WALES – TINTERN STATION, CREAM TEA och VÄDRET i WALES

Bloggdags, det är ju lördag idag. Idag från det trevliga Tintern Station och om riktigt god fika där.

Tintern Station

En gång i tiden en station, idag café och mycket populärt område för turister.

Stationen ligger en bit utanför samhället Tintern, se karta nedan!

Om själva järnvägen kan du läsa här

…det gamla signalhuset finns kvar och lite andra järnvägsgrejer.

Ibland har man lite små utställningar i signalhuset, men inte under rådande läge…

…en gammal bänk man kunde slå sig ner på för att vänta på tåget…

…på kanten står GWR = Great Western Railway. Det var ett brittiskt järnvägsbolag grundat 1833 och sedan nationaliserat 1948. Det gick också under smeknamnet God’s Wonderful Railway och Great Way Round…

…tänk att kunna få fika på ett café. Något jag längtat efter länge under denna lockdown. Utanför den gamla stationsbyggnaden, idag café, finns gott om bord och bänkar med bra avstånd mellan.

Vad blev det då för fika?…

…jo, en av mina favoriter, Cream Tea!

Te, scones, sylt och grädde. Så gott att det inte går att beskriva!

Normalt sett uppskattar jag att äta på och dricka ur vackert porslin, inte ur en plastkartong, men detta struntade jag i helt denna gång, att kunna få friheten att fika på ett café övervann allt! Helt fantastisk, underbart, otroligt, magnifikt, storslaget, magiskt, efterlängtat. Vilken känsla!…

…att min clotted cream också kom i en plastburk gjorde inget. Det var så gott! Vad är clotted cream? En slags tjock grädde som framställs genom att upphetta ohomogeniserad mjölk och sedan låter den vila i flata kärl i några timmar så grädden stiger till ytan. Så gott, alltför gott…

…en mycket omdiskuterad fråga här i UK är ; scone och sedan sylt och därpå grädde eller scone och sedan grädde och därpå sylt? Vilken ordning är rätt? Oj, detta kan diskuteras i timmar, finns alltid något att säja om detta.

Jag föredrar scone, grädde och sedan sylt, men jag är ju svenska och vet ju inte riktigt hur man uppför sig!!!!…

…cykelställ. Vet inte riktigt vad de ät tillverkade av, kanske gamla hjul, med fint är det i alla fall…

…där den gamla järnvägen en gång i tiden gick i nordlig riktning är idag en fin liten lekpark och några picnicbord…

…här ser man stationen lite i distans och den gamla plattformen…

…en liten paviljong i trä där det står både på walesiska och engelska; välkommen till floden Wye som ligger bara några hundra meter därifrån…

…paviljongen har vackra träarbeten vid sidorna som…

…detta tåg på väg ut ur en tunnel och…

…denna kanin…

…på andra sidan av caféet finns en gammal järnvägsvagn som fungerar som museum/utställningslokal. Där visar man järnvägens historia och visar en mycket bra film från tiden då järnvägen byggdes och var i gång. Tyvärr är detta fortfarande stängd p g a Covid19…

…ca 400 m finns en lite järnvägsremsa för små, små tåg för barnen att åka på i små vagnar…

…vänder gör loket vid denna vändskiva och så åker man tillbaka samma väg…

…mellan järnvägsstationen och floden finns ängar och denna pilallé, byggd endast för nöjes skull.

En trevlig plats att besöka vardagar. Ofta är det väldigt mycket folk där över helger,så då undviker vi stället.

Var ligger Tintern?

 

Vädret

Vädret har verkligen varit skiftande här de senaste veckorna och dagarna. I onsdags var det sol här och 33 grader, underbart att sitt ute och njuta i, dock för varmt för att röra mycket på sig. På kvällen blev det blixtar och åska. På samma gång som vi hade denna hetta hade andra ställen i Wales våldsamt regn och stora översvämningar.  I torsdags var det på förmiddagen disigt och solen försökte komma fram, men på eftermiddagen kom flera störtskurar. I fredags var det disigt och småregnigt.

Inte bara tiden är ur led, så även vädret.

Trevlig weekend!

 

Detta inlägg publicerades i Besökta platser, Mat och dryck. Bokmärk permalänken.

64 kommentarer till WALES – TINTERN STATION, CREAM TEA och VÄDRET i WALES

  1. Märtha skriver:

    Ser man på, jag är först med kommentar! Det gamla stationsområdet är verkligt trevligt, med träskulpturer, museum… Men synd att många små järnvägar och allt vad därtill hör har lagts ner. Tidens gång, de har varit bra en tid, men sen… I Finland har vi inte haft lika järnvägstätt, jag har aldrig bott nära vare sig gamla eller i funktion varande spår, minns t.o.m. när jag första gången såg järnväg och kom underfund med systemet! Men geografibokens ”järnvägsknutpunkt” hade jag svårt att förstå… Allt möjligt. Klockan är 09.20, mulet, +17. Det lär ska bli varmt idag.

    • Lena i Wales skriver:

      Ja, idag blev du först på plan.
      Visst är det tråkigt att dessa gamla, fina järnvägar lagt ner, men bilarna kom och järnvägens betydelse försvann för passagerartrafik. Järnvägsbyggande började ju här i UK, så här var det tätt.
      Jag förstod heller inte ordet järnvägsknut, undrade vilken Knut som åsyftades!
      Disigt och grått här idag.

  2. Anita skriver:

    Idag ska vi faktiskt åka till ett café vi också. Men vi ska hänga på låset, kl 10 öppnar dom och då ska vi vara där och boka en plats vid ett av borden utomhus. Cream Tea lär det tyvärr inte bli. Gissa om jag blev sugen. Och vet du, jag gör tvärtom, lägger på sylten först och sedan grädden. Inte vet jag varför, det har nog bara blivit så. Vackra träskulpturer och en fin och glad bild på dig i pilallén.
    Värmebölja här. Men inget regn i sikte ännu. Igår var det plus 30 och spås att bli samma idag. Inte förrän på torsdag ska det bli svalare. Högtrycket parkerade länge här den här gången.

    Ha en fin helg!

    • Lena i Wales skriver:

      Låter trevligt med en liten fikautflykt. Jag ska faktiskt också ut en stund idag, en väninna fyller så det måste ju firas.
      Vad kul att du gör tvärtom, rätt enl en del, fel enl andra.
      Gillar pilalléen, känns lite magiskt där, som att komma in i en fantasivärld.
      Disigt och molnigt här och chanser för regn också. Jag vill ha sol och värme!!!
      Ha den trevlig helg!

  3. Något speciellt med brittiska järnvägar. Lewis Carolls kanin får vara med. Cream Tea får jag göra på mitt eget sätt nu…. en sån tom burk har jag sparat som minne 😳

  4. Eva skriver:

    Trevligt ställe. Det där cykelstället var innovativt och jättesnyggt. Det går inte att ta miste på hur himmelsk gott du tycker Cream Tea är, men dessvärre tycker jag inte det ser särskilt gott ut.

    • Lena i Wales skriver:

      Ja, ett fint ställe och förstår att det är ett dragplåster för turister.
      Visst är cykelstället fint, praktiskt och vackert på samma gång.
      Ja älskar cream tea och skulle kunna äta det varje dag, men gör det inte av hälsoskäl.
      Ha det bra!

  5. Minton skriver:

    Så många fina träskulpturer och min favorit är tåget som kommer ut från tunneln. Vackra gamla stationsbyggnader.
    Kramar från oss

  6. Geddfish skriver:

    Vad roligt att du kommit ännu längre från tomtgränsen och kunnat besöka ett café 😀 det är de små små detaljerna som gör´et!
    Inte att ta miste på vad du tyckte om fikat 😀 Scones vill jag ha först grädde, sen sylt. Men skulle jag äta rostat bröd med marmelad och ost, så finns osten överst för mig.
    Jag gillar att kolla på gamla tåg och stationer. Fina bilder där på cykelställen också.
    Ha en ljuvlig lördag, kram!

    • Lena i Wales skriver:

      Ja, du vet hur det är att vara isolerad.
      Du äter vi scones på samma sätt. Skulle jag har din toast skulle jag ha ost först och sedan marmelad,hi,hi.
      Detta är ett fint område och jag förstår att många dras dit.
      Kram!

  7. Helena skriver:

    Åh, vad jag önskar att det fanns clotted cream att köpa i Sverige också! Det är ju så underbart gott.

  8. Så fint ställe att besöka! Det är faktiskt så att jag beundrar Gr.Britain´s alla tillvaratagna gamla platser. Sånt skulle finnas mer av på fastlandet. Här på ”öjn” är det också ganska bra, det finns massor av kul ställen att besöka – normalt. Just nu är det kanske inte så vettigt förstås…..
    Äkta Scones har jag recept på och gör väl sådana ungefär var femte år och serverar med grädde och sylt (hemgjord). Men vi ”fikar” ju inte, så därför bli det så sällan…..men gott är det med läsk till också! 🙂
    KRAM/Susie

    • Lena i Wales skriver:

      Viktigt att ta vara på det gamla och göra det tillgängligt för allmänheten, en bit av historia och kultur.
      Scones är så gott. Vill äta det jämt, men gör det förstås inte.
      Kram!

  9. Marit skriver:

    Så fine trearbeider de har laget! Kaninen og toget var så flotte.
    God helg!

  10. åsa skriver:

    Träskulpturerna, tåget och haren så fina… scones är gott, alltför sällan jag äter det, trots det inte är så värst svårt att fixa scones till frukost då det är helg blir det typ aldrig av.

    • Lena i Wales skriver:

      Gillar dessa träskulpturer och tåget är min favorit,så fint och välgjort.
      Scones är gott, tyvärr alltför ofta jag äter det, inte bra det heller.
      Jag bakar väldigt sällan scones, antingen äter jag det ute eller så bakar min väninna och ger mig mig och jag bakar något annat till henne.
      Sköt om er!

  11. Ingrid skriver:

    Så fint det ser ut att vara på stationsområdet med träskulpturer och allt.
    Nu känner jag att det är kaffedags, men några såna där goda scones har jag inte. Jag vet hur enormt gott det är, så nu vet jag inte vad jag ska hitta?
    Ha en skön helg!
    Kram, Ingrid

  12. Ett ställe helt i min smak. Där hade jag kunnat vara i flera timmar.
    Cream Tea. Mums.
    Jag förstår att du kände dig som en kalv på grönbete. Strunt i fint porslin och bestick. FRIHET.
    Ha en bra helg.

    • Lena i Wales skriver:

      Det är ett trevligt ställe, verkligen. Mycket att se och dessutom riktigt god fika.
      Friheten att kunna röra sig betyder så mycket nu när man varit instängd så länge. Vilken känsla!
      Skön söndag!

  13. Ama de casa skriver:

    Fikat såg verkligen underbart gott ut 🙂

    Ha en fortsatt fin helg!

  14. Madame skriver:

    Så fint at lave en gammel station om til café – og den gamle togvogn til et museum. Minder mig om den fantastiske tv-serie med Chris Tarrants, Extreme Railways 🙂
    Så flotte træarbeider med kaninen og toget.
    Rigtig god weekend, Lena!

    • Lena i Wales skriver:

      Bra att man bevarar dessa gamla byggnader och gör något trevligt av dem. Även den gamla järnvägsvagnen passar in och ger fin information om hur det en gång var där, även om den nu är stängd.
      Ha sett en del av Extreme Railways programmen och gillar dem.
      Visst är träarbetena fina, riktiga konstverk.
      Skön söndag!

  15. cC skriver:

    När jag läste engelska som nybörjare, kanske då jag var 10-12 år ingick en gång en livfull beskrivning över cream tea i vår lärobok. Där satt vi, hungriga antagligen, och lyssnade storögt. Vår lärare var ingen britt och kunde väl inte riktigt förklara clotted Cream, detta var innan internet. Vi enades väl om att det var typ vispgrädde. Jag gillar grädde och det är förknippat med lyx för mig och inte vardag. Sen dess har jag väl burit på nån längtan om clotted cream på scone, men har enbart besökt london och där inte råkat stöta på det. Åh, men än är det inte för sent, nångång SKA jag smaka!

    • Lena i Wales skriver:

      Tack för en fin liten berättelse från din första kontakt med clotted cream, om än inte i verkligheten.
      Jag förknippar också grädde med lyx, något för speciella tillfällen.
      Du får gå till ett riktigt tea room nästa gång du kommer till UK och där njuta av en riktig scone och clotted cream.
      Välkommen till min blogg! Nya inlägg varje onsdag och lördag.
      Önskar dig en fin söndag!

  16. Känns som att det är samma diskussion om hur man ska ha det på våfflan! Grädde eller sylt i botten? Det är snyggast med grädde underst och sylten som sprider ut sig. Mmmm… Våfflor! Tunna och spröda.

    Vilka fantastiska träsniderier!

    Ha en härlig helg! Kram

    • Lena i Wales skriver:

      Våfflor, så längesedan jag åt. Mitt eget fel eftersom jag har ett våffeljärn här.
      Jag brukar ha först grädde och sen sylt på våfflorna.
      Så fina träarbeten, välgjorda och har med områdets historia att göra.
      Kram!

  17. Ditte skriver:

    Tack för turen hit. Så roligt att nu kunna ta turer och att både fika och äta ”ute”. Då får man bortse från det fina porslinet. Tintern station som område verkar jättetrevligt och inte minst de speciella träfigurerna,
    När jag äter scones eller våfflor tar jag ofta grädden först och sedan sylten. Mest för att jag tycker det ser bäst ut. Smakmässigt spelar det nog ingen roll.
    Här hemma har vi haft medelhavsvärme i en vecka med sol och ca +30. Väl varmt för att orka vara så aktiv.
    Önskar dig en bra vecka.

    • Lena i Wales skriver:

      En helt ”ny-gammal” värld har öppnat sig.
      Härligt att kunna fika och äta utomhus och man får ta det som det är.
      Jag gör samma med våfflor som med scones, smaken spelar inte roll, men som du säjer, man äter också med ögat.
      Här har det regnat och regnat, burrrrr!
      Ha det bra!

  18. wiolettan skriver:

    Så trevligt att få se alla dessa fina bilder och platser.
    Vi har inte varit varken på restaurang eller tagit en fika någonstans sedan pandemin kom. Så jag förstår din känsla. Härligt att det då smakade så gott.
    Vädret är, i min smak, för varmt. Svårt att vara ute, ingen svalka någonstans. Vi har väl haft cirka 30 plusgrader och det räcker mer än väl.
    Trevlig söndagskväll önskar jag dig.
    Kram!

  19. Veiken skriver:

    Jag förstår fullkomligt din eufori över att äta på café när det har varit stängt så länge. Vi har ju kunnat göra det hela tiden, bara det inte är tätt mellan borden. Vi har inte gjort det ofta, men möjlighet har funnits!
    Vilken trevlig plats att fika på. Klart att du njöt dubbelt då! 🙂

    • Lena i Wales skriver:

      En helt ”ny-gammal” upplevelse att var ute, fika och äta. Skrämmande och härligt på samma gång, konstigt. Vad har denna pandemi gjort till oss?
      Jag njöt verkligen av den fikan, mycket speciell.

  20. Karin Eklund skriver:

    Grattis till caféfriheten; det måste kännas himmelskt och fantastiskt att äntligen få lufta på sig ordentligt igen efter den långa lock downen. Rosorna på första fotot är så vackra, sköra, betagande. Jag har lagat clotted cream från grunden med viss framgång, inte helt och hållet framgång men fick godkänt i alla fall vad gäller smaken. Konsistensen var det lite si och så med. Skulle gärna ha haft några askar av din clotted cream istället. Orsaken var att vi på Pettas blev engagerade att hålla afternoon-tea i Ålands sjöfartsmuseum ett antal gånger. Det blev lyckat och det var roligt. Förstår så väl att du tyckte att det var gott, för det är gott.
    Vilken paviljong! Vilka välkommenskyltar, figurer och allt konstnärligt som man bjuder på där. Trevligt i kubik, dit skulle även jag vilja komma.
    Tack Lena för ett väldigt trevligt inlägg och må solen skina på er också i Wales!

    • Lena i Wales skriver:

      Ja, det var en fantastisk frihetskänsla att få gå ut och fika.
      Just denna rosenbuske har inte blommat något vidare de senaste åren, men i år är den fantastisk.
      Inte dåligt att göra egen clotted cream, bra gjort. Här finns det att köpa färdigt på många ställen.
      Paviljongen är så fin med sina sniderier.
      Jag hoppas också på sol, men idag är ytterligare en grå och tråkig dag, tyvärr.

  21. Biggeros skriver:

    Mums, scones med sylt och grädde!!!
    Ja, du tänk att man ens diskuterar i vilken ordning det ska vara. De är roliga =D
    Så mysigt att ni kan fika nu dock i plastmugg. Vilket mysigt ställe den gamla järnvägsstationen och träpaviljongen. Där hade jag kunnat strosa omkring=)
    Ha det gott ❤

  22. Marika skriver:

    Hej Lena!
    Vilket trevligt ställe att besöka. Tror att du uppskattade fikat och sconesen. Skönt att små delar av samhället öppnar sig igen. Inte trodde vi förra sommaren att det skulle bli såhär. Vi har väldigt varmt, så skulle gärna ha lite regn.
    Ha det gott /Marika

    • Lena i Wales skriver:

      Ja, jag gillar denna gamla station, när det inte är alltför mycket folk där.
      Så gott att fika ute, äntligen.
      En så annorlunda sommar, hoppas att vi aldrig ska behöva uppleva något liknande igen.
      Du kan få lite av vårt regn, för vi har gott om det!
      Ha det gott!

  23. skåningen skriver:

    Originellt cykelställ!
    Ha en bra dag!
    Kram!

  24. TravelAnna skriver:

    Vilket intressant och fint ställe! Älskar när man återanvänder gamla byggnader så här. Förstår att det var underbart att fika på café! Grädde först och sylt sen skulle jag säga. Verkar lättare att bre?

    Ha det fint!

    • Lena i Wales skriver:

      Ja, det är ett trevligt litet ställe, speciellt på vardagar när det inte är så mycket folk och inte långt hemifrån heller, men ändå en bit bort.
      Dessa gamla byggnader är så väl värda att behålla, om de bara står förfaller de helt.
      Då gör du samma ordning som jag gör.
      Ha det fint!

  25. iamittilivet skriver:

    När vårt utegångsförbud var hävt och mat- och fikaställen fick öppna igen var jag också salig! och det var min födelsedag! Jag flyttade från ett café till ett annat och sedan till en taverna…. ”Man saknar inte kon förrän båset är tomt”! Så mycket man tar för givet.

  26. Therese Bjärstig skriver:

    Cream tea så onekligen gott ut, och på tal om väder, i natt var det minusgrader här och det var folk som fick skrapa bilrutorna. Nu på dagen dock åter varmt och skönt, men hösten är på antågande… Ha en fin vecka!

  27. Karin skriver:

    Vilka härliga platser du letar upp! Och vilka underbara detaljer som snidats fram i trä på den där paviljongen.

    Klart sylten ska vara ovanpå grädden, för att det smakar bättre så och för att sconsens konsistens bevaras bättre så. Med sylt under kan det bli för ”blaskigt”. Säg det till walesarna och engelsmännen!

    • Lena i Wales skriver:

      Ja, det finns mycket att besöka nära här. Fördelen med att leva på ett tätbefolkat ställe.
      Sniderierna är fantastiska, riktiga små konstverk.
      Tack för argumenten ang scones, håller med dig. Förklara för britter, oj,oj, nu blev det svårt. Inte lätt med de som vet bäst själva,hi,hi!

  28. Anders skriver:

    Hej Lena!

    Håller med – scone, grädde och sist sylt. Ungefär som på en våffla.
    Fina bilder och vacker miljö!

    Hälsningar
    Anders

  29. Malin Tarvainen skriver:

    Kan tänka mig att den där scones kan gå hett till. Jag tänker bara den svenska diskussion om vilken sida av mackan man ska bre på exempelvis. Haha!
    Själv skulle jag nog göra på samma sätt som dig skulle jag tro. 🙂
    Kram

  30. Emma Engström skriver:

    Åh jag blir verkligen så himla kär i miljön som är, ser så mysigt och fint ut så om du bara visste! Ta mig dit :D<3

  31. Anni skriver:

    Ordningen på sylt och clotted cream beror ju på om man gör som i Devon eller som i Cornwall! Du gör som i Devon och jag som i Cornwall 🙂
    Men nog smakar teet annorlunda ur pappmugg? ibland får man offra sig, men speciellt gott blir det inte.
    Kram på dig!

    • Lena i Wales skriver:

      Ja, ordningen kan debatteras. Kul att vi gör olika, alla måste inte göra på samma vis, huvudsaken att man får det som man själv tycker är bäst.
      I dessa tider får man först tänka på säkerheten och sedan smaken, tyvärr.
      Kram!

  32. Pingback: WALES – TINTERN, en fin liten by och floden WYE | Lena i Wales och Spanien

  33. Pingback: ÅRSKRÖNIKA 2020, del 2, juli – december | Lena i Wales och Spanien

Lämna ett svar till Madame Avbryt svar