätta på lördag!

  • Lena i Wales skriver:

   Ja, de gjorde en bra insats. Pengarna kan kanske rädda liv.
   Kul att de visat de i svensk TV:
   Har du inte badat?!?!? Än finns kanske en chans för dej!
   Svaren på statyerna kommer i morgon!!!

 31. Först måste jag säga att insamlingsturen var ett mycket bra – och förmodligen mycket uppskattat – bidrag. Både för dom som fick se den och kanske sitta på en skoter, eller dom som sen fick dom insamlade medlen. Toppen!
  Förra sommaren när jag fick en infektion i hålan i magen så flög jag faktiskt räddningshelikopter härifrån till Visby. Som tur var så kommer jag inte ihåg själva flygturen – jag är både höjd- och flygrädd – utan bara precis när vi skulle lyfta och jag trodde att helikoptern hade landat i ”parken” och förstört våra små träd. Nu var det inte så, dom stod i grannens fårhage och fåren hade flytt till skogs. Sen kommer jag bara ihåg att vi landade vid sjukan i Visby och att det var isande kallt och jag bad dom skynda sig in med mig!
  Sen vill jag påpeka att jag vill inte se mer bilder på badande najader. Jag blir galen av att inte själv få doppa mig (har ju fortfarande ett hål i magen efter snart 1,5 år) – jag älskar nämligen att bada. Det började redan som barn när jag först lärde mig simma extremt tidigt och sen dessutom tävlingssimmade (bröstsim naturligtvis *fniss*). När jag var och badade med mina föräldrar så gick jag i vattnet när vi kom till badstranden – och gick upp först när vi skulle åka hem. Njae, jag var nog uppe och åt lunch emellan också! Så baddagar såg jag alltid ut som ett skrynkligt russin!! *fniss,
  fniss*
  Vi hade en underbar semester, trots en del hotellmissar och att det var alldeles för varmt. Man ville bara sitta i bilen med AC´n på hela tiden och det går ju inte när man har hund. Men…jag – och Rolle – skulle nog gärna åka tillbaka till Storbritannien igen och då gärna Wales som vi gillade mycket!
  KRAM
  Susie

  • Lena i Wales skriver:

   Ja, pengar behövs för att driva helikoptrarna i Wales och de har bedragit på ett mycket bra sätt.
   Vilken helikopterhistoria du varit med om, oj,oj!
   Mig simmande igen ska du nog få vara utan på ett tag,hi,hi. Så synd att du inte kan bada, känner med dej!
   Du och jag verkar ha tillbringat tiden vid stranden på samma sätt som barn, d v s inte på stranden, utan i vattnet hela tiden. Nuförtiden ser jag ut som ett skrynkligt russin, utan att ha badat,hi,hi!!!
   Hoppas få se er i Wales!!!
   Croeso! Välkomna!

 32. bia skriver:

  Har liksom tappat sugen i sommar att blogga….men det är klart att jag fortsätter ;))…härligt att hälsa på barnbarnen i Sverige ;))….och badat har jag inte gjort på hela sommaren…brukar ta mej ett dopp på landet i aug. men det blir nog inte i år, för nu kom sommaren av sej…men vi åker till Mallorca den 27 så då kommer jag säkerligen bada ;))
  Kram och ha en fortsatt fin sommar 😉

 33. wiolettan skriver:

  Härligt det ser ut där i vattnet. Jag är en badkruka så det måste vara varmt innan jag hoppar i.
  Bra grej detta med insamlingen och cyklarna. Din man i sin utrustning i stil med scootern är helt suveränt. Fint gjort av killarna.
  Kände bara igen Nacka Skoglunds staty och John Erikssons. Såg av kommentarerna vilka de andra är.
  Ha det fint och kram till dig.

  • Lena i Wales skriver:

   Det var riktigt varm i vattnet, när man väl kommit i!!! Så skönt!
   Visst var det kul med zebra scooter och samma dräkt! De gjorde riktigt bra ifrån sej hela gänget.
   Ha en fin lördag!

 34. Anita skriver:

  Vilken tjusig zebra 🙂 Och vilken insats dom gör, toppen säger jag! Men så obehagligt med olyckan. Tur ändå att det gick så bra som det gjorde. Grillost har jag inte hört talas om, nu fick jag lära mig ett nytt ord själv 😉

  • Lena i Wales skriver:

   Visst är zebran fin och gissa att jag blev överraskad när en zebra dök upp i min trädgård! De gjorde en fantastisk insats.
   Bra att det inte bara är jag som inte kan de nya svenska orden, hi,hi!!
   Ha en skön lördag!

 35. HWIT BLOGG skriver:

  Härligt inlägg som vanligt! Ja badar gör jag bara utomlands och vid minst 28 grader i vattnet hi hi…
  Ha en glad helg och ta hand om dig!
  Kram från Titti

 36. Anders och Lena skriver:

  Vilken fin insats din man gör – och vilken utstyrsel!!!!!!!!!! Skulle nästan behöva helikoptertransport efter en sådan syn längs med vägarna… 🙂

 37. Katta skriver:

  Grillosten har vi prövat och det stämmer att den är som Halloumi fast gjord på komjölk i stället. Mycket ord blir det, lär mig ju en del av mina tonåringar också. Tycker ordet Orten är bra, alltså en förkortning av förorten som alla unga säger det nu. Måste varit roligt att komma ”hem” och hälsa på ett tag. Kram Katta

 38. Pingback: WALES AIR AMBULANCE, GARDEN CENTRE och ISLE OF MAN 3, Peel | Lena i Wales

 39. Pingback: ÅRSKRÖNIKA 2016 juli – december | Lena i Wales

 40. Pingback: WALES – TYWYN 1, en liten stad vid havet | Lena i Wales och Spanien

 41. Pingback: WALES – MIN TRÄDGÅRD, EN SKOGSPROMENAD och LOCKDOWN i Wales | Lena i Wales och Spanien

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s